Όταν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους έχετε ήδη κάνει το πρώτο βήμα. Το επόμενο είναι να μπορέσετε να παραμείνετε πιστοί στη δίαιτά σας και τέλος να μην ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε.

Για κάποιους, μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες και για άλλους, μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να παρατηρήσουν μια πραγματική διαφορά. Η κόπωση που προκαλείται στη διαδρομή είναι συνήθως ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι τα παρατούν κατά την διάρκεια της προσπάθειάς τους. Αλλά, καθώς κανένα μεγάλο επίτευγμα δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη, θα χρειαστεί να οπλιστείτε με υπομονή και χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το κίνητρό σας όταν κάνετε δίαιτα για να χάσετε βάρος.

#1 Θέστε ενδιάμεσους στόχους

Συχνά, όταν οι άνθρωποι κάνουν δίαιτα, επικεντρώνονται μόνο στο τελικό αποτέλεσμα – πώς θα φαίνονται και θα αισθάνονται στο τέλος. Δεδομένου ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να φτάσετε εκεί, είναι σημαντικό να θέσετε μικρότερους στόχους στην πορεία, ώστε να νιώθετε ότι εξακολουθείτε να καταφέρνετε πράγματα και να προοδεύετε. Εάν βάζετε στόχους που εστιάζουν σε αυτό που κάνετε και όχι απλώς στο ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, μπορείτε να ελέγχετε έναν νέο στόχο κάθε εβδομάδα (ή ακόμα και κάθε μέρα).

Για παράδειγμα, ένα θρεπτικό γεύμα κάθε μέρα της εβδομάδας, να τρώτε λιγότερα σνακ μεταξύ των γευμάτων για μερικές ημέρες και να ασκείστε για 30 λεπτά πέντε φορές την εβδομάδα. Με τον τρόπο αυτό, «σπάτε» τον συνολικό χρόνο που θα χρειαστεί για να χάσετε έναν συγκεκριμένο αριθμό κιλών σε μικρές, παραγωγικές συνήθειες.

#2 Κρατήστε ένα ημερολόγιο προόδου

Μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρήσετε μικρές αλλαγές, αλλά το να μπορείτε να ελέγχετε την πρόοδό σας μπορεί να σας δώσει ένα απίστευτο κίνητρο για να συνεχίσετε την δίαιτα. Μια καλή ιδέα για να το πετύχετε αυτό είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο προόδου. Εάν ανατρέχετε στο ημερολόγιό σας κάθε δύο εβδομάδες περίπου, μπορείτε να δείτε πόσο μακριά έχετε πραγματικά φτάσει και να βρείτε την δύναμη να παραμείνετε πιστοί στον στόχο σας για την απώλεια βάρους.

#3 Κάντε δίαιτα με έναν φίλο

Ένας άλλος χρήσιμος τρόπος για να τα καταφέρετε είναι να κάνετε δίαιτα με έναν φίλο ή ακόμα και μια ομάδα υποστήριξης. Έχοντας έναν φίλο στο «ταξίδι» σας για την απώλεια βάρους όχι μόνο θα έχετε κίνητρο αλλά θα έχετε και μια καλή παρέα για να μην νιώθετε μόνοι σε αυτή την προσπάθεια. Ο φίλος σας μπορεί επίσης να σας διδάξει χρήσιμα πράγματα – όπως μια υπέροχη νέα υγιεινή συνταγή που έμαθε – τα οποία μπορείτε να ενσωματώστε στη ρουτίνα σας.

#4 Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είστε ευέλικτοι. Στην πραγματικότητα, η ευελιξία είναι απαραίτητη για να αποφύγετε την εξάντληση προτού φτάσετε στον τελικό σας στόχο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Είναι εντάξει εάν μια μέρα παραστρατήσετε και φάτε κάτι που δεν είναι μέσα στο πρόγραμμα που σας έχει δώσει ο διαιτολόγος σας. Σημασία έχει να επιστρέψετε δυναμικά την επόμενη μέρα με την διατροφή που σας έχει δοθεί. Με άλλα λόγια, θα ήταν λάθος να απογοητευτείτε και να εγκαταλείψετε την δίαιτά σας επειδή κάνατε μια μικρή διατροφική ατασθαλία. Συγχωρείστε τον εαυτό σας και ξαναμπείτε στο πρόγραμμά σας.

#5 Μην επικεντρώνεστε στην εμφάνιση

Πολλοί άνθρωποι που κάνουν δίαιτα επικεντρώνονται σε αυτό που βλέπουν στον καθρέφτη. Αλλά υπάρχουν και άλλοι δείκτες επιτυχίας που μπορείτε να ακολουθήσετε – όπως τα οφέλη που αποκομίζετε για την υγεία σας. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πάτε για ένα ιατρικό check up, ελέγξτε – για παράδειγμα – εάν η πίεση και η χοληστερόλη σας έχουν μειωθεί. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι ένας ακόμη δείκτης υγείας, που θα πρέπει να σημειώσετε.