Οι γιορτές είναι μια περίοδος κατά την οποία η οικογένεια και οι φίλοι συγκεντρώνονται για να απολαύσουν ο ένας την παρέα του άλλου. Και να φάνε. Τραπέζια, γιορτινά πάρτι και πλουσιοπάροχα γεύματα. Πώς να αντισταθεί κανείς στους εορταστικούς πειρασμούς;

Σύμφωνα με νέες έρευνες, ένας στους τέσσερεις συνεχίζει να κουβαλάει το βάρος που πήρε τις γιορτές του 2021. Τουλάχιστον 4 στους 10 χρησιμοποιούν το τέλος του χρόνου ως δικαιολογία για να αναβάλουν την υγιεινή διατροφή.

Διαβάστε επίσης: «Dry January»: Αποδεχθείτε την πρόκληση και πείτε όχι στο αλκοόλ

Πάνω από τους μισούς παραδέχτηκαν ότι θα διαέκοπταν τη δίαιτα που έκαναν στο τέλος του 2022. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 49% εκατό των χιλιάδων ερωτηθέντων παγκοσμίως περίμεναν το 2023 για να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος.

Ένας στους τρεις τρώει διπλά γεύματα στις γιορτές

Το 41% έχει φάει περισσότερα από ένα επιδόρπια σε ένα γεύμα. Tο 35% παραδέχεται ότι τρώει περισσότερα από ένα από τα ίδια γεύματα μέσα στην ημέρα, όπως για παράδειγμα, δύο δείπνα. Το 35% έχει φάει περισσότερα από τρία γεύματα μέσα στην ημέρα.

Άλλοι απάντησαν ότι έχουν φάει ένα πολύ μεγάλο μεταμεσονύκτιο σνακ (26%). Το 24% έχουν φάει τόσο πολύ που χρειάστηκε να ξεκουμπώσουν ένα κουμπί ή να χαλαρώσουν τη ζώνη τους. Το 19% έχουν φορέσει επίτηδες ελαστικά ρούχα για να εξυπηρετήσουν την υπερκατανάλωση τροφής (19%).

Παρά το πόσο πολύ έφαγαν οι συμμετέχοντες ομολογούν ότι πετάνε περίπου τρία κιλά τρόφιμα την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Νέο έτος, νέες διατροφικές συνήθειες

Ενώ πολλοί ερωτώμενοι τελείωσαν το 2022 με ένα ανθυγιεινό σερί, λένε ότι θα το 2023 θα κάνουν μια καινούργια διατροφική αρχή. Το 63% σκοπεύει να υιοθετήσει τη στάση «νέο έτος, νέος εαυτός». Για σχεδόν τους μισούς (46%), αυτή η νέα στάση περιλαμβάνει την υλοποίηση μιας πρωτοχρονιάτικης υπόσχεσης, που επικεντρώνεται στη βελτίωση της υγείας τους.

Η πιο συνηθισμένη απόφαση είναι να εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα (57%). Ακολουθεί η επιθυμία να τρώνε πιο υγιεινά (55%) και να ασκούνται περισσότερο (54%). Η μεγαλύτερη έμφαση στην αυτοφροντίδα (49%) και η βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (47%) συμπληρώνουν τις πέντε κορυφαίες αποφάσεις.