Η αυτοφροντίδα είναι σημαντική για την ευεξία καθώς και για την γενική μας υγεία. Εάν δεν είναι δυνατό να πάτε στο spa, στη βιβλιοθήκη ή στο γυμναστήριο αυτή τη στιγμή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αφιερώσετε κάποιο χρόνο στον εαυτό σας. Στην πραγματικότητα, πολλές πρακτικές αυτοφροντίδας θα μπορούσαν να κρύβονται σε κοινή θέα.

Δείτε μερικές ιδέες για να δημιουργήσετε «χώρο» για μερικές σύντομες αλλά ουσιαστικές στιγμές για τον εαυτό σας:

#1 Ξυπνήστε 30 λεπτά πριν από τους άλλους

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να επιμείνουμε στους στόχους αργότερα μέσα στην ημέρα, οπότε είναι καλή ιδέα να αφιερώσετε επιπλέον χρόνο για τον εαυτό σας στην αρχή.

#2 Απενεργοποιήστε προσωρινά τα gadget σας

Σε αυτόν τον κόσμο της υπερσυνδεσιμότητας, μπορεί να είναι δύσκολο να μείνετε μακριά από το τηλέφωνό σας και άλλα gadget. Ωστόσο, αυτά συχνά απορροφούν πολύ την προσοχή σας, οπότε αν τα αφήσετε κάπου ή καλύτερα, τα απενεργοποιήσετε, ίσως βρείτε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας.

#3 Κάντε το διάλειμμά σας «έξω»

Τα υπαίθρια γεύματα μπορεί να λειτουργήσουν με τριπλό τρόπο. Παίρνετε καθαρό αέρα, κάνετε τη γυμναστική σας και έχετε μία ακόμη ευκαιρία για χρόνο με τον εαυτό σας.

#4 Κλείστε την πόρτα του γραφείου εργασίας σας

Η πολιτική ανοιχτών θυρών μπορεί να αποφέρει καρπούς με πολλούς τρόπους, αλλά μερικές φορές, μπορεί να θέλετε απλώς να κλείσετε την πόρτα και να εστιάσετε στον εαυτό σας.

#5 Κλείστε ραντεβού με τον εαυτό σας

Ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά προγραμματίστε εβδομαδιαίες ή μηνιαίες ώρες όπου απλά κάνετε κάτι που θέλετε να κάνετε για εσάς, ανεξάρτητα από το τι είναι αυτό.

Γιατί χρειαζόμαστε χρόνο με τον εαυτό μας

  •     Μας βοηθά να χαλαρώσουμε. Συχνά βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να είναι ο εαυτός τους. Ένα καλό παράδειγμα αυτού είναι η φύση. Είτε πρόκειται για περίπατο, τρέξιμο ή πεζοπορία στους λόφους, το να βρίσκεστε μόνοι στη φύση μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ευημερία σας.
  •     Μας βοηθά να αυτορυθμιζόμαστε. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν χαλάρωση και μειωμένο άγχος, όταν επιλέγουν ενεργά να είναι μόνοι.
  •     Μας κάνει πιο παραγωγικούς. Καθήστε μόνοι και καταγράψτε τις ιδέες σας και στη συνέχεια μοιραστείτε τις με την ομάδα σας. Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτή τη πρακτική αυξάνει την παραγωγικότητα.
  •     Βελτιώνει τη συγκέντρωσή μας. Ο χρόνος με τον εαυτό μας θεωρείται ότι αναπληρώνει τα αποθέματα προσοχής και κινήτρων του εγκεφάλου. Αυτή η αναπλήρωση πιστεύεται ότι συμβαίνει μέσω νευρικών δικτύων που ενεργοποιούνται σε κατάσταση ηρεμίας.
  •     Αυξάνει την ενσυναίσθηση. Οι ερευνητές προτείνουν ότι το να περνάμε χρόνο μόνοι μας συμβάλλει στην ενσυναίσθηση, επειδή καλούμαστε να συνδεθούμε εξαρχής.
  •     Δίνει χρόνο για βαθιά σκέψη. Ίσως αυτό είναι προφανές, αλλά ο χρόνος συνήθως επιτρέπει τη βαθιά σκέψη. Χωρίς περισπασμούς άλλων ανθρώπων, είναι συχνά μια ευκολότερη διαδικασία να φτάσετε σε ένα βαθύτερο επίπεδο σκέψης.