Είτε χρησιμοποιείτε το κλασικό σφουγγάρι είτε το σφουγγαράκι απολέπισης και τα δύο πρόκειται για καλές επιλογές για το ντους σας, αρκεί να τα φροντίζετε σωστά. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, να τα αφήνετε να στεγνώνουν μεταξύ των χρήσεων, να τα πλένετε και να τα αλλάζετε τακτικά για να είστε σίγουροι ότι πάνω τους δεν ζουν βακτήρια.

Πώς δεν θα συσσωρεύονται βακτήρια

Όποια και αν είναι η επιλογή σας, θέλετε να είστε σίγουροι ότι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα συσσώρευσης βακτηρίων και υγρασίας. Αυτός ο κίνδυνος είναι πιθανός επειδή, όπως μας εξηγούν οι ειδικοί, τα μικρόβια και τα βακτήρια από την επιδερμίδα μπορεί να μείνουν στο σφουγγάρι και να πολλαπλασιαστούν, αν δεν τα αφαιρέσουμε.

«Τα βακτήρια χρειάζονται μόνο τρία πράγματα για να αναπτυχθούν», λέει ο μικροβιολόγος Jason Tetro. «Χρειάζονται νερό, το οποίο υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα και συχνά στο ντους, χρειάζονται «τροφή», που πρόκειται για την επιδερμίδα σας, όπως το σμήγμα, τα νεκρά της κύτταρα, η λιπαρότητά της και την ιδανική θερμοκρασία για να αναπτυχθούν» συμπληρώνει.

Συμπληρώνει ότι σε περίπου δέκα ημέρες, τα βακτήρια που μπορεί να ζουν στα σφουγγάρια ξεκινούν να αναπτύσσονται στον μέγιστο ρυθμό τους, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να τα καθαρίζετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Υγιεινές συνήθειες στο ντους

Ο καθένας μας έχει διαφορετικές συνήθειες και πρακτικές, ωστόσο ορισμένες είναι πιο υγιεινές και ωφέλιμες από άλλες. Περισσότερο από απλή προσωπική υγιεινή, το ντους έχει να κάνει με τον καθαρισμό του σώματός σας και της επιδερμίδας σας από την κορυφή έως τα νύχια σας. Επομένως είναι σημαντικό να το κάνετε σωστά:

«Keep it cool»

Αυτή πρόκειται για την πιο απλή φράση που θα σας υπενθυμίζει να διατηρείτε σε πιο δροσερή θερμοκρασία το νερό σας. Όσο υπέροχο κι αν είναι ένα καυτό ντους μετά από μια δύσκολη και κουραστική ημέρα, μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας σας.

Αυτά τα έλαια θρέφουν και προστατεύουν το δέρμα σας και βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης, επομένως είναι σημαντικό να τα διατηρήσετε.

Στο ίδιο πνεύμα με το να διατηρείτε υπό έλεγχο τη θερμοκρασία του ντους σας, θα πρέπει επίσης να προσέχετε πόσο χρόνο περνάτε εκεί. Ένα πολυτελές ντους μεγάλης διάρκειας μπορεί να σας χαρίσει μια πολύ ωραία αίσθηση αλλά όσο περισσότερο χρόνο περνάτε εκεί, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να αφαιρέσετε τα πολύτιμα έλαια.

Ξεπλύνετε και ξεπλύνετε ξανά

Αφού πλυθείτε και εφαρμόσετε τα καθαριστικά σας, ήρθε η ώρα να ξεπλυθείτε. Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε όλα τα ίχνη υπολειμμάτων σαπουνιού πριν βγείτε από το ντους, ώστε να μην παραμείνουν και να στεγνώσουν το δέρμα σας. Αλλάξτε σε χλιαρό ή ακόμα και δροσερό νερό για το τελευταίο σας ξέβγαλμα για να σφραγίσετε το conditioner στους θύλακες των μαλλιών σας και να ενισχύσετε τη ροή του αίματος.

Μπορεί επίσης να είναι αρκετά αναζωογονητικό να έχετε ένα δροσερό ξέβγαλμα ακριβώς πριν βγείτε από το ντους.