Σχεδόν το 50% των ενηλίκων κάθε χρόνο αναφέρει πονοκεφάλους, γεγονός που τους καθιστά μεταξύ των πιο κοινών παραπόνων υγείας παγκοσμίως.

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκαλέσουν έναν έντονο πόνο σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της δεξιάς πλευράς του τριχωτού της κεφαλής, της βάσης του κρανίου, του λαιμού, των δοντιών ή των ματιών.

Ο πονοκέφαλος στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού προκαλείται συχνά από ημικρανία, κεφαλαλγία τάσης ή αθροιστική κεφαλαλγία. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό. Ενώ οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι δυσάρεστοι, είναι απίθανο να είναι «εγκεφαλικός πόνος».

Διαβάστε επίσης: Σωματική υγεία: Όταν ατονεί… «παρασύρει» και την ψυχική

Ο εγκέφαλος και το κρανίο δεν έχουν νευρικές απολήξεις, οπότε δεν θα προκαλέσουν άμεσα πόνο. Αντίθετα, ένα ευρύ φάσμα παραγόντων μπορεί να επηρεάσει τους πονοκεφάλους. Υπάρχουν πολλοί τύποι πονοκεφάλων, αλλά δείτε ποιοι θα γίνουν αισθητοί μόνο στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού σας:

Τύποι πονοκεφάλων

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλων που μπορεί να σας επηρεάσουν μόνο στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού σας, καθένας από τους οποίους έχει διαφορετικές και αλληλοεπικαλυπτόμενες αιτίες και συμπτώματα. Η γνώση του τύπου πονοκεφάλου που έχετε μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό να διαγνώσει την αιτία. Οι πιο συνηθισμένοι πονοκέφαλοι περιλαμβάνουν:

Πονοκέφαλος τάσης

Οι πονοκέφαλοι τάσης είναι ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου, που εμφανίζεται σε περίπου 75% των ενηλίκων. Ενώ συνήθως επηρεάζουν και τις δύο πλευρές, μπορεί επίσης να εμφανίζονται μόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού σας. Θα αισθανθείτε έναν αμβλύ πόνο ή συμπίεση. Μπορεί επίσης να επηρεαστούν οι ώμοι και ο αυχένας σας.

Ημικρανία

Οι κρίσεις ημικρανίας μπορεί να εμφανιστούν στη μία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας και μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ευαισθησία στο φως και τον ήχο, ναυτία και εμετό, θολή όραση ή παραισθησία (αίσθημα μουδιάσματος).

Αθροιστική κεφαλαλγία

Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι είναι συχνά επώδυνοι και αφορούν μόνο τη μία πλευρά του κεφαλιού σας. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε ανησυχία, χλωμό ή αναψοκοκκινισμένο δέρμα, ερυθρότητα του προσβεβλημένου ματιού και ρινική καταρροή στην προσβεβλημένη πλευρά του προσώπου σας.

Ορμονικός πονοκέφαλος

Τα επίπεδα ορμονών στο σώμα σας μπορεί μερικές φορές να αποτελούν αιτία πονοκεφάλων. Συγκεκριμένα, η πτώση των οιστρογόνων που σχετίζεται με τους εμμηνορροϊκούς κύκλους μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις ημικρανίας. Σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών με ημικρανία εμφανίζουν κρίσεις κατά την περίοδο.

Παράγοντες του τρόπου ζωής

Οι πονοκέφαλοι προκαλούνται συνηθέστερα από παράγοντες όπως:

  • Στρες
  • Κόπωση
  • Παράλειψη γευμάτων
  • Μυϊκά προβλήματα στον αυχένα σας
  • Λοιμώξεις και αλλεργίες

Οι ιγμορίτιδες λοιμώξεις και οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Οι πονοκέφαλοι που προκύπτουν από ιγμορίτιδες είναι αποτέλεσμα φλεγμονής, η οποία οδηγεί σε πίεση και πόνο πίσω από τα ζυγωματικά και το μέτωπό σας.

Υπερβολική χρήση φαρμάκων και καφεΐνη

Η υπερβολική χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει πονοκεφάλους. Αυτή είναι η πιο συχνή δευτερογενής διαταραχή του πονοκεφάλου και επηρεάζει έως και το 5% του πληθυσμού.

Οι πονοκέφαλοι από υπερβολική χρήση φαρμάκων τείνουν να είναι χειρότεροι κατά το ξύπνημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αναμένουν να ανακάμψουν από αυτές τις αλλαγές μετά τη διακοπή της χρήσης αυτών των φαρμάκων.

Όμοίως, περισσότερα από 200 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα μπορεί επίσης να προκαλέσουν πονοκεφάλους.

Νευρολογικές αιτίες

  • Ινιακή νευραλγία
  • Κροταφική ή γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα
  • Νευραλγία του τριδύμου νεύρου

Ιατρικές αιτίες

Μια ποικιλία ιατρικών παραγόντων πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην πρόκληση πονοκεφάλων στη δεξιά πλευρά. Αυτές οι παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πονοκεφάλων στη δεξιά πλευρά, αλλά δεν έχουν απαραίτητα όλοι όσοι έχουν πονοκεφάλους στη δεξιά πλευρά όλους ή οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες.

Τα ιατρικά αίτια των πονοκεφάλων της δεξιάς πλευράς μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Γενετική
  • Άγχος και διαταραχές της διάθεσης
  • Αποφρακτική άπνοια ύπνου
  • Τρίξιμο των δοντιών
  • Σφίξιμο των γνάθων

Άλλες αιτίες

Οι πιο σοβαρές αιτίες των πονοκεφάλων που μπορεί να εμφανιστούν μόνο στη μία πλευρά περιλαμβάνουν:

  • τραύμα
  • ανεύρυσμα
  • όγκοι, οι οποίοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις 
  • εγκεφαλικό επεισόδιο

Μόνο ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αιτία των πονοκεφάλων σας.