Πρωτοεμφανίστηκε στην Περσία και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα καλλιεργούμενα καρποφόρα δέντρα. Στην Ασία, το ρόδι έχει λατρευτεί για τις θεραπευτικές του ιδιότητες ενώ μπορείτε να απολαύσετε τους σπόρους του ή τον χυμό τους. Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, τις γνωστές πολυφαινόλες, που περιλαμβάνουν τις εξαιρετικά ωφέλιμες για εσάς ενώσεις όπως οι ανθοκυανίνες, τα φλαβονοειδή και τις τανίνες.

Όσα μας χαρίζει το ρόδι

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, ασβέστιο, φώσφορο και ριβοφλαβίνη, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο στο Journal of Ethnopharmacology. Μισό φλιτζάνι σπόρων ροδιού, περιλαμβάνει:

  • 72 θερμίδες
  • 1 γραμμάριο πρωτεΐνης
  • 1 γραμμάριο λίπους
  • 16 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 3 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 12 γραμμάρια ζάχαρη

Ως πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών, τα ρόδια αξίζουν απόλυτα μια θέση στη φρουτιέρα σας.

Πιο ισχυρό ανοσοποιητικό

Εάν καταναλώσετε μισό φλιτζάνι από τους σπόρους του, θα λάβετε σχεδόν εννέα χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια (δηλαδή τα ανοσοκύτταρα) να επιτεθούν σε παθογόνα που προκαλούν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων και των ιών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C προστατεύουν τα λευκά αιμοσφαίρια από το οξειδωτικό στρες, διασφαλίζοντας ότι είναι υγιή και ικανά να καταπολεμήσουν τα μικρόβια.

Καλύτερη πέψη, λιγότερο φούσκωμα

Τα οφέλη των σπόρων ροδιού επεκτείνονται και στην εύρυθμη εντερική λειτουργία. Συγκεκριμένα, οι σπόροι περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες, που μπορούν να ανακουφίσουν ή και να αποτρέψουν την δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι φυτικές ίνες βρίσκονται στον πολτό των σπόρων του ροδιού, έτσι ο χυμός ροδιού έχει σημαντικά λιγότερες.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυτικές ίνες χάνονται κατά τη διαδικασία του χυμού, εξηγούν οι ειδικοί.

Κρατά μακριά φλεγμονή και χρόνιες παθήσεις

Δεδομένου ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα ρόδια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιας νόσου.

Τα αντιοξειδωτικά (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στα ρόδια) δρουν εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες ή ενώσεις που – όταν υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα – μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα.

Εγκέφαλος που δεν ξεχνά

Όπως αναφέρθηκε, τα αντιοξειδωτικά του ροδιού μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Αυτό περιλαμβάνει ασθένειες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το οξειδωτικό στρες αυξάνεται με την ηλικία, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο στο περιοδικό Aging Medicine.

Ειδικά στον εγκέφαλο, το οξειδωτικό στρες μπορεί να βλάψει τους νευρώνες (δηλαδή τα νευρικά κύτταρα), αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο στο Frontiers.

Ωστόσο, τα αντιοξειδωτικά – συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα ρόδια – μπορούν να βοηθήσουν μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και «θωρακίζοντας» τελικά τον εγκέφαλο.

Πίεση υπό έλεγχο

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αλλά η κατανάλωση ορισμένων τροφών (σε συνδυασμό με συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η γυμναστική και η ισορροπημένη διατροφή) μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο.

Οι πολυφαινόλες στα ρόδια βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Οι σπόροι του ροδιού προσφέρουν επίσης λίγο κάλιο, ένα άλλο απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγιή αρτηριακή πίεση, λένε οι ειδικοί.