Εάν αντιμετωπίζετε συχνά πονοκεφάλους ή ημικρανία, τότε είναι πιθανό να έχετε αναζητήσει λύσεις και στα πιο απίθανα μέρη προκειμένου να απαλλαχτείτε. Ένα μέρος που ίσως δεν είχατε σκεφτεί; Το χαλάκι της yoga.

Η yoga μπορεί να έχει πολλά οφέλη τόσο για το σώμα όσο για την ψυχολογία μας. «Με την yoga ενώνουμε νου, σώμα και πνεύμα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Arielle Martone-Snell, φυσιοθεραπεύτρια και πιστοποιημένη instructor yoga.

Διαβάστε επίσης: Μήπως έχετε οφθαλμικές ημικρανίες;

Έχοντας τις ρίζες της στον Ινδουισμό, η πρακτική αποτελείται από οκτώ πυλώνες, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών στάσεων (asana), του διαλογισμού (dhyana) και της αναπνοής (pranayama).

«Καθένας μπορεί να δει τις θετικές της επιδράσεις σε μυαλό και σώμα» λέει η Arielle Martone-Snell.

Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουν υπάρξει αρκετές μελέτες που επιβεβαιώνουν την την αποτελεσματικότητα της yoga για την ανακούφιση από κρίσεις ημικρανίας.

Πώς μας ωφελεί η yoga;

Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι στάσεις της (asanas) μας βοηθούν να χτίσουμε δύναμη, βελτιώνουν την ισορροπία, την ευελιξία, την κυκλοφορία και την επίγνωση του σώματος, γνωστή και ως ιδιοδεκτικότητα.

Οι ασάνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διόρθωση των μυϊκών ανισορροπιών και στη μείωση της μυϊκής έντασης.

Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας μπορεί να βοηθήσει στην επανασύνδεση του εγκεφάλου μέσω της νευροπλαστικότητας, μειώνοντας την ευαισθησία στον πόνο, το άγχος και ενισχύοντας την αποδοχή σε κάθε επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, η εστίαση στην αναπνοή (pranayama) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους ρυθμίζοντας τον καρδιακό ρυθμό και «φέρνοντάς» σας πίσω στην παρούσα στιγμή και πίσω στο σώμα σας.

Πώς λοιπόν συνδυάζονται αυτά τα στοιχεία για την καταπολέμηση της ημικρανίας;

Αρχικά βρείτε το είδος της ημικρανίας

Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλου ή ημικρανίας και ο τελικός αντίκτυπος της yoga μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο που έχετε.

Η πρώτη σημαντική διάκριση είναι μεταξύ πρωτοπαθών και δευτερογενών πονοκεφάλων. Με έναν πρωτοπαθή πονοκέφαλο, ο ίδιος ο πονοκέφαλος είναι το κύριο πρόβλημα. Αντίθετα, ένας δευτερογενής πονοκέφαλος είναι το αποτέλεσμα άλλης ιατρικής πάθησης, οπότε σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία για την βασική αιτία που τον προκαλεί.

Υπάρχουν τρεις συνήθεις τύποι κεφαλαλγίας – πονοκέφαλοι τάσης, κρίσεις ημικρανίας και αθροιστικοί πονοκέφαλοι – που διαφέρουν ως προς την αιτία και την εμφάνιση.

Οι πονοκέφαλοι έντασης είναι οι πιο ήπιοι αλλά μπορεί να είναι πολύ άβολοι, λέει. Οι κρίσεις ημικρανίας με πονοκεφάλους είναι τυπικά στη μία πλευρά του προσώπου και περιγράφονται παλλόμενο έως και ιδιαίτερα έντονο πόνο. Συχνά συνοδεύονται από αυξημένη ευαισθησία στο φως, τον ήχο και τις μυρωδιές.

Ο λιγότερο συχνός και πιο σοβαρός τύπος πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας είναι ο αθροιστικός πονοκέφαλος, που μπορεί να εστιάζεται στην περιοχή του προσώπου συχνά κοντά στο μάτι και μπορεί να συνοδεύονται από δακρύρροια.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την yoga υπέρ σας

Οι ειδικοί προτείνουν ότι είναι καλύτερο να κάνετε yoga τακτικά εάν θέλετε να μειώσετε τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας ή άλλων πονοκεφάλων.

Όταν αντιμετωπίζετε οξέα συμπτώματα, δεν είναι η ώρα να κάνετε ένα επίπονο μάθημα γεμάτο έντονες ασάνες. Αντίθετα, εστιάστε στον διαλογισμό και την αναπνοή, ενώ ενσωματώνετε μερικές απαλές στάσεις αποκατάστασης, που θα σας ανακουφίσουν.

Αυτές περιλαμβάνουν:

Προθέρμανση για άνοιγμα του θώρακα

Οι  στάσεις της γιόγκα που ανοίγουν την καρδιά, όπως αυτή η κίνηση, πιστεύεται ότι διεγείρουν το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο μπορεί να είναι χρήσιμο στη διαχείριση του πονοκεφάλου.

  1. Καθίστε σε μια άνετη θέση, κρατώντας ένα λάστιχο με τους αντίχειρες ψηλά και τα χέρια σας όσο πιο ανοιχτά γίνεται.
  2. Εισπνεύστε, σηκώνοντας αργά τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας.
  3. Εκπνεύστε, χαμηλώνοντας αργά τα χέρια σας πίσω σας (τα χέρια σας θα ανοίξουν καθώς κινούνται πίσω σας). Κρατήστε τους αντίχειρές σας στραμμένους προς τα πάνω.
  4. Συνεχίστε να σηκώνετε τα χέρια σας με κάθε εισπνοή και χαμηλώστε τα πίσω στην εκπνοή, εναλλάξ μπροστά και πίσω από το σώμα σας.

Εκτελέστε 10 επαναλήψεις.

Καθιστή αγελάδα

Αυτή είναι μια εξαιρετική στάση γιόγκα για να ανοίξετε το στήθος και τους ώμους σας, που μπορεί να μειώσει την ένταση που μπορεί να εκδηλωθεί ως πονοκέφαλος.

  • Καθίστε όρθια με τα πόδια σταυρωμένα στα γόνατα: Η αριστερή σας φτέρνα πρέπει να βρίσκεται στο εξωτερικό του δεξιού ισχίου σας, ενώ η δεξιά πρέπει να είναι στο εξωτερικό του αριστερού σας ισχίου, με το δεξί σας γόνατο στοιβαγμένο πάνω από το αριστερό γόνατο.
  • Ενώστε τα χέρια σας στο πίσω μέρος της πλάτης σας. Περάστε το δεξί χέρι πίσω από τον αριστερό σας ώμο και προς τα κάτω και το αριστερό χέρι περάστε το από κάτω στο πίσω μέρος της πλάτης μέχρι να συναντήσετε το δεξί.
  • Πλέξτε τα δάχτυλά σας και ανοίξτε το στήθος σας για να τεντωθείτε.
  • Εάν τα χέρια σας δεν μπορούν να φτάσουν το ένα το άλλο, πιάστε μια πετσέτα και κρατηθείτε από τις άκρες σας.

Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.