Όταν προστίθεται σε ένα πρόγραμμα άσκησης, η yoga φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική από τις διατάσεις για την προστασία της καρδιάς και την υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας και ευεξίας, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Canadian Journal of Cardiology.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για εξήντα άτομα, που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση και μεταβολικό σύνδρομο, αφού χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες.

Η μία ομάδα ολοκλήρωσε μια δομημένη προπόνηση yoga για 15 λεπτά και στην συνέχεια έκανε 30 λεπτά αερόβιο. Η άλλη ομάδα ολοκλήρωσε ασκήσεις διατάσεων σε συνδυασμό με 30 λεπτά αερόβιας άσκησης. Και οι δύο ομάδες ασκούνταν πέντε φορές την εβδομάδα.

Μειωμένη πίεση με cardio και yoga

Στην αρχή της μελέτης, και στις δύο ομάδες μετρήθηκαν η αρτηριακή πίεση, η υψηλής ευαισθησίας c-αντιδρώσα πρωτεΐνη, η γλυκόζη και τα επίπεδα λιπιδίων.

Στο τέλος των τριών μηνών της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν:

Μείωση 10 mmHg στην αρτηριακή πίεση στην ομάδα που ολοκλήρωσε ασκήσεις yoga και αερόβια γυμναστική σε σύγκριση με την μείωση 4 mmHg στην ομάδα που ολοκλήρωσε ασκήσεις διατάσεων και αερόβιες ασκήσεις.

Και οι δύο ομάδες είδαν μειώσεις στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση ηρεμίας, τη μέση αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Πώς βοηθά η yoga

H yoga υπάρχει εδώ και χρόνια, με δεκάδες έρευνες να επισημαίνουν τόσο τα ψυχικά όσο και τα σωματικά οφέλη της πρακτικής. Καθώς εκτελείτε συγκεκριμένες asanas (στάσεις), δίνετε έμφαση στην βαθιά εισπνοή και εκπνοή.

Αναφορικά με την αρτηριακή πίεση, οι πιθανοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου, που οδηγεί σε αγγειοδιαστολή, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες που εμπλέκεται στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα όταν δεν ρυθμίζεται, λένε οι ερευνητές.

Γενικά, πιστεύουμε ότι η yoga βοηθά στη ρύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, προάγοντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και ηρεμεί το σώμα, ενθαρρύνοντας τη χαλάρωση.

Μερικά από τα καλύτερά της οφέλη περιλαμβάνουν την βελτιωμένη ευελιξία και την δύναμη, το μειωμένο στρες, την καλύτερη ψυχική υγεία, την αυξημένη αυτοεκτίμηση, την μειωμένη φλεγμονή, την ενίσχυση της ανόσιας, την αυξημένη καρδιαγγειακή λειτουργία και την υγεία των οστών.