Αν τα βράδια της Κυριακής είναι γεμάτα άγχος και φόβο, τότε δεν είστε μόνοι. Σύμφωνα με έρευνα καταμέτρησης το 80% των ανθρώπων έχουν αυτό που αποκαλούν «blues της Κυριακής» ή τα «Sunday scaries». Ενώ το φαινόμενο είναι συχνό, το άγχος που το συνοδεύει, αν και φυσιολογικό είναι ιδιαίτερα επιβλαβές. Οι Κυριακές μάλιστα, πρόκειται για την Νο1 ημέρα της εβδομάδας για τις κρίσεις πανικού, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One. Και με εξαίρεση τις αργίες, η Κυριακή είναι η μεγαλύτερη ημέρα για άτομα που αναζητούν θεραπεία για το πεπτικό έλκος, ένα άλλο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με το άγχος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο World Journal of Gastroenterology.

Γιατί συμβαίνουν τα Sunday Scaries;

Οι περισσότεροι αναμένουν ότι την Κυριακή το βράδυ πιθανότατα να νιώσουν ανανεωμένοι μετά από δύο ημέρες ξεκούρασης.

Αυτό το σενάριο όμως, απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Πολλοί άνθρωποι δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο το Σαββατοκύριακο στην αναζωογόνηση τους μετά την εργάσιμη εβδομάδα, επισημαίνει η δρ. Τζένιφερ Ραγκσντέιλ, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Tulsa. Έτσι, όταν έρθει η ώρα να επιστρέψετε στην γρήγορη καθημερινότητα, τότε είναι πολύ πιθανό να μην είστε νοητικά ή ψυχολογικά έτοιμοι.

Τα Sunday Scaries εμφανίζονται όμως και για άλλους λόγους. «Μερικοί άνθρωποι είναι πιο προσανατολισμένοι στο να σκέφτονται αρνητικά ή να ανησυχούν» εξηγεί η ίδια. Αν έχετε αυτή την τάση, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να οραματιστείτε τις αυριανές υποχρεώσεις ξανά και ξανά, ακόμα κι αν το Σαββατοκύριακο σας πήγε πολύ καλά.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επαναλάβετε αγχωτικά σενάρια από την περασμένη εβδομάδα, δημιουργώντας πάλι ένα κλίμα άγχους και έντασης.

«Οι γνωστικές διανοητικές αναπαραστάσεις που έχουμε για προηγούμενες εργασιακές εμπειρίες, ειδικά αυτές που είναι αρνητικές και στρεσογόνες, προκαλούν την ίδια ή παρόμοια φυσιολογική απόκριση στο στρες με τους πραγματικούς στρεσογόνους παράγοντες όταν το ζούμε», μας εξηγεί. Ακόμη και η ανησυχία για το τι θα ακολουθήσει ενεργοποιεί αυτή την απόκριση στο στρες.

Πρακτικές συμβουλές για να «πάρετε πίσω» την Κυριακή σας

Υπάρχει ακόμα ελπίδα, όμως και απλές μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να απολαύσετε την Κυριακή σας, χωρίς να αφήσετε το στρες να σας κρατήσει ξάγρυπνους. Αυτές που μπορείτε να δοκιμάσετε ανά ημέρα, περιλαμβάνουν:

Την Παρασκευή: Κάντε μια λίστα

Στο τέλος της εβδομάδας, φτιάξτε τη λίστα υποχρεώσεων της Δευτέρας και αφήστε την στο γραφείο σας. Τα πάντα για την επόμενη εβδομάδα θα είναι εντάξει, ή τουλάχιστον θα έχετε οργανωθεί για να αναλάβετε δράση την Δευτέρα, χωρίς να νιώσετε άγχος μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Αν το ξεχάσετε, αφιερώστε 15 λεπτά το Σάββατο, κάντε μια λίστα και μην την ξαναδείτε μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Το Σαββατοκύριακο: Αποφύγετε τα email της δουλειάς

Εάν δεν χρειάζεται πραγματικά να ελέγχετε το e-mail της δουλειάς το Σαββατοκύριακο, μην το κάνετε. Θυμηθείτε ότι το Σαββατοκύριακο μπορείτε να αφιερώσετε τον ελεύθερό σας χρόνο σε πράγματα ή δραστηριότητες που δεν μπορείτε να κάνετε μέσα στην εβδομάδα.

Ενώ η τεχνολογία μας επιτρέπει να κάνουμε check-in στη δουλειά μας ακόμα και τις ώρες ή τις μέρες που είμαστε «έκτος», αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το κάνετε, καθώς αυτό καθιστά δύσκολη τη συναισθηματική αποσύνδεση και τη χαλάρωση.

Το Σαββατοκύριακο: Διασκεδάστε αλλά με μέτρο

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να χαλαρώνετε με τους φίλους σας το Σαββατοκύριακο για να εκτονώσετε την ένταση και να αφήσετε για λίγο στην άκρη τις υποχρεώσεις σας. Το κλειδί είναι να βγείτε έξω, να διασκεδάσετε χωρίς όμως να κουραστείτε υπερβολικά.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας είναι να κοιμάστε καλά. Ο ποιοτικός ύπνος μας προσφέρει αυτήν την ασύγκριτη αίσθηση ξεκούρασης και αναζωογόνησης. Και όσον αφορά το ποτό, θυμηθείτε την παλιά συμβουλή «όλα με μέτρο».

Το Σαββατοκύριακο: Κάντε το αντίθετο από τη δουλειά σας

Σκεφτείτε το είδος της ενέργειας που απαιτεί η δουλειά σας. Ψυχική ενέργεια; Φυσική ενέργεια; Περάστε το Σαββατοκύριακο σας κάνοντας το αντίθετο.

Αν έχετε μια γνωστικά απαιτητική δουλειά όπου ψάχνετε δεδομένα, υπολογιστικά φύλλα, κάντε κάτι που δεν βασίζεται τόσο στην γνωστική σας δύναμη το Σαββατοκύριακο ή κάτι που δεν απαιτεί τόσο ακριβή εστίαση, κάτι που σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας και να είστε δημιουργικοί.

Εάν έχετε μια σωματική δουλειά, δώστε στο σώμα σας αρκετό χρόνο για να ξεκουραστεί και να κάνετε κάτι που μπορεί να είναι πιο διεγερτικό πνευματικά. Αυτό σας επιτρέπει να αναπληρώσετε τους ψυχικούς ή σωματικούς πόρους που χρειάζεστε για να έχετε μια επιτυχημένη εβδομάδα.

Το βράδυ της Κυριακής: Απασχολήστε το μυαλό σας

Είναι πιο δύσκολο να ανησυχείτε όταν ο εγκέφαλός σας είναι απασχολημένος με άλλες δραστηριότητες. Βεβαιωθείτε λοιπόν, ότι κάνετε κάτι που σας κάνει να εστιάσετε σε άλλα πράγματα.