Η περίοδος των γιορτών πλησιάζει και σύντομα θα απολαμβάνουμε μοναδικές στιγμές μαζί με τους αγαπημένους μας. Εκείνες τις ημέρες όμως, τείνουμε να τρώμε πολλά γιορτινά εδέσματα και λιχουδιές, που όχι μόνο δεν μας χορταίνουν αλλά μας φορτώνουν με περιττές θερμίδες, αυξάνοντας τελικά τα κιλά μας. Εάν θέλετε να αποφύγετε την ενδεχόμενη αύξηση του βάρους σας, είναι σημαντικό να καταναλώνετε σνακ που θα σας κρατούν χορτάτους για περισσότερο, μειώνοντας την επιθυμία για λιπαρές τροφές.

Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση σνακ μεταξύ των γευμάτων μπορεί να προάγει τον κορεσμό και να περιορίσει την υπερκατανάλωση στο επόμενο γεύμα, βοηθώντας τελικά στην αποφυγή αύξησης βάρους, ειδικά όταν αυτό το σνακ περιέχει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής αλέσεως ή σύνθετους υδατάνθρακες.

Τα καλύτερα σνακ για τις γιορτές

Μερικά από τα καλύτερα σνακ, που θα σας βοηθήσουν να μην πάρετε κιλά τις γιορτές, περιλαμβάνουν:

Αυγά

Τα αυγά μπορεί να μην είναι το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό αλλά είναι εξαιρετικά ευέλικτα και θρεπτικά. Ένα μεγάλο αυγό έχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και 5 γραμμάρια λίπους, τα περισσότερα από τα οποία είναι ακόρεστα.

Τόσο η πρωτεΐνη όσο και τα καλά λιπαρά συμβάλλουν στην προώθηση του κορεσμού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης ενέργειας μακροπρόθεσμα και, ως εκ τούτου, στην πρόληψη της αύξησης βάρους.

Φιστίκια

Τα φιστίκια είναι ένα καλό σνακ για όσους θέλουν να διατηρήσουν τα κιλά τους στις γιορτές. Κλινική δοκιμή αξιολόγησε γυναίκες που κατανάλωναν 44 γραμμάρια (250 θερμίδες) φιστικιών ως πρωινό σνακ για 12 εβδομάδες έναντι εκείνων που δεν κατανάλωναν φιστίκια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση φιστικιών για 12 εβδομάδες δεν προκάλεσε καμία αύξηση στο σωματικό βάρος ή αλλαγές στη σύσταση του σώματος. Επιπλέον, υπήρχε μεγαλύτερος κορεσμός και αίσθημα πληρότητας, καθώς και χαμηλότερη αίσθηση πείνας για 2 ώρες μετά την κατανάλωση των φιστικιών.

Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα είναι μια τροφή που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου και είναι φυσικά γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία των οστών. Έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν δαμάσκηνα ένιωθαν λιγότερο πεινασμένοι και έτρωγαν λιγότερες θερμίδες συνολικά σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έτρωγαν άλλες τροφές ισάξιες σε θερμίδες.

Τα δαμάσκηνα είναι ένα φρούτο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που περιέχει φυσικά φυτικές ίνες, δύο παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση του κορεσμού.

Ρόδι

Το βαθύ κόκκινο χρώμα του ροδιού το κάνει αυτομάτως κορυφαία γιορτινή επιλογή σνακ. Κάθε μερίδα 1/2 φλιτζάνι παρέχει 4 γραμμάρια διαιτητικών ινών. Επιπλέον, κάθε ρόδι περιέχει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών, όπως η πολυφαινόλη, που μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού σας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.