Το φετινό καλοκαίρι μας αποχαιρέτησε και έδωσε ραντεβού για το 2023. Καθώς πλησιάζουμε προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αποχαιρετήσει τις παραλίες και έχουμε δώσει εκ νέου «ραντεβού» με το αντιηλιακό και τις ξαπλώστρες σε περίπου 9 μήνες.

Κι επειδή για τους επόμενους 9 μήνες δεν θα βγαίνουμε στην παραλία τι σημαίνει ότι πρέπει να παρατήσουμε τον εαυτό μας; Όχι φυσικά!

Κι αν και υπάρχουν πολλοί που θα προσπαθήσουν να σας πουν πως να διατηρηθείτε σε φόρμα, η αλήθεια είναι μια: Ο μόνος τρόπος να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές είναι η άσκηση και η διατροφή (προσοχή, όχι η δίαιτα).

Όσον αφορά στο πρώτο, οι ρυθμοί της σύγχρονης καθημερινότητας δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια άσκησης, ενώ οι περισσότεροι από εμάς έχουν γραφτεί κάποια στιγμή στο γυμναστήριο, πληρώνοντας ολόκληρη την συνδρομή, μόνο και μόνο για σταματήσουμε λίγους μήνες μετά να πηγαίνουμε.

Από την άλλη πλευρά, ένας πολύ εύκολος και οικονομικός τρόπος άθλησης είναι το τρέξιμο. Θα χρειαστείτε: ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και… τα κατάλληλα αξεσουάρ!

Μπορείτε να τρέξετε στη γειτονιά σας, στους δρόμους και στα πάρκα, είτε ακόμα και.. μέσα στο σπίτι σας, γύρω γύρω από την τραπεζαρία…

Καλό θα ήταν όσοι είναι πρωτάρηδες να μην πέσουν με τα μούτρα σε αυτό, γιατί και οι τραυματισμοί καραδοκούν.

Εμείς ετοιμάσαμε για εσάς 5 tips, προκειμένου να ξεκινήσετε το τρέξιμο χωρίς να… καείτε!

Ο σωστός εξοπλισμός είναι το παν

Το τρέξιμο δεν είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί βαρύ εξοπλισμό, αλλά υπάρχει ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο: ένα καλό ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο που θα είναι επίσης κατάλληλα για τον τύπο των ποδιών σας.

Η επένδυση σε παπούτσια για τρέξιμο είναι μια επένδυση στην υγεία σας. Ένα λάθος ζευγάρι παπούτσια, μπορεί να οδηγήσει σε φουσκάλες, διάστρεμμα ή και άλλους πόνους.

Σκεφτείτε λίγο πριν κάνετε την επιλογή των παπουτσιών σας: Οι πιθανότητες είναι να τα φοράτε στα πόδια σας για πάνω από 600 χιλιόμετρα.

Εκτός φυσικά από τα παπούτσια και τις φόρμες απαραίτητα είναι και τα κατάλληλα αξεσουάρ όπως για παράδειγμα τα ειδικά περιβραχιόνια για να έχετε το κινητό σας πάντα μαζί ακόμα και όταν τρέχετε.

Μην ξεχνάτε την διατροφή

Λόγω των χιλιομέτρων που διανύουν, οι δρομείς έχουν μεγάλες απαιτήσεις από το σώμα τους. Έτσι, την ώρα του φαγητού, πρέπει να αναπληρώσετε τη χαμένη ενέργεια.

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι το «κλειδί» για να κρατήσετε τα πόδια σε κίνηση. Οι υδατάνθρακες τροφοδοτούν το σώμα σας με γλυκογόνο, το οποίο είναι ουσιαστικά «καύσιμο» που αποθηκεύεται στους μύες σας.

Ιδανικά, πρέπει να λαμβάνετε μεταξύ 50% και 70% των θερμίδων σας από υδατάνθρακες.

Κρατήστε ένα αρχείο του τρεξίματός σας

Κρατώντας ένα ημερολόγιο ή το ημερολόγιο παρακολούθησης για τα τρεξίματα και αποστάσεις έχει πολλά οφέλη: μπορείτε να δείτε την πρόοδο σας, που θα σας παρακινήσει να συνεχίσετε να τρέχετε, ενώ βοηθάτε στο να ωθήσετε τον εαυτό σας παραπάνω.

Μάλιστα η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που δεν χρειάζεται καν α κουβαλάτε το κινητό σας πάνω σας προκειμένου να καταγράφονται όλα τα παραπάνω. Πολλά smartwathes κάνουν αυτή τη δουλειά αντί για εσάς.

Τα περισσότερα διαθέτουν ενσωματωμένο μετρητή καρδιακών παλμών, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τον σφυγμό σας όποτε θέλετε.

Επιπλέον τα smartwatch διαθέτουν ειδοποίηση εφαρμογών, SMS, αλλά και αναγνώριση κλήσεων Φορέστε τα και απλά καταρρίψετε κάθε ρεκόρ!

Κρατήστε τη στιγμή

Ενώ τρέχετε, να προσπαθήσετε να επικεντρωθείτε μόνο στο χιλιόμετρο που τρέχετε τη στιγμή εκείνη.

Με το σκέφτεστε πιο μπροστά μπορεί να σας αποθαρρύνει, καθώς μπορεί να φαίνεται σαν πολύ δουλειά. Προσπαθήστε να ζείτε τη στιγμή και θα μπορείτε να βρείτε τον εαυτό σας πραγματικά να απολαμβάνει το τρέξιμο.

Ακούστε μουσική

Αν και μερικοί δρομείς προτιμούν τη σιωπή όταν τρέχουν, ή τουλάχιστον να μην ακούν τίποτα, ώστε να ξέρουν ανά πάσα στιγμή  τι γίνεται γύρω τους, υπάρχουν κι άλλοι που θέλουν συχνά τη μουσική να είναι ευεργετική για το τρέξιμό τους.

Είτε πρόκειται για ροκ ή κλασική, η μουσική μπορεί να βοηθήσει στο να σας παρακινήσει να συνεχίσετε, ενώ μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή από οποιαδήποτε κούραση που μπορεί να νιώσετε.

Με τα κατάλληλα ακουστικά θα νομίζετε ότι βρίσκεστε στη συναυλία του αγαπημένου σας συγκροτήματος, ενώ θα είστε στο πάρκο της περιοχής σας!

Φυσικά τα περισσότερα ασύρματα ακουστικά συνδέονται με τα κινητά σας τηλέφωνα ώστε να μην χάνετε καμία τηλεφωνική κλήση. Διαθέτουν πολλές ώρες αυτονομίας και έτσι δεν θα χρειάζεστε να αγχώνεστε να μείνετε από μπαταρία.

Και φυσικά όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα βρείτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του SHOPFLIX.gr ώστε να ξεκινήσετε άμεσα τις προπονήσεις σας για να είστε σε φόρμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.  Αξιοποιώντας την υπηρεσία SHOPFLIX ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ, η πλατφόρμα θα φροντίσει όλα τα προϊόντα της παραγγελίας σου να φτάσουν όχι μόνο άμεσα, αλλά και την ίδια ακριβώς στιγμή στην πόρτα σου, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκεστε, για να αποφύγετε τις περιττές αναμονές.