Γνωρίζαμε για το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα φύλα. Τώρα, νέα έκθεση διαπιστώνει χάσμα και στην υγεία. Όπως διαπιστώθηκε, οι γιατροί δίνουν συχνά διαφορετικές συμβουλές σε γυναίκες και άνδρες για την αποτροπή καρδιακών παθήσεων. Οι συμβουλές προς τις γυναίκες συνήθως περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως το να χάσουν βάρος, να τρώνε πιο υγιεινά και να ασκούνται τακτικά, ενώ στους άνδρες είναι πιο πιθανό να συνταγογραφούνται φάρμακα μείωσης των λιπιδίων. Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στην European Society of Cardiology Asia, δείχνουν ότι το φύλο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις συμβουλές που δέχονται οι ασθενείς όσον αφορά την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, παρά το γεγονός ότι οι συστάσεις παραμένουν ίδιες για όλα τα φύλα.

Λιγότερα σωτήρια καρδιολογικά φάρμακα για τις γυναίκες

Για τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα υγείας 8.512 ανδρών και γυναικών ηλικίας 40 έως 79 ετών. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου, ωστόσο, 2.924 είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο και ήταν επιλέξιμοι για στατίνες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο πιθανό ήταν στους άνδρες και στις γυναίκες να συνταγογραφηθεί θεραπεία με στατίνες και να τους συμβουλεύσουν να χάσουν βάρος, να τρώνε πιο υγιεινά και να ασκούνται περισσότερο. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνδρες είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν συνταγογράφηση για στατίνες.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι γυναίκες είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να ακούσουν συμβουλές όπως η απώλεια βάρους, 38% περισσότερες πιθανότητες να γυμνάζονται τακτικά και 11% περισσότερες πιθανότητες να μειώσουν την πρόσληψη λιπαρών ή θερμίδων.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση μεταξύ των επαγγελματιών υγείας για να διασφαλιστεί ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες λαμβάνουν τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διατήρησης της υγείας της καρδιάς», αναφέρει συντάκτης της μελέτης, δρ Prima Wulandari, κλινική ερευνήτρια καρδιολογίας στο Harvard Medical School and Massachusetts General Hospital.

Οι γυναίκες χρειάζονται και πιο έγκαιρη θεραπεία

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη, στην οποία βλέπουμε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζονται διαφορετικά για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Επιστημονική έκθεση του προηγούμενου έτους, αναφέρει ότι οι γυναίκες λαμβάνουν συχνά λιγότερο επιθετικά ή καθυστερημένα προληπτικά μέτρα που συμβάλλουν σε υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σε έρευνα είχε επίσης διαπιστώσει στο παρελθόν ότι οι γυναίκες είναι επίσης λιγότερο πιθανό να λαμβάνουν βασικά φάρμακα που συμβάλλουν στην καρδιακή υγεία, συμπεριλαμβανομένων των β-αναστολέων και των αναστολέων ΜΕΑ, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Επιπλέον, το να είσαι γυναίκα είναι υψηλότερος προγνωστικός δείκτης ενδονοσοκομειακής θνησιμότητας μεταξύ των νεότερων ατόμων που εισάγονται για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου-καρδιογενές σοκ, σύμφωνα με επιστημονική έκθεση του 2020.

Η νέα έκθεση προσθέτει στα αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες θα ωφελούνταν πολύ από την πιο έγκαιρη και επιθετική θεραπεία και πρόληψη.

Κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες οι καρδιακές παθήσεις

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι διαφορές στην ιατρική φροντίδα οφείλονται σε μια λανθασμένη αντίληψη ότι οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με τους άνδρες. Ενώ οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι θεραπευτικοί στόχοι των επιπέδων των λιπιδίων δεν διαφέρουν σε άνδρες και γυναίκες και οποιοσδήποτε με καρδιαγγειακή νόσο θα πρέπει να λάβει στατίνες. Η αποφυγή του καπνίσματος και η υγιεινή διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν παχυσαρκία να χάσουν βάρος για να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των λιπιδίων του αίματος και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.