Ο διαβήτης γενικά κατηγοριοποιείται στους δύο γνωστούς τύπους, 1 και 2. Στον διαβήτη τύπου 1, τα αντισώματα από το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταστρέφουν τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Η πάθηση μπορεί να ξεκινήσει ξαφνικά και συνήθως διαγιγνώσκεται σε παιδιά. Από την άλλη πλευρά, ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται συχνότερα σε ενήλικες λόγω αντίστασης στην ινσουλίνη, προκαλώντας υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, όπως μας λένε οι ειδικοί ο διαβήτης  είναι μια πιο πολύπλοκη πάθηση. Όπως διαπιστώθηκε σε επιστημονική μελέτη πάνω από το 3% των περιπτώσεων διαβήτη δεν εμπίπτουν απόλυτα ούτε στον τύπο 1 αλλά ούτε και στον τύπο 2.

Ο διαβήτης μπορεί να εκδηλωθεί με τουλάχιστον μία ακόμα μορφή, γνωστή και ως τύπος 1.5. Αυτός ο τύπος διαβήτη, εξηγεί ο δρ Ping H. Wang, πρόεδρος και καθηγητής διαβήτη, ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού στο City of Hope Medical Center, έχει χαρακτηριστικά και τύπου 1 και τύπου 2.

Τι είναι ο διαβήτης τύπου 1.5;

Όπως ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 1,5 είναι μια αυτοάνοση πάθηση, που σημαίνει ότι τα αντισώματα του ανοσοποιητικού καταστρέφουν εσφαλμένα τα παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη πρόκειται για απαραίτητη ορμόνη, καθώς χωρίς αυτήν η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα, οδηγώντας σε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 1,5 δεν χρειάζεται να αντιμετωπιστεί αμέσως με ινσουλίνη. Επίσης γενικά διαγιγνώσκεται περισσότερο σε ενήλικες παρά σε παιδιά.

Αυτοί οι παράγοντες τον καθιστούν παρόμοιο με τον διαβήτη τύπου 2, όπως και το γεγονός ότι εξελίσσεται πολύ πιο σταδιακά από τον διαβήτη τύπου 1, εξήγησε ο John B. Buse, διευθυντής του Κέντρου Διαβήτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill.

Ενώ δεν είναι ιατρικός όρος, χρησιμοποιείται για να περιγράψει ασθενείς που έχουν κάποιο επίπεδο μειωμένης παραγωγής ινσουλίνης λόγω μειωμένης λειτουργίας των βήτα κυττάρων του παγκρέατος όπου ενώ με την πάροδο του χρόνου ο οργανισμός μπορεί να μην παράγει τελικά καθόλου ινσουλίνη.

Από τι προκαλείται

Η γενετική παίζει ρόλο σε όλες τις μορφές διαβήτη. Έρευνα σχετικά με το συστατικό γενετικής προδιάθεσης του διαβήτη τύπου 1,5 διαπίστωσε ότι σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 1 και τον διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, έχει περισσότερα κοινά με τον διαβήτη τύπου 1 παρά με τον διαβήτη τύπου 2.

Ακόμα όμως και όταν υπάρχει η γενετική προδιάθεση, συνήθως η νόσος πυροδοτείται από έναν περιβαλλοντικό έναυσμα.

Το βάρος, οι ιογενείς λοιμώξεις όπως και το στρες φαίνεται να συνδέονται, σύμφωνα με έρευνες. Είναι επίσης πιθανό ο διαβήτης τύπου 2 να μεταμορφωθεί σε διαβήτη τύπου 1,5 με την πάροδο του χρόνου.

Ποια τα συμπτώματά του

Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα στην αρχή, διότι τα βήτα κύτταρα καταστρέφονται σταδιακά. Επιπλέον, οι επιπλοκές του διαβήτη τείνουν να αναπτύσσονται με την πάροδο δεκαετιών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι παρόμοια με εκείνα άλλων μορφών διαβήτη και τείνουν να προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Μπορεί να περιλαμβάνουν θολή όραση, αυξημένη δίψα και ούρηση. Αυξημένη δίψα, αυξημένες μυκητιακές λοιμώξεις, αίσθημα κούρασης και απώλεια βάρους.

Οι μακροχρόνιες επιπλοκές του διαβήτη τύπου 1,5 είναι παρόμοιες με τον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, όπως ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1,5 μπορεί επίσης να αναπτύξουν μικροαγγειακές επιπλοκές (προβλήματα στα μικρά αιμοφόρα αγγεία), συμπεριλαμβανομένης της νευροπάθειας, της αμφιβληστροειδοπάθειας και της νεφροπάθειας.

Πώς διαγιγνώσκεται

Μέρος της διάγνωσης του διαβήτη τύπου 1,5 ή οποιασδήποτε άλλης μορφής διαβήτη είναι ο έλεγχος για μη φυσιολογικά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, αυτό το τεστ από μόνο του δεν αποκαλύπτει και τον τύπο διαβήτη.

Για τον ακριβή διάγνωση, ο γιατρός πιθανότατα να σας εξετάσει για αντισώματα αποκαρβοξυλάσης γλουταμικού οξέος, τα πιο κοινά αντισώματα που ευθύνονται για την καταστροφή των παγκρεατικών κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 1.5.

Επιπλέον χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν διαβήτη τύπου 1,5 περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό σε αυτοάνοσα νοσήματα και η ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Πρόληψη και θεραπεία

Η θεραπευτική μέθοδος για τον διαβήτη τύπου 1.5 βρίσκεται κάπου στην “μέση”. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με τύπο 1,5 θα χρειαστούν τελικά ινσουλίνη, αλλά συνήθως όχι αμέσως.

Αυτό διότι ο ο ρυθμός με τον οποίο καταστρέφονται αυτά τα κύτταρα που απομένουν, είναι πολύ πιο αργός συγκριτικά με τον τύπο 1, σύμφωνα με τους ειδικούς. Έτσι μερικές αλλαγές στην διατροφή μπορεί να είναι αρκετές για αρχή, όπως μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, που λειτουργεί εξίσου καλά και για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Τα από του στόματος φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν αρχικά αλλά τελικά οι περισσότεροι ασθενείς θα χρειαστούν ινσουλίνη, καταλήγουν οι ειδικοί.