Το Σάββατο με ΤΑ ΝΕΑ, ανακαλύπτουμε τα μυστικά του Αγίου Ορους.

ΤΑ ΝΕΑ, σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, φωτογράφισαν τα ιερά κειμήλια της Αθωνικής Πολιτείας αποκλειστικά για τους αναγνώστες τους.

Μην χάσετε τον τέταρτο τόμο: Μονή Κουτλουμουσίου.

Η ιστορία, τα θησαυρίσματα, οι θαυματουργές εικόνες και η πολύτιμη μοναστηριακή βιβλιοθήκη, έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, μέσα από άγνωστο φωτογραφικό υλικό.

Ενας εκδοτικός θησαυρός που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη, αποκλειστικά στα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κουτλουμουσίου βρίσκεται σε μια κατάφυτη πλαγιά, σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα Αθωνικής της Μοναστικής Πολιτείας, τις Καρυές. Η Μονή κατέχει την έκτη ιεραρχικά θέση ανάμεσα στις είκοσι μονές του Αγίου Ορους ενώ είναι η δωδέκατη αρχαιότερη. Η Μονή φέρει, επίσης, το όνομα Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στην οποία είναι αφιερωμένο το Καθολικό της και γιορτάζει στις 6 Αυγούστου. Παλαιότερες ονομασίες του μοναστηριού, που σηματοδοτούν την ιστορία του, είναι «Μονή Βοεβόδα» και «Μονή Χαρίτωνος».

Στη Μονή εγκαταβιώνουν τριάντα μοναχοί και εξήντα πέντε στα εξαρτήματά της (σκήτη, κελιά). Συνολικά ενενήντα πέντε μοναχοί, μαζί με τον ηγούμενό της από τον Ιούλιο του 2020 ιερομόναχο Νικόλαο. Η αδελφότητα της Μονής αγωνίζεται στον σημερινό πολύπαθο κόσμο να διαφυλάξει και να αξιοποιήσει την πολύτιμη παρακαταθήκη της.

Στην έκδοση αυτή παρουσιάζονται οι ενδιαφέρουσες εκδοχές της προέλευσης του ιδιαίτερου και ξεχωριστού ονόματός της, η ιστορική της διαδρομή, η περιγραφή του κτιριακού της συγκροτήματος ενώ γίνεται αναφορά στα ιερά κειμήλια και θησαυρίσματα καθώς και στις ιερές θαυματουργές εικόνες της. Ιδιαίτερη είναι η συμβολή των μοναχών στη διάσωση και μεταλαμπάδευση της αρχαίας γνώσης όπως αναφύεται μέσα από τη μοναστηριακή βιβλιοθήκη.

Ενας ολόκληρος πνευματικός και υλικός κόσμος αναδεικνύεται μέσα από πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό.

Μαζί

Αισώπειοι Μύθοι

Ο δεύτερος τόμος της συλλεκτικής έκδοσης.

Οι θρυλικοί, διαχρονικοί μύθοι που αγαπήθηκαν παγκοσμίως από μικρούς και μεγάλους, διαμόρφωσαν τη λαϊκή σοφία και παράδοση, και άσκησαν επιρροή στον δυτικό πολιτισμό.

Τα αυθεντικά κείμενα με τη μετάφρασή τους, τα επιμύθια και οι ρήσεις που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα.

Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια: Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος

«Ολοι οι θεοί παντρεύτηκαν όποια γυναίκα είχε πέσει στον καθένα με κλήρο. Ο Πόλεμος είχε μείνει στον τελευταίο κλήρο· βρήκε μόνος του την Υβρη· αυτήν ερωτεύθηκε πολύ και την παντρεύτηκε. Και την ακολουθεί παντού όπου βαδίζει». Ισως ο πλέον εύστοχος προσδιορισμός του πολέμου από τον μεγαλύτερο παραμυθά της αρχαιότητας: Του Αισώπου· ενός δούλου που διατύπωσε με σατιρικό ύφος μύθους που είχαν συμβολικό χαρακτήρα. Ο Ηρόδοτος τον χαρακτήριζε «λογοποιό». Ηταν οξυδερκής και δημιούργησε μια σειρά από αλληγορίες που μέχρι σήμερα είναι δημοφιλείς σε μικρούς και μεγάλους.

Για τη ζωή του έχουν διατυπωθεί πολλές εκδοχές

Ενα βασικό ερώτημα πού τίθεται είναι αν ο Αίσωπος υπήρξε πραγματικό πρόσωπο ή αν είναι γέννημα του θρύλου, που είχε ως σκοπό να δώσει ένα όνομα σε εκείνον που επινόησε το λογοτεχνικό είδος του μύθου. Η θεωρία αυτή στηρίχθηκε στο γεγονός ότι οι μαρτυρίες για την ύπαρξή του είναι ελάχιστες. Ομως, οι μαρτυρίες αυτές είναι σημαντικές, αφού προέρχονται από τους Ηρόδοτο, Αριστοτέλη, Πλούταρχο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις περιγραφές αυτές γεννήθηκε, περίπου, το 620 π.Χ. και πέθανε σε ηλικία 56 ετών το 564 π.Χ. Καταγόταν από τη Θράκη ή από τη Μικρασιατική Φρυγία. Ηταν δούλος και αγοράστηκε από τον σάμιο φιλόσοφο Ξάνθο, που στη συνέχεια τον πούλησε στον επίσης σάμιο σοφό Ιάδμονα. Αυτός εκτιμώντας τις πνευματικές του ικανότητες τον απελευθέρωσε.

Στη σωζόμενη βιογραφία του παρουσιάζεται με πλήθος σωματικών ελαττωμάτων· το μεγαλύτερο από τη δυσμορφία του ήταν η αφωνία του· ήταν ξεδοντιασμένος και δεν μπορούσε να μιλά καλά. Ομως όλα τα σωματικά του μειονεκτήματα καλύπτονταν από πνευματικά χαρίσματα. Εδωσε λύσεις σε πολλά προβλήματα άλλων ή δικά του.

Αυτό, πάντως, που έκανε τον Αίσωπο τον πιο αγαπητό μυθογράφο εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι η ικανότητά του να δίνει στα ζώα ανθρώπινες ιδιότητες: ψυχή, φωνή και στοιχεία προσωπικότητας με τέτοιο ρεαλιστικό τρόπο ώστε να νομίζει ο αναγνώστης πως οι ήρωές του ήταν κάποτε πραγματικοί. Με μεγάλη μαεστρία, κάθε μύθος του καταλήγει στο επιμύθιο. Με εξαιρετική απλότητα και χωρίς διδακτισμούς, στο τέλος, δίνει το μήνυμα που αυτός ήθελε. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν δημιούργησε μύθους αλλά τους συγκέντρωσε, τους συμπλήρωσε και τους τελειοποίησε. Δεν αποκλείεται βέβαια να επινόησε κι ο ίδιος μερικούς απ’ αυτούς. Πάντως, τους χρησιμοποίησε πολύ στη ζωή του, με τόση δεξιότητα και επιτυχία ώστε να συνδεθεί τελικά το όνομά του με αυτούς.

Επιλογή μύθων του Αισώπου σε πεζό λόγο πρώτος εξέδωσε ο Δημήτριος ο Φαληρεύς στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Η συλλογή αυτή δεν σώζεται. Ολες οι σωζόμενες σήμερα συλλογές είναι πολύ μεταγενέστερες και προέρχονται από τον 1ο ή 2ο αιώνα και έπειτα.

Η έκδοση που προσφέρεται από ΤΑ ΝΕΑ σε εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια του Θεόδωρου Γ. Μαυρόπουλου, κοσμείται από εξαίρετα σκιαγραφήματα «ηρώων» των «Αισώπειων μύθων», και περιέχει ακόμη δύο επίμετρα, στο πρώτο από αυτά καταχωρίζονται νεοελληνικές ρήσεις παράλληλες των «αισώπειων μύθων» και στο δεύτερο ένας αλφαβητικός θεματογραφικός κατάλογος των «αισώπειων μύθων».

Και

ΟΚ!

Το περιοδικό των διασήμων!

Κατερίνα Παναγοπούλου

«Μου αρέσει να αποδομώ την εικόνα μου».

Η ανκοργούμαν του Mega φωτογραφίζεται για το ΟΚ! από την Ολυμπία Κρασαγάκη και μιλάει για τη ζωή της, αλλά και τα απρόοπτα ενός δελτίου ειδήσεων!

Ευθαλία Παπακώστα

Η ηθοποιός από τη σειρά του Mega «Μαύρο Ρόδο» μιλάει για τα δύσκολα παιδικά της χρόνια και εξηγεί γιατί άφησε την καριέρα της στην Αμερική για να γυρίσει στην Ελλάδα.

Πρίγκιπας Χάρι

Αποσπάσματα που συγκλονίζουν από το βιβλίο που προκάλεσε σεισμό στη Βρετανική Μοναρχία.

Παύλος και Μαρί Σαντάλ

Οι δύσκολες στιγμές στην Ελλάδα.

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την επιστροφή τους στην Ελλάδα μετά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΚ!

Δανάη Μιχαλάκη και Γιώργος Παπαγεωργίου

Ετοιμοι να γίνουν γονείς

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Πέτρος Λαγούτης – Μάρθα Λαμπίρη Φεντόρουφ

Χεράκι χεράκι στο κέντρο της πόλης.

Ιωάννα Μπέλλα

Η πρώην Σταρ Ελλάς φωτογραφίζεται στο Ντουμπάι και απαντάει στους επικριτές της.

ΠΡΟΣΩΠΑ

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Ιωάννα Μαλέσκου.

Η αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια,

κάθε εβδομάδα με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90
(Συμπεριλαμβάνονται, τιμές βιβλίων: «Αισώπειοι Μύθοι#2»: €0,95, «Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου»: €0,95)
Ακολουθήστε το στο Google News