Πολλές, αν όχι τις περισσότερες φορές, επικεντρωνόμαστε στην περιποίηση του προσώπου ξεχνώντας τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν ανάγκη από τη φροντίδα μας. Μία από αυτές είναι τα χέρια μας, που συνήθως τους δίνουμε σημασία μόνο όταν εμφανίζονται συμπτώματα όπως ξεφλούδισμα, αίσθηση «τραβήγματος» ή ρυτίδες και κηλίδες. Ποια είναι λοιπόν η κατάλληλη αντιμετώπιση για να διατηρούμε όμορφα, υγιή και νεανικά τα χέρια μας και αναλλοίωτο το μανικιούρ μας για πολλές μέρες;

#1 Υαλουρονικό Οξύ

Ο,τι ακριβώς ισχύει για την επιδερμίδα στο πρόσωπο ισχύει και εδώ. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα συστατικό πολύτιμο για την υγεία και την ελαστικότητα των χεριών. Γι’ αυτό, δεν ξεχνάμε κάθε φορά που εφαρμόζουμε τον ορό μας σε πρόσωπο και λαιμό, να ρίχνουμε 1-2 σταγόνες και στην άνω επιφάνεια των χεριών. Στη συνέχεια κάνουμε απαλές κυκλικές κινήσεις ώσπου να απορροφηθεί. Το προϊόν θα κάνει θαύματα γιατί απορροφάται σε βάθος. Παρόμοια τακτική ακολουθούμε και με τις μάσκες προσώπου.

#2 Μάσκες φροντίδας

Τις χρησιμοποιούμε για μία άκρως απολαυστική spa θεραπεία στο σπίτι. Πρόκειται για εξειδικευμένες συνθέσεις εμπλουτισμένες με πλούσιες ποσότητες από ενεργά συστατικά, τα οποία ενυδατώνουν σε βάθος, ανακουφίζουν και κάνουν απαλή σαν μετάξι ακόμα και την πιο ξηρή επιδερμίδα χεριών. Θα τις βρούμε σε δυο μορφές: Σε σωληνάρια και σε συσκευασίες μίας χρήσης που εμπεριέχουν γάντια.

#3 Ενυδάτωση

Είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας προκειμένου να διατηρούμε υγιή και νεανικά τα χέρια μας, ιδίως τους κρύους μήνες του χειμώνα. Επιλέγουμε λοιπόν εξειδικευμένες συνθέσεις με εντατικά ενυδατικά και ανακουφιστικά συστατικά. Για παράδειγμα, νιασιναμίδη και γλυκερίνη, λιπαρά οξέα, υαλουρονικό οξύ, βούτυρα και βιταμίνες. Αν έχουμε ξηρά, ταλαιπωρημένα χέρια, προτιμάμε τις κρέμες που έχουν πιο παχιά υφή γιατί θωρακίζουν τον επιδερμιδικό φραγμό και εμποδίζουν την απώλεια υγρασίας πιο αποτελεσματικά σε σχέση με εκείνες που έχουν πιο λεπτόρρευστή υφή.

#4  Απολεπίζουμε προσεχτικά

Η απολέπιση είναι σημαντική για να διατηρούμε λεία την επιφάνεια των χεριών μας, να μαλακώνουμε τα πετσάκια και να διατηρούμε όμορφο το μανικιούρ μας. Ετσι λοιπόν, μία φορά την εβδομάδα, χρησιμοποιούμε ένα σκραμπ με κόκκους και έλαια, το οποίο απομακρύνει νεκρά κύτταρα και ρύπους και ταυτόχρονα θρέφει.

Προσοχή: Δεν υπερβάλλουμε. Τρίβουμε απαλά τα χέρια με ήπιες κινήσεις για 20-60 δευτερόλεπτα. Τέλος, ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και στεγνώνουμε ταμποναριστά.

#5 Χρησιμοποιούμε αντηλιακό

Πλέον (ελπίζουμε ότι) έχουμε καθιερώσει την καθημερινή χρήση υψηλού SPF σε πρόσωπο και λαιμό. Θυμόμαστε όμως ότι πρέπει να το απλώνουμε και στα χέρια;  Οι επιθετικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο ήλιος και η ρύπανση προκαλούν ταχύτερα πρόωρη γήρανση στα χέρια απ’ ό,τι στο πρόσωπο. Καλό είναι να απλώνουμε την αντηλιακή που περισσεύει και στο πάνω μέρος των χεριών μας.