Το δέντρο, τα στολίδια, τα φωτάκια, οι κάλτσες είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που χαρίζουν λίγη «αστρόσκονη» στο σπίτι μας και το κάνουν να μοιάζει γαλήνιο και παραμυθένιο. Στην πραγματικότητα όμως είναι πιο εύκολο να το φανταζόμαστε παρά να το κάνουμε. Αν λοιπόν θέλουμε να εμπλουτίσουμε τις ιδέες μας ή να κάνουμε κάτι διαφορετικό, βάζουμε χριστουγεννιάτικη μουσική, για να μπούμε στο κατάλληλο mood και ακολουθούμε τα παρακάτω tips σχεδιασμού και οργάνωσης.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Πώς θα το στολίσουμε
Βήμα 1ο

Αποφασίζουμε τι δέντρο θα πάρουμε, αληθινό ή τεχνητό (αν δεν έχουμε ήδη). Σε περίπτωση που επιλέξουμε τεχνητό, φροντίζουμε να είναι καλής ποιότητας, ώστε να παραμένει ανθεκτικό με πλούσια κλαδιά. Θέλουμε να μοιάζει όσο το δυνατόν πιο φυσικό, και φυσικά να διατηρηθεί αναλλοίωτο και τις επόμενες χρονιές.

* Αν έχουμε ήδη τεχνητό έλατο: Το συναρμολογούμε και διορθώνουμε το σχήμα του. Επίσης φουντώνουμε τα κλαδιά του για να καλύπτουν όσο περισσότερα κενά γίνεται. Μπορεί να θεωρείται ασήμαντο, όμως έτσι το δέντρο μας θα φαίνεται πιο εντυπωσιακό και πλούσιο.

Βήμα 2ο
Βάζουμε πρώτα τα φωτάκια

Ξεκινάμε από τα φωτάκια, γιατί μετά θα είναι πιο δύσκολο να τα προσθέσουμε πάνω από τις μπάλες και τις γιρλάντες. Αν είναι περσινά, τα βάζουμε πρώτα στην πρίζα, για να τσεκάρουμε πόσα από αυτά λειτουργούν.

Σε περίπτωση που χρειάζεται να αγοράσουμε καινούργια, προτιμάμε τα LED που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερη κατανάλωση ρεύματος από τα απλά. Τα τοποθετούμε από κάτω προς τα πάνω, περιμετρικά, είτε πιο μέσα στα κλαδιά, αλλά κυρίως στις άκρες τους.

* Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που έχουν ενσωματωμένα λαμπάκια στα κλαδιά τους είναι μία πρακτική λύση που θα μας εξοικονομήσει χρόνο (και χρήμα).

Βήμα 3ο
Δημιουργούμε ένα ισορροπημένο σύνολο

Πιθανότατα έχουμε ήδη πολλά και διαφορετικά στολίδια σε στυλ και μέγεθος, τα οποία όμως χρειάζεται να συνδυάσουμε αρμονικά. Αρχικά αποφασίζουμε σε ποια χρωματική παλέτα θα κινηθούμε, π.χ. μεταξύ κόκκινου και χρυσού. Ή αν προτιμάμε το σκανδιναβικό μίνιμαλ στυλ, χρησιμοποιούμε αποχρώσεις λευκού και nude ή μαύρου. Πάντως, ο γενικός κανόνας less is more δεν εφαρμόζεται απαραιτήτως τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό διακοσμούμε το δέντρο όπως μας αρέσει και ευχαριστεί.

#1o tip: Τοποθετούμε τα στολίδια ξεκινώντας από την κορυφή του δέντρου προς τα κάτω. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να ελέγξουμε πιο εύκολα την εικόνα καθώς στολίζουμε το δέντρο.
# 2o tip: Για ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα, κρεμάμε τις μεγαλύτερες μπάλες πιο κοντά στο κέντρο του δέντρου ώστε να του δώσουμε μεγαλύτερο βάθος, και τις πιο μικρές προς την άκρη των κλαδιών.
#3ο tip: Κρεμάμε τα πιο εύθραυστα γυάλινα στολίδια στην κορυφή, για να αποφύγουμε τυχόν σπασίματα και τα προσθέτουμε τελευταία για να βεβαιωθούμε ότι βρίσκονται στην τέλεια θέση.

