Πού είναι καλύτερο να αθλούμαστε; Είναι η άσκηση σε εσωτερικούς χώρους πιο ωφέλιμη από την άσκηση σε εξωτερικούς ή το αντίστροφο; Ή μήπως τελικά το περιβάλλον της προπόνησης δεν παίζει κανένα ρόλο…

Τα πλεονεκτήματα της υπαίθριας άσκησης

Σύμφωνα με μια πληθώρα ερευνών, η άσκηση στη φύση περιλαμβάνει περισσότερα οφέλη από την άσκηση σε εσωτερικούς χώρους, όπως:

Διαβάστε επίσης: Άσκηση: Τι να κάνετε όταν έχετε μόνο 15 λεπτά στη διάθεσή σας

Ενισχύει περισσότερο την ψυχική μας ευεξία

Η άσκηση σε φυσικό περιβάλλον δημιουργεί συναισθήματα αναζωογόνησης και μας γεμίζει με  περισσότερη ενέργεια.

Ο ενθουσιασμός και η ζωντάνια που η άσκηση στη φύση μας προσφέρει αποτελεί δε, ισχυρότερο κίνητρο ώστε να παραμείνουμε πιστοί στη ρουτίνα της καθημερινής μας προπόνησης.

Αποτελεί φυσικό αντικαταθλιπτικό

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους και της πνευματικής κόπωσης καθώς και την αποφυγή καταθλιπτικών συναισθημάτων.

Αυτό εξηγείται διότι η ηλιοφάνεια αυξάνει τη σεροτονίνη, την ορμόνη της καλής διάθεσης και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Σε συνδυασμό με την αύξηση των ενδορφινών που η ίδια η άσκηση προκαλεί, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το πόσο η συνολική μας ευεξία επωφελείται.

Πρόσληψη βιταμίνης D

Η γυμναστική στη φύση είναι καλύτερη από την άσκηση στο σπίτι ή στο γυμναστήριο αφού αποτελεί και έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για να λάβετε βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για γερά οστά και ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Αποτελεί μεγαλύτερη «πρόκληση» για το σώμα

Η προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους όπου το έδαφος μπορεί να είναι συνεχώς μεταβαλλόμενο «προκαλεί» το σώμα περισσότερο. Επιπλέον, επειδή δεν υπάρχουν μηχανήματα που να καθοδηγούν την κίνησή μας, η άσκηση στη φύση μας επιτρέπει ένα μεγαλύτερο εύρος κινήσεων που απαιτούν και περισσότερη ενέργεια. Το σώμα «αναγκάζεται» να κάνει πιο αποδοτικές προπονήσεις και να καίει περισσότερο λίπος και θερμίδες ενώ παράλληλα η ευελιξία μας βελτιώνεται.

Βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου μας

Τα υπαίθρια γυμναστήρια είναι πιο ωφέλιμα για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μας αφού μας παρέχουν καθαρό αέρα, επαρκές ηλιακό φως και μια καλή «δόση» σωματικής δραστηριότητας.

Κατά συνέπεια, τυχόν προβλήματα αϋπνίας είναι πιθανό να αντιμετωπιστούν με επιτυχία και να απολαμβάνουμε έναν επαρκή και πιο ποιοτικό ύπνο.

*Εν κατακλείδι

Ενώ τα γυμναστήρια και η άσκηση στο σπίτι έχουν αδιαμφισβήτητα τα δικά τους πλεονεκτήματα, η άθληση στη φύση φαίνεται να υπερτερεί. Είναι ανέξοδη και μας προσφέρει άπλετο φυσικό φως, χρώματα, μυρωδιές και φυσικούς ήχους που συνολικά συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε υπέροχα.

Τι καλύτερο άλλωστε από το να αναπνέουμε καθαρό αέρα, να κάνουμε ένα διάλειμμα από τον «τσιμεντένιο» κόσμο μας και να βιώνουμε καθημερινά της αίσθηση της απόλυτης… ελευθερίας.