Εάν είστε γυναίκα και θέλετε να πετύχετε τις επαγγελματικές σας φιλοδοξίες, τότε ίσως θα πρέπει πρώτα να κοιμηθείτε καλά. Τουλάχιστον, αυτό είναι το πόρισμα νέα έρευνας του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την οποία, η ποιότητα του ύπνου φάνηκε να επηρέασε η διάθεση των γυναικών και άλλαξε το πώς ένιωθαν για την πρόοδο στην καριέρα τους.

Οι επαγγελματικές φιλοδοξίες των ανδρών δεν επηρεάστηκαν από την ποιότητα του ύπνου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν αυτό το εύρημα σε μια έρευνα διάρκειας δύο εβδομάδων σε 135 εργαζομένους στις Η.Π.Α.

Πώς σχετίζεται ο ύπνος των γυναικών με τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες

Κάθε μέρα, οι συμμετέχοντες παρατηρούσαν πρώτα πόσο καλά είχαν κοιμηθεί και την ποιότητα της τρέχουσας διάθεσής τους και στη συνέχεια, μέσα στην ημέρα, πώς ένιωθαν για την προσπάθειά τους να βελτιώσουν το επαγγελματικό τους status, αυξάνοντας τις ευθύνες της θέσης τους.

«Όταν οι γυναίκες κοιμούνται καλά και η διάθεσή τους τονώνεται, είναι πιο πιθανό να προσανατολίζονται στις καθημερινές τους προθέσεις προς την επίτευξη μιας καλύτερης θέσης με περισσότερες ευθύνες στην εργασία» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Leah Sheppard, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Carson College of Business του WSU.

Για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sex Roles, οι ερευνητές μελέτησαν εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης δύο φορές την ημέρα για δύο συνεχόμενες εργάσιμες εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με τον ύπνο της προηγούμενης νύχτας και την τρέχουσα διάθεσή τους γύρω στο μεσημέρι κάθε μέρα και τα βράδια απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις προθέσεις τους να επιδιώξουν περισσότερες ευθύνες, μια καλύτερη θέση και επιρροή στην εργασία.

Οι πρακτικές συμβουλές των ειδικών

Οι ερευνητές μπορούν μόνο να υποθέσουν ακριβώς γιατί ο αντίκτυπος του ύπνου στη διάθεση επηρεάζει τις φιλοδοξίες των γυναικών και όχι των ανδρών, αλλά υποπτεύονται ότι μπορεί να έχει να κάνει με διαφορές μεταξύ των φύλων στη ρύθμιση των συναισθημάτων καθώς και με τις κοινωνικές προσδοκίες ή κάποιο συνδυασμό αυτών των παραγόντων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, μπορείτε να λάβετε κάποια πρακτικά βήματα για να πετύχετε τις επαγγελματικές σας φιλοδοξίες. Οι ειδικοί προτείνουν από την εξάσκηση του διαλογισμού για τον καλύτερο ύπνο και την βέλτιστη ρύθμιση συναισθημάτων έως τον καθορισμό καλύτερων ορίων στις ώρες εργασίας.