Η γεύση και η όσφρηση μας επιτρέπουν μεταξύ άλλων, να έχουμε απολαυστικές διατροφικές εμπειρίες κάθε μέρα. Η απώλειά τους έχει συνδεθεί στενά τα τελευταία χρόνια με τον κορωνοϊό ως ένα από τα πρώιμα συμπτώματά του. Ο Covid ωστόσο, δεν είναι η μόνη πιθανή αιτία απώλειάς τους.

Διαβάστε επίσης: Πώς αλλάζουν οι αισθήσεις στην εγκυμοσύνη;

Πιθανