Βρισκόμαστε σε μια περίοδο με έντονα εορταστικό χαρακτήρα. Τα τραπέζια και τα καλέσματα λόγω των πολλών ονομαστικών εορτών της εποχής είναι πολλά και θα κορυφωθούν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Για τον λόγο αυτόν συνήθως οι γιορτές αποτελούν μια απειλή για το βάρος μας… Πέρα από το φαγητό, οι πιο ύπουλες απειλές είναι τα γλυκά και φυσικά το αλκοόλ, που συνήθως η κατανάλωσή τους κορυφώνεται το εν λόγω διάστημα. Αν λοιπόν θέλουμε να προσέξουμε να μην αυξηθούν τα κιλά μας και γενικότερα να μην επιβαρύνουμε υπερβολικά τον οργανισμό μας, είναι σημαντικό να ελέγξουμε όσο μπορούμε – στο πλαίσιο του εφικτού και του ρεαλιστικού – το πόσο θα πιούμε και την ποσότητα των γλυκών που θα καταναλώσουμε την εορταστική περίοδο.

Ολα τα ποτά έχουν θερμίδες

Ξεκινώντας από το αλκοόλ, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όλα τα αλκοολούχα ποτά, ανεξαρτήτως είδους, χρώματος, προέλευσης, έχουν θερμίδες. Αυτό που μετράει είναι το πόσο αλκοόλ περιέχει ένα ποτό.

Ετσι, ένα γραμμάριο αλκοόλ μάς δίνει 7 θερμίδες και πρακτικά δύο ποτά σε μία έξοδο ή σε ένα τραπέζι μπορεί να ισοδυναμούν με 200-300 θερμίδες, δηλαδή ένα μικρό γεύμα. Αρα οι θερμίδες του αλκοόλ μπορούν στην κυριολεξία να τινάξουν τη ζυγαριά στον αέρα. Για τον λόγο αυτόν για να διαχειριστούμε και να ελέγξουμε καλύτερα το βάρος μας επιλέγουμε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Το κρασί αποτελεί την πιο καλή επιλογή, αναλογικά του αλκοόλ που περιέχει και της ποσότητας που καταναλώνουμε. Ενα ποτήρι κολονάτο κρασιού θα μας δώσει από 125 μέχρι 150 θερμίδες. Λευκό ή κόκκινο δεν διαφέρουν ιδιαίτερα σε σχέση με τις θερμίδες τους. Από εκεί και πέρα σαφέστατα το πόσο θα πιούμε παίζει σημαντικό ρόλο. Αν μπορούμε να περιοριστούμε στα 1-2 ποτήρια ανά τραπέζι ή έξοδο θα ήταν καλά.

Ναι στα γλυκά, αλλά χωρίς να το παρακάνουμε

Οσον αφορά τα γλυκά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γιορτές αποτελούν ίσως την περίοδο με τους περισσότερους διατροφικούς πειρασμούς, μεταξύ των οποίων «πρωταγωνιστούν» τα χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, σοκολατάκια και άλλα πολλά αποτελούν τη διατροφική ατραξιόν των εορτών και έναν από τους βασικότερους λόγους που το βάρος μας αυξάνεται.

Καλώς ή κακώς όμως υπάρχουν στο σπίτι αυτή την περίοδο και πέρα από τη σύσταση «περνάω και δεν ακουμπάω» για να μην παχύνω, είναι σημαντικό να ξέρουμε τι και πώς θα τα καταναλώσουμε, για να μη μας επηρεάσουν ιδιαίτερα στη ζυγαριά. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πόσες θερμίδες θα πάρουμε τρώγοντας κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά γλυκίσματα των ημερών αυτών:

1 σοκολατάκι (20 γρ.) με ξηρούς καρπούς ή δαμάσκηνο: 80-110 θερμίδες
1 μέτριο μελομακάρονο: 108-130 θερμίδες
1 μαρόν γλασέ: 118 θερμίδες
1 δίπλα με μέλι και καρύδι: 160 θερμίδες
1 κουραμπιές: 160-180 θερμίδες
1 κομμάτι βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι: 270 θερμίδες
1 κομμάτι βασιλόπιτα τύπου κέικ: 350 θερμίδες
1 κομμάτι πουτίγκα (150 γρ.): 400 θερμίδες
1 κομμάτι κορμός: 430 θερμίδες
1 κομμάτι πανετόνε (115 γρ.): 470 θερμίδες

Κάτι που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι πέρα από τις θερμίδες σημαντικό για την υγεία μας είναι και η περιεκτικότητα που έχουν τα εν λόγω γλυκά σε λιπαρά. Επιλογές όπως μελομακάρονο και μαρόν γλασέ που δεν περιέχουν βούτυρο ή άλλες λιπαρές πρώτες ύλες, αποτελούν ίσως τις πιο υγιεινές επιλογές. Γενικά όμως και εδώ ο βασικός κανόνας είναι μέτρον άριστον.

Περιοριστείτε στην κατανάλωση κάποιου γλυκού μόνο σε κάποια περίσταση των ημερών ή σε κάποιο εορταστικό τραπέζι και μην τα καταναλώνετε απλά επειδή υπάρχουν στο σπίτι