Είναι πρακτικά αδύνατον να μην έχεις ακούσει μέχρι σήμερα έστω κάποια βασικά πράγματα για τα οφέλη που έχει η φυτική διατροφή για τον πλανήτη, αλλά και για το σώμα σου. Με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και εξίσου χαμηλά λιπαρά, τα γεύματα που η μαμά σου θα αποκαλούσε «νηστίσιμα» υπόσχονται να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις σταθερό σωματικό βάρος (ή και να αδυνατίσεις, αν το επιθυμείς), αλλά και να συμβάλουν στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να ανακόψει την κλιματική αλλαγή.

Ξέρουμε τι σκέφτεσαι – και δεν είσαι η μόνη. Η επίτευξη μιας ισορροπημένης vegetarian (και πολύ περισσότερο vegan) διατροφής, μοιάζει να απαιτεί σχέδιο και πρόγραμμα, και δεν νιώθεις έτοιμη να προσθέσεις άλλη μια δυσκολία στην καθημερινότητά σου. Στην πραγματικότητα, όμως, όχι απλώς είναι ευκολότερη υπόθεση από ό,τι νομίζεις, αλλά μπορείς να απολαύσεις πολλά από τα οφέλη της φυτικής διατροφής χωρίς να απαρνηθείς πλήρως τις τροφές ζωικής προέλευσης. Υπάρχει και bonus: σε πολλές περιπτώσεις, θα διαπιστώσεις ότι η φυτική εναλλακτική του αγαπημένου σου γεύματος μπορεί να αποδειχθεί εξίσου – ή και περισσότερο – νόστιμη.

.

Νόμος #1: Κάνε την πρώτη κίνηση

Αντί να σκέφτεσαι ότι «πρέπει» να περιορίσεις τα ζωικά προϊόντα, σκέψου ότι μπορείς πανεύκολα να αυξήσεις τα φυτικά. Ακόμη και οι μικρότερες αλλαγές στη διατροφή σου μπορούν να κάνουν τη διαφορά – και να ικανοποιήσουν πλήρως τον ουρανίσκο σου.

Θυμήσου: τα φυτικά προϊόντα τείνουν να έχουν λιγότερες θερμίδες, μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και μπόλικες φυτικές ίνες. Πράγμα που σημαίνει ότι κάθε φορά που τα επιλέγεις, κάνεις και ένα μικρό δώρο στον εαυτό σου. Με λίγα λόγια, ο σημαντικότερος «Νόμος» της φυτικής διατροφής, είναι ότι δεν χρειάζεται να της είσαι απολύτως πιστή για να αποκομίσεις τα οφέλη της.

.

Νόμος #2: Πρόσθεσε την απόλαυση στην πρωινή σου κούπα

Για παράδειγμα, με την αντικατάσταση του γάλατος που βάζεις στον καφέ ή στα δημητριακά με ένα φυτικό ρόφημα, έχεις κάνει την πρώτη υγιεινή επιλογή της ημέρας ήδη από το πρωί, χωρίς τον παραμικρό κόπο. Όσο για την απόλαυση; Χωρά κι αυτή στην πρωινή σου κούπα, ιδίως από τη στιγμή που έχεις να διαλέξεις από ένα ευρύτατο φάσμα ροφημάτων από πολύτιμους καρπούς, όπως η μη γενετικά τροποποιημένη σόγια, η καρύδα, το αμύγδαλο, η βρώμη και όχι μόνο. Κάπου ανάμεσά τους βρίσκεται και η ιδανική σου γεύση.

Πέρα από την εκ φύσεως χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τον πλούτο τους σε φυτικές ίνες και την πλήρη απουσία της λακτόζης, τα ποιοτικά φυτικά ροφήματα συμβαίνει να περιλαμβάνουν επίσης γενναίες ποσότητες ασβεστίου και βιταμινών B2, B12 και D, για να είσαι σίγουρη ότι κάνεις καλό στον οργανισμό σου με κάθε γουλιά.

.

Νόμος #3: Εμπιστεύσου τον ειδικό

Κι αν ακολουθείς κάποιου είδους ειδική διατροφή; Τα πράγματα παραμένουν εύκολα – τουλάχιστον αν εμπιστευτείς τους ειδικούς. Η Alpro, ο ειδικός στη φυτική διατροφή, αναπτύσσει νόστιμα και υγιεινά φυτικά προϊόντα εδώ και 40 χρόνια. Έτσι, ανάμεσα στα πολλά λαχταριστά ροφήματά της, έχει προβλέψει και επιλογές Χωρίς Ζάχαρη που σου δίνουν το 100% της γεύσης, με μηδενική περιεκτικότητα ακόμη και σε φυσικά σάκχαρα – για να μπορέσεις να βγάλεις τη ζάχαρη μια και καλή από την καθημερινότητά σου, χωρίς την παραμικρή δυσκολία.

Από την άλλη, αν στόχος σου είναι η ενίσχυση της μυϊκής σου μάζας, βάλε στην καθημερινή σου διατροφή ένα φυτικό ρόφημα με μεγάλη περιεκτικότητα σε υψηλής ποιότητας φυτικές πρωτεΐνες, που θα σε βοηθά να μένεις χορτάτη για περισσότερο, αλλά και να ανταποκρίνεσαι αποτελεσματικά στις ανάγκες της προπόνησης… και της καθημερινότητας.

.

Νόμος #4: Βρες τη λαχταριστή εναλλακτική

Φυτικές εναλλακτικές υπάρχουν λίγο-πολύ για κάθε γεύμα που μπορείς να φανταστείς – και το ξέρεις ήδη. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις, είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι εξίσου εύκολο να τις απολαύσεις, όσο και τα κλασικά πιάτα του εβδομαδιαίου σου μενού.

Στο site της Alpro μπορείς να βρεις λαχταριστές συνταγές για απολαυστικά smoothies και άλλες γλυκές και αλμυρές δημιουργίες, που αντικαθιστούν τα ζωικά τρόφιμα με φυτικά ροφήματα ή φυτική κρέμα μαγειρικής, ώστε να αναβαθμίσεις διατροφικά κάθε γεύμα της ημέρας.

Κι αν η μαγειρική δεν είναι το φόρτε σου, τα πεντανόστιμα (και πολύ ελαφριά) φυτικά επιδόρπιά της αποτελούν την τέλεια επιλογή όταν θέλεις κάτι γλυκό, δίνοντάς σου όλη την απόλαυση μαζί με μπόλικα θρεπτικά συστατικά. Ή μπορείς απλώς να πιεις ένα light και θρεπτικό ποτήρι από το αγαπημένο σου ρόφημα, ζεστό ή κρύο, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αυξάνοντας την πρόσληψη φυτικών τροφών με ένα απλό άνοιγμα του ψυγείου.

Ώρα να γνωρίσεις τα τρόφιμα που κάνουν καλό σε ‘σένα και τον πλανήτη.