Καλύπτει με επιτυχία τις ατέλειες, όπως μαύροι κύκλοι, κοκκινίλες ή σπιθουράκια, και κάνει την επιδερμίδα να δείχνει αψεγάδιαστη, δημιουργώντας ένα σοφιστικέ, μακράς διαρκείας αποτέλεσμα. Ωστόσο μπορεί να δείξει παρωχημένο αν δεν μάθουμε τα μυστικά της επιτυχίας του. Στον αντίποδα του λαμπερού μακιγιάζ, που αναδεικνύει τις φυσικές γυαλάδες και τη διάφανη όψη του δέρματος που ακτινοβολεί σαν το γυαλί, υπάρχει το μακιγιάζ με ματ υφές. Το make up look που δε φεύγει ποτέ από τη μόδα που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα λουκ των make up artists και celebrities με αλαβάστρινη επιδερμίδα, όπως η Jessica Chastein, η Saoirse Ronan και η Amanda Seyfried.  Παρακάτω είναι τα βασικά tips που θα μας εξασφαλίσουν ένα πετυχημένο αποτέλεσμα.

# Η κατάλληλη προετοιμασία

Βήμα 1: Απολέπιση προσώπου

Γιατί; Η ανομοιόμορφη υφή της επιδερμίδας, η τραχιά επιφάνειά της και τα σπιθουράκια διαγράφονται στο ματ μακιγιάζ. Ετσι για να απλωθεί ομοιόμορφα το φον ντε τεν και η πούδρα, είναι σημαντικό εκτός από την ενυδάτωση να κάνουμε κι απολέπιση. Μετά το scrub, χρησιμοποιούμε μία τονωτική σύνθεση, είτε λοσιόν είτε ένα face mist, και ταμπονάρουμε απαλά με ένα χαρτομάντιλο.

Bήμα 2: Απολέπιση και ενυδάτωση στα χείλη

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα σε περίπτωση που θέλουμε να βάλουμε ματ κραγιόν, επειδή η σύνθεσή του δεν απλώνεται ομοιόμορφα στα αφυδατωμένα ή ξεφλουδισμένα χείλη. Μετά την απολέπιση με το scrub ή με μία μαλακή οδοντόβουρτσα, εφαρμόζουμε ένα lip balm, το οποίο θα τα θρέψει και θα τα κάνει βελούδινα απαλά, όση ώρα ασχολούμαστε με το υπόλοιπο μακιγιάζ.

 

# Primer

Αποτελεί το προϊόν-κλειδί προκειμένου να αποκτήσει η επιδερμίδα λεία, ομοιόμορφη υφή και να απλωθεί το foundation στην εντέλεια. Δείτε εδώ ποιο σας ταιριάζει.

#Foundation

Αναζητάμε μία σύνθεση με ματ φινίρισμα και την απλώνουμε από το κέντρο του προσώπου προς τα έξω.

#Ματ πούδρα

Αλλο ένα βασικό προϊόν για αυτό το μακιγιάζ, καθώς ενισχύει το ματ φινίρισμα και παράλληλα απορροφά τις γυαλάδες οι οποίες εμφανίζονται κυρίως στο Τ του προσώπου.

#Nude σκιές

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ένα nude κραγιόν, επιλέγουμε ματ σκιές σε γήινους, καφέ τόνους. Αν σκοπεύουμε να βάλουμε ένα κόκκινο, τότε διαλέγουμε σκιές που ροδίζουν ελαφρώς, για ένα αποτέλεσμα φρεσκάδας.

# Ματ κραγιόν

Αφαιρούμε την περιττή ποσότητα του lip balm και απλώνουμε το κραγιόν μας, είτε με το στικ είτε με πινελάκι. Προαιρετικά, κάνουμε ένα περίγραμμα με ένα μολύβι στην ίδια απόχρωση. Αφού το εφαρμόσουμε, πιέζουμε τα χείλη μας σε ένα χαρτομάντιλο και στη συνέχεια περνάμε άλλη μια στρώση κραγιόν. Ετσι εξασφαλίζουμε περισσότερη διάρκεια και βάθος στο χρώμα.

Τι αποφεύγουμε

Δε συνδυάζουμε τα ματ προϊόντα μακιγιάζ με εκείνα που έχουν κρεμώδεις ή ελαιώδεις συνθέσεις. Αυτές οι φόρμουλες δεν είναι συμβατές μεταξύ τους οπότε δεν απλώνονται καλά στην επιδερμίδα.

Σε ποιους τύπους επιδερμίδας ταιριάζει το συγκεκριμένο λουκ

Είναι ιδανικό make up look για κάθε τόνο επιδερμίδας όχι όμως και για κάθε τύπο. Ετσι, αν έχουμε ξηρό τύπο ή πολλές ρυτίδες, καλό είναι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το ματ foundation ή την πούδρα. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το αντιγράψουμε με επιτυχία. Τι κάνουμε αν ανήκουμε σε αυτήν την περίπτωση; Αντί για ένα foundation με ματ φινίρισμα, επιλέγουμε μία ενυδατική ή αντιγηραντική σύνθεση μέικ απ και στη συνέχεια απλώνουμε μία ματ κόμπακτ πούδρα που θα μας χαρίσει το επιθυμητό εφέ.