Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας μας υπενθυμίζουν να δίνουμε προτεραιότητα στον καλό και ποιοτικό βραδινό ύπνο, καθώς νέα έρευνα δείχνει ότι ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να σχετίζεται με παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Ύπνος και καρδιομεταβολική υγεία

Στην πρώτη μελέτη αυτού του είδους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ανέφεραν προβλήματα ύπνου είχαν κατά μέσο όρο περισσότερες πιθανότητες να έχουν δείκτες κακής καρδιομεταβολικής υγείας, συγκεκριμένα φλεγμονώδεις δείκτες, χοληστερόλη και σωματικό βάρος, που μπορεί να συμβάλλουν στον διαβήτη τύπου 2.

Η ερευνήτρια δρ Lisa Matricciani, επισημαίνει ότι διαφορετικές πτυχές του ύπνου σχετίζονται με παράγοντες κινδύνου για διαβήτη.

«Όλοι γνωρίζουν ότι ο ύπνος είναι σημαντικός. Αλλά όταν σκεφτόμαστε τον ύπνο, εστιάζουμε κυρίως στο πόσες ώρες κοιμόμαστε, όταν θα πρέπει επίσης να κοιτάξουμε την εμπειρία ύπνου μας στο σύνολό της» επισημαίνει η ίδια. «Το πόσο ήσυχα κοιμόμαστε, η ώρα που πηγαίνουμε για ύπνο και η ώρα που σηκωνόμαστε αλλά και το πόσο τακτικές είναι οι συνήθειες ύπνου είναι εξίσου σημαντικές με την διάρκεια».

Διαφορετικές πτυχές αυξάνουν τον κίνδυνο

«Σε αυτή τη μελέτη, εξετάσαμε τη συσχέτιση των διαφορετικών πτυχών του ύπνου και των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη, και βρήκαμε μια σύνδεση μεταξύ εκείνων που είχαν προβληματικό ύπνο και εκείνων που κινδύνευαν για διαβήτη τύπου 2».

Η μελέτη αξιολόγησε περισσότερους από 1000 ενήλικες με μέση ηλικία τα 44,8 έτη. Οι ερευνητές εξέτασαν μια σειρά από χαρακτηριστικά ύπνου: αυτοαναφερόμενα προβλήματα ύπνου, διάρκεια, χρονοδιάγραμμα, αποτελεσματικότητα και μεταβλητότητα διάρκειας ύπνου από μέρα σε μέρα.

«Οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι είχαν προβλήματα με τον ύπνο ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, καθώς και αυξημένους δείκτες χοληστερόλης και φλεγμονής» λέει η δρ Matricciani.

Πώς θα κοιμηθούμε καλύτερα

Μερικές από τις πιο απλές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας, περιλαμβάνουν:

  • Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου: Πηγαίνετε για ύπνο και σηκωθείτε την ίδια ώρα κάθε ημέρα, καθώς το συνεπές πρόγραμμα ενισχύει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματός σας. Αν δεν αποκοιμηθείτε μέσα σε 20 περίπου λεπτά από την ώρα που θα ξαπλώσετε, σηκωθείτε, βγείτε από το δωμάτιο και κάντε κάτι χαλαρωτικό.
  • Δημιουργήστε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον: Διατηρήστε το δωμάτιό σας δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο. Η έκθεση στο φως μπορεί να σας δυσκολέψει να αποκοιμηθείτε. Αποφύγετε την παρατεταμένη χρήση οθονών που εκπέμπουν φως λίγο πριν τον ύπνο.
  • Περιορίστε τα naps μέσα στην ημέρα: Οι μεγάλοι ημερήσιοι μεσημεριανοί και απογευματινοί ύπνοι μπορεί να επηρεάσουν τον νυχτερινό. Περιορίστε τους μεσημεριανούς ύπνους σε όχι περισσότερο από μία ώρα και αποφύγετε να κοιμάστε αργά την ημέρα.