Έχει χαμηλή θερμιδική αξία και παρέχει μόλις 70 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, αφού ένας μέτριος λωτός παρέχει περίπου το 21% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C, η οποία παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση ενισχύοντας σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στον σχηματισμό του κολλαγόνου της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να δίνει λάμψη στο δέρμα.

Την αντιοξειδωτική δράση του λωτού συμπληρώνουν και ορισμένες ουσίες όπως το β-καροτένιο, το λυκοπένιο και ορισμένα φλαβονοειδή, όπως οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες, οι οποίες διακρίνονται για την αντιφλεγμονώδη δράση τους ενώ προσδίδουν στον λωτό και το χαρακτηριστικό φωτεινό βαθύ πορτοκαλί χρώμα του!

Γιατί όμως η αντιοξειδωτική δράση είναι τόσο σημαντική;

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά της διατροφής έχουν συνδεθεί άμεσα με την πρόληψη της κυτταρικής καταστροφής στον οργανισμό μας, που ουσιαστικά αποτελεί το κοινό μονοπάτι για το γήρας και την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών. Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει τέτοια συστατικά σε αξιοσημείωτες ποσότητες, παρά μόνο να τα λαμβάνει μέσω της διατροφής από διάφορα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και οι χυμοί τους.

Γεμάτο φυτικές ίνες

Ο λωτός, χάρη στην αυξημένη σύστασή σε φυτικές ίνες, έχει ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες, αφού μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ή κάποιες φορές και στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η δυσκοιλιότητα, ο διαβήτης, η χολολιθίαση, η υψηλή χοληστερίνη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η παχυσαρκία, διάφοροι τύποι καρκίνου κ.ά.

Είναι σημαντικό να μην καταναλώνουμε τον λωτό αμέσως μετά τη συγκομιδή και να περιμένουμε να ωριμάσει περισσότερο ώστε να εξαλειφθεί η χαρακτηριστική στυφή και πικρή γεύση που έχει όταν δεν είναι ώριμος.

Όταν δεν είναι ώριμος, μπορούμε να τον διατηρήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου, μέσα σε μια χάρτινη σακούλα, μέχρι να ωριμάσει. Αν είναι ώριμος, τον καταναλώνουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα, μιας και «χαλάει» αρκετά γρήγορα. Στο ψυγείο, ο λωτός μπορεί να διατηρηθεί για 2-3 ημέρες.

Μπορούμε να καταναλώσουμε τον λωτό φρέσκο στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής σαν σνακ δεκατιανό ή απογευματινό. Απολαύστε τον ποικιλοτρόπως, καταναλώνοντάς τον λωτό όχι μόνο ως φρούτο αλλά και σε σαλάτες, σάλτσες, τάρτες, μαρμελάδες, κέικ κ.ά.