Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ»: Νίκος Αλιβιζάτος: «Η βασιλική περιουσία», «Αγιο Ορος: Μονή Εσφιγμένου» & ΟΚ! Το περιοδικό των διασήμων

Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ»

Νίκος Αλιβιζάτος:

Η βασιλική περιουσία.

Ιστορικό και τεκμήρια μιας σκληρής αντιδικίας.

Η ιστορική δίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την περιουσία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η σκληρή αντιδικία, τα πρακτικά των συνεδριάσεων και η ιστορική απόφαση για την αποζημίωση.

Ενα μοναδικό ντουκουμέντο,

από τον Νίκο Αλιβιζάτο, μέλος της υπερασπιστικής ομάδας της ελληνικής κυβέρνησης.

Μια σκληρή αντιδικία με τα διεθνή φώτα στραμμένα πάνω της και την πολιτική σκηνή σε αναβρασμό ήταν αυτή στο Στρασβούργο το 2000 για την αποζημίωση που ζητούσε ο τέως βασιλιάς για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία.

Μέλος της υπερασπιστικής ομάδας της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση της βασιλικής περιουσίας στο Στρασβούργο (1998 – 2002), ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος δημοσιεύει στην παρούσα έκδοση σε ελληνική μετάφραση – χωρίς συντμήσεις και περικοπές – τα «επίσημα» κείμενα της αντιδικίας: την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επί του παραδεκτού (1998) και τις δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση, δηλαδή επί του βασίμου (2000) και για το ύψος της καταβλητέας αποζημίωσης στον τέως βασιλιά (2002). Δημοσιεύει επίσης για πρώτη φορά -πάντοτε σε ελληνική μετάφραση- τα πρακτικά των δύο πολύωρων συνεδριάσεων που αφιέρωσαν στην υπόθεση τα δικαιοδοτικά όργανα του Στρασβούργου, στις 21 Απριλίου 1998 και στις 14 Ιουνίου 2000. Τα κείμενα αυτά συνοδεύονται από εκτενή εισαγωγή, με το ιστορικό της αντιδικίας.

Κατά μεγάλο μέρος – πάνω από το 1/3 – η επίδικη περιουσία είχε παραχωρηθεί στην έκπτωτη δυναστεία από το ελληνικό Δημόσιο, εν όψει της βασιλικής ιδιότητας των μελών της. Επί πλέον, η ίδια περιουσία απολάμβανε ποικίλα προνόμια, που την διαφοροποιούσαν ουσιωδώς από την περιουσία του κοινού πολίτη. Ηταν αμφίβολο, συνεπώς, αν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ιδιωτική περιουσία και, κατ’ επέκταση, να προστατευθεί από τις εγγυήσεις της ατομικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Με αφορμή μια τέτοια υπόθεση, τα δικαιοδοτικά όργανα του Στρασβούργου θα επιβεβαίωναν τη νομολογία τους επί περιουσιακών

θεμάτων η οποία, εκείνην ακριβώς την εποχή, είχε εξελιχθεί σε άκρως προστατευτική για τους θιγόμενους ιδιώτες;

Ομως, πέρα από το νομικό της ενδιαφέρον, η υπόθεση της βασιλικής περιουσίας είχε και πολιτικό, καθώς στάθηκε η αφορμή να αποσαφηνισθούν στάσεις και προσδοκίες, όχι μόνον των άμεσα εμπλεκομένων, αλλά και των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας, σε ένα ζήτημα που δεν είχε μόνον ιστορικό ενδιαφέρον.

Aκόμη

Ανακαλύπτουμε τα μυστικά του Αγίου Ορους.

«ΤΑ ΝΕΑ», σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, φωτογράφισαν τα ιερά κειμήλια της Αθωνικής Πολιτείας αποκλειστικά για τους αναγνώστες τους.

Μην χάσετε τον πέμπτο τόμο: Μονή Εσφιγμένου

Oι θρησκευτικοί θησαυροί, οι περίτεχνες τοιχογραφίες, η Ψηφιδωτή Εικόνα του Ιησού και η ιστορική βιβλιοθήκη.

Για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας.

Ενας εκδοτικός θησαυρός που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη, αποκλειστικά στα «ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ».

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Εσφιγμένου είναι μια εκ των είκοσι μονών του Αγίου Ορους. Η Ιερά Μονή Εσφιγµένου βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Αθωνικής χερσονήσου, κοντά στη Μονή Χιλανδαρίου, ενώ τα θεµέλια της Μονής βρέχονται από τα νερά του Στρυµονικού κόλπου. Με το όνομα Εσφιγμένου υπήρχε ως Μονή ήδη από τον 10ο αιώνα. Στη γύρω περιοχή ερείπια και αποµεινάρια άλλων εποχών, που φτάνουν από τα ρωµαϊκά χρόνια ως τους πρώτους ερηµίτες που κατοίκησαν τον Αθω, µαρτυρούν για τη µεγάλη ιστορική πορεία που έζησε ο τόπος. Η Ιερά Μονή κατατάσσεται δέκατη όγδοη στην ιεραρχική τάξη των αγιορείτικων μονών.

Η έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας έχει ως σκοπό την ανάδειξη τόσο της ιστορικής Μονής όσο και των θρησκευτικών θησαυρών που κρύβονται μέσα σε αυτήν, όπως ο Σταυρός της Πουλχερίας, η Σκηνή του Ναπολέοντα, η Ψηφιδωτή Εικόνα του Χριστού, Αγία Λείψανα καθώς και η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Αρσανιώτισσας.

Και

ΟΚ!

Το περιοδικό των διασήμων!

Η Αννίτα Πάνια και ο Ηλίας Ψινάκης φωτογραφίζονται πρώτη φορά μαζί λίγο πριν από την πρεμιέρα της ανατρεπτικής εκπομπής τους «Ελεος» στο MEGA και δίνουν την πιο απολαυστική συνέντευξη της χρονιάς.

Αννίτα Πάνια: «Μέχρι τώρα μάζευαν εμένα, τώρα εγώ μαζεύω τον Ηλία».

Ηλίας Ψινάκης: «Αννίτα, Ελεος».

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος:

Η εξόδιος ακολουθία, οι γαλαζοαίματοι καλεσμένοι και οι στιγμές μιας μυθιστορηματικής ζωής.

Σπάνια στιγμιότυπα: Ο μεγάλος έρωτας με την Αννα-Μαρία

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΚ!

Φλορίντα Πετρουτσέλι:

«Νιώθω ασφάλεια με την Ελεονώρα Μελέτη»

Μιλάει για την επιστροφή της στο «Mega Καλημέρα», την οικογένειά της και περιγράφει τη σχέση της με την Ελεονώρα Μελέτη.

Ακόμη: Μεγάλο αφιέρωμα στις Χρυσές Σφαίρες.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90

(Συμπεριλαμβάνονται, τιμές βιβλίων: «Η βασιλική περουσία»: €0,95, «Ιερά Μονή Εσφιγμένου»: €0,95)