Βήμα 4ο
Προσθέτουμε τις γιρλάντες και τους φιόγκους

Δεν είναι απαραίτητες, ωστόσο κάνουν το δέντρο πιο εντυπωσιακό και πλούσιο. Επιλέγουμε χρώματα που ταιριάζουν με τις μπάλες και τις τοποθετούμε περιμετρικά και όχι σε τυχαία θέση, αρχίζοντας από την κορυφή προς τη βάση.

Αντί για δέντρο, το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι

Το 1833 στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα, από τον βασιλιά Οθωνα στο Ναύπλιο, και μέχρι το 1950 είχε επικρατήσει στα ελληνικά σπίτια. Ωστόσο για να τιμήσουμε την ελληνική παράδοση, μπορούμε να φωταγωγήσουμε ένα καραβάκι.

Αποτελεί ένα έθιμο της χώρας μας που διατηρείται ακόμα, ειδικά σε νησιά και σπίτια με ναυτική παράδοση, και συμβολίζει όχι μόνο την προσμονή και το καλωσόρισμα των ναυτικών που επέστρεφαν στα σπίτια τους, αλλά και τους δεσμούς μας με τη θάλασσα.

Τι προσέχουμε

Βρίσκουμε μία περίοπτη θέση στο σπίτι μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαστάσεις του στον χώρο μας. Γιατί όσο όμορφο κι αν είναι, θα «χαθεί» πάνω στο ράφι ή στο τραπέζι μας, σε περίπτωση που είναι πολύ μικρό.

Αλλες ιδέες χριστουγεννιάτικης διακόσμησης

# «Ντύνουμε» τον χώρο μας με ζεστά και μαλακά υφάσματα

Αν δεν έχουμε στρώσει ακόμα τα χαλιά, τώρα ήρθε η στιγμή να το κάνουμε. Η προσθήκη τους όπως επίσης και μαξιλάρια από τσόχα, μαλλί, βελούδο και άλλα μαλακά υφάσματα, χαρίζουν περισσότερη ζεστασιά και θαλπωρή στο δωμάτιο.

# Προσθέτουμε πρασινάδες

Επιλέγουμε δροσερά κλαδιά από πεύκο, έλατο ή ακόμα και βότανα όπως δεντρολίβανο και λεβάντα και φτιάχνουμε συνθέσεις για βάζα, ή γιρλάντες και στεφάνια. Ενα ακόμα όμορφο φυσικό στοιχείο εσωτερικού χώρου είναι το αλεξανδρινό, που είναι συνυφασμένο με τα Χριστούγεννα.
* Τα κουκουνάρια είναι άλλο ένα τέλειο στολίδι. Τα κρατάμε στο φυσικό τους χρώμα, ή μπορούμε να τα βάψουμε με ένα σπρέι. Εμείς προτείνουμε το ασημί χρώμα.

#Χριστουγεννιάτικες κάλτσες

Δεν προορίζονται απλώς για μπροστά στο τζάκι αλλά σε όλο το σπίτι. Π.χ. στα πόμολα κάποιου ντουλαπιού, μιας πόρτας, της εξώπορτας, ή στην άκρη του κρεβατιού μας.

# Λέμε «ναι» στα κεριά

Αρωματικά και μη, θα χαρίσουν έναν μοναδικό εορταστικό χαρακτήρα στον χώρο μας, ακόμα και αν δεν έχουμε χριστουγεννιάτικο δέντρο.

# Τυλίγουμε τα δώρα και τα χρησιμοποιούμε ως διακοσμητικά αντικείμενα

Αν έχουμε ήδη επιλέξει τα δώρα που θα κάνουμε στους αγαπημένους μας, μπορούμε να τα τοποθετήσουμε όχι μόνο κάτω από το δέντρο αλλά σε διάφορα σημεία του σπιτιού, μέχρι να έρθει η στιγμή να τα ανοίξουμε.

Τέλος, δεν ξεχνάμε να εντάξουμε στο σπίτι μας αντικείμενα – γούρια για τύχη και έξτρα θετική ενέργεια στον χώρο. Καλές γιορτές!