Πολλές φορές λέμε ότι τα σκυλιά μας καταλαβαίνουν, πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους κι εν μέρει μπορεί και να ισχύει. Οι σκύλοι μπορούν πράγματι να μυρίσουν το στρες, τόσο στον ανθρώπινο ιδρώτα όσο και στην αναπνοή σας, διαπίστωσαν οι ερευνητές του Queen’s στο Μπέλφαστ. Στη επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, συμμετείχαν τέσσερα σκυλιά από το Μπέλφαστ και 36 άτομα.

Σκύλοι VS άγχους

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα ιδρώτα και αναπνοής από συμμετέχοντες πριν και αφού έκαναν ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα. Ανέφεραν τα επίπεδα άγχους τους πριν και μετά την εργασία και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόνο δείγματα όπου η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός του ατόμου είχαν αυξηθεί.

Τα σκυλιά διδάχτηκαν πώς να αναζητούν μια σειρά αρωμάτων και να ειδοποιούν τους ερευνητές για το σωστό δείγμα. Στη συνέχεια εισήχθησαν τα δείγματα του στρες και της χαλάρωσης, αλλά σε αυτό το στάδιο οι ερευνητές δεν ήξεραν αν υπήρχε διαφορά οσμών που μπορούσαν να ανιχνεύσουν οι σκύλοι.

Σε κάθε συνεδρία δοκιμής, κάθε σκύλος λάμβανε δείγματα ενός ατόμου όταν ήταν χαλαρό και όταν είχε αγχωθεί, με διαφορά μόνο τεσσάρων λεπτών. Όλοι οι σκύλοι μπόρεσαν να ειδοποιήσουν σωστά τους ερευνητές για το δείγμα άγχους κάθε ατόμου.

Ακόμα και αν δεν σας γνωρίζουν, το καταλαβαίνουν

Η Clara Wilson, διδακτορική φοιτήτρια στο School of Psychology στο Queen’s, εξηγεί: «Τα ευρήματα δείχνουν ότι εμείς, ως άνθρωποι, παράγουμε διαφορετικές μυρωδιές μέσω του ιδρώτα και της αναπνοής μας όταν είμαστε αγχωμένοι και οι σκύλοι μπορούν να το ξεχωρίσουν αυτό από τη μυρωδιά μας όταν είμαστε χαλαροί, ακόμα και αν πρόκειται για ανθρώπους που τα σκυλιά δεν γνωρίζουν».

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι οι σκύλοι δεν χρειάζονται οπτικές ή ακουστικές ενδείξεις για να αντιληφθούν το ανθρώπινο άγχος.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους της και παρέχει ευρήματα ότι οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν το άγχος μόνο από την αναπνοή και τον ιδρώτα, κάτι που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την εκπαίδευση σκύλων θεραπείας και βοήθειας.

«Αυτή η έρευνα ρίχνει περισσότερο φως στην σχέση ανθρώπου-σκύλου και προσθέτει στην κατανόησή μας για το πώς οι σκύλοι μπορούν να ερμηνεύουν και να αλληλεπιδρούν με τις ανθρώπινες ψυχολογικές καταστάσεις» λένε οι ερευνητές.

«Η μελέτη μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε περισσότερο την ικανότητα ενός σκύλου να χρησιμοποιεί τη μύτη του για να «βλέπει» τον κόσμο» συμπληρώνουν.