Όπως οι νυχτερινοί τρόμοι και η υπνική άπνοια, το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών (γνωστό και ως βρουξισμός) ενώ κοιμάστε πρόκειται για μια συνήθεια που μοιράζεται το 10-20% των ανθρώπων, σύμφωνα με το Sleep Foundation. Αν όμως, σφίγγετε τα δόντια σας όσο κοιμάστε πιθανότατα να μην το θυμάστε μόλις ξυπνήσετε, εκτός και αν γνωρίζετε τα ενδεικτικά σημάδια.

Και ενώ ο βρουξισμός συμβαίνει συνήθως κατά την διάρκεια της νύχτας, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να συμβεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα δόντια μας τείνουν να καταστρέφονται περισσότερο με το νυχτερινό τρίξιμο, σε αντίθεση με το τρίξιμο της ημέρας, πιθανότατα λόγω της δύναμης που ασκείται όταν κοιμόμαστε, εξηγούν.

Ποιες οι ενδείξεις ότι σφίγγετε τα δόντια σας

Το πιο κοινό σημάδι οποιουδήποτε είδους σφιξίματος εμφανίζεται με τη μορφή πονοκεφάλου ή/και πόνου στο σαγόνι, ωστόσο, υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει να προσέξετε, όπως η αυξημένη ευαισθησία στα δόντια ή ακόμα και τα σπασμένα δόντια ή το φθαρμένο σμάλτο.

Ο πόνος στον αυχένα, ο πόνος που μοιάζει με πόνο στο αυτί και τα κοψίματα στο εσωτερικό των μάγουλων σας από το δάγκωμα είναι επίσης τρόποι που το σώμα σας λέει ότι είναι πιθανό να σφίγγετε τα δόντια σας την νύχτα.

Ενώ οι πρωινοί πονοκέφαλοι και/ή οι πόνοι στο σαγόνι πρόκειται για χαρακτηριστικές ενδείξεις, μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικοί άλλων υποκείμενων προβλημάτων που πρέπει να αξιολογηθούν από τον οδοντίατρό σας. Εάν το υποκείμενο πρόβλημα δεν εμπίπτει στο οδοντιατρικό πεδίο και απαιτεί ιατρική φροντίδα, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό γιατρό.

Πώς θα σταματήσουμε

Όπως κάθε τραυματισμός από υπερβολική χρήση, το σφίξιμο των δοντιών μπορεί να είναι επιβλαβές τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Το τρίξιμο των δοντιών σας θα τα βλάψει, θα καταπονήσει τους μύες του προσώπου σας και θα μπορούσε να βλάψει την άρθρωση της γνάθου.

Ενώ η έρευνα για τον βρουξισμό είναι ακόμα αρκετά περιορισμένη, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τη βασική αιτία. Αρκετοί άνθρωποι για παράδειγμα, τείνουν να σφίγγουν τα δόντια τους κατά την διάρκεια της ημέρας όταν αγχώνονται.

Αν αυτό συμβαίνει και σε εσάς, μόλις αντιμετωπίσετε την αιτία και εφαρμόσετε τεχνικές μείωσης του στρες, υπάρχει πιθανότητα να σταματήσετε να το κάνετε και την ώρα που κοιμάστε. Εντωμεταξύ, μην διστάσετε να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας, ώστε να σας βοηθήσει με ένα προσαρμοσμένο σχέδιο θεραπείας που ταιριάζει στις ανάγκες σας.