Ιδού η απάντηση: Η ανάπτυξη των μαλλιών διαφέρει ανάλογα με τον οργανισμό του καθενός, και επηρεάζεται κυρίως από τα γονίδια και τις ορμόνες. Ωστόσο, ο μέσος όρος κυμαίνεται από 0,85 μέχρι 1,27 εκ. κάθε μήνα, που αντιστοιχεί σε 10 – 15 εκατοστά τον χρόνο. Φυσικά υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά αυτή την επιμήκυνση, σύμφωνα με τους δερματολόγους – τριχολόγους.  Ετσι λοιπόν για να εξασφαλίσουμε τον παραπάνω ρυθμό και να μακρύνουμε τα μαλλιά μας όσο πιο γρήγορα γίνεται, τσεκάρουμε τα παρακάτω ώστε να αποφύγουμε ή να μειώσουμε το σπάσιμο και την απώλεια.

Τι επιβραδύνει την ανάπτυξη των μαλλιών μας

Τα γονίδια

Αν τα μαλλιά μας δε μακραίνουν με τον ρυθμό που θα θέλαμε, μπορεί να οφείλεται σε λόγους τους οποίους δεν ελέγχουμε. Ετσι, η προδιάθεση για αραίωση  ή για την αργή ανάπτυξή τους οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη διάδραση των γονιδίων και των ορμονών μας.

Η κατάσταση της υγείας μας

Διάφορες παθήσεις και κάποιες φαρμακευτικές αγωγές ενδεχομένως να είναι η αιτία που δεν μακραίνει η τρίχα. Η ξαφνική απώλεια των μαλλιών έπειτα από επεμβάσεις ή σοβαρές νόσους είναι ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο φαινόμενο που αποκαλείται «τελογενική εκροή».

Ο τρόπος ζωής μας

Δεν μπορούμε να επέμβουμε στα γονίδιά μας. Μπορούμε όμως να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Όταν αγχωνόμαστε, όλα τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε μέσω της διατροφής μας, όπως μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, διοχετεύονται σε άλλα ζωτικής σημασίας όργανα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αιματώνεται σωστά το τριχωτό της κεφαλής επιβραδύνοντας την ανάπτυξη της τρίχας.

Το περιβάλλον

Η μόλυνση και η βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζουν πιο πολύ από όσο πιστεύουμε το δέρμα του κεφαλιού. Αρα και τις ρίζες των μαλλιών. Γι’ αυτό δεν αμελούμε την προστασία του π.χ. φορώντας καπέλο και χρησιμοποιώντας αντηλιακό.

Το νερό

Το «σκληρό» νερό, δηλαδή εκείνο που περιέχει πολλά άλατα επηρεάζει την ποιότητα της τρίχας καθώς τα μεταλλικά στοιχεία του, όπως ο χαλκός, διαβρώνουν την επιφάνεια της, οδηγώντας σε θαμπάδα, σπάσιμο και ταλαιπωρία του τριχωτού. Ετσι αν το νερό της περιοχής μας είναι «σκληρό» ή το αντίθετο, καλό είναι να επενδύσουμε σε ένα φίλτρο.

Η συσσώρευση υπολειμμάτων από προϊόντα περιποίησης ή στάιλινγκ

Οι ουσίες που περιέχουν, όπως το οινόπνευμα, το ταλκ κλπ., όταν επικάθονται στο τριχωτό για μεγάλο διάστημα μπλοκάρουν τις ρίζες και τους πόρους του δέρματος, με αποτέλεσμα αυτό να ασφυκτιά. Γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιούμε μία φορά τον μήνα ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό που απομακρύνει κάθε ίχνος υπολείμματος. Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε απολέπιση με ένα hair scrub, το οποίο απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και τους ρύπους.

Η ελλιπής σε θρεπτικά στοιχεία διατροφή

Αν παρατηρήσουμε ότι τα μαλλιά ή τα νύχια μας σπάνε χωρίς να φτάνουν στο επιθυμητό μήκος, ας εξετάσουμε τη διατροφή μας. Η μη επαρκής πρόσληψη πρωτεινών ή σιδήρου είναι επίσης ένας καταλυτικός παράγοντας για την επιβράδυνση της ανάπτυξής τους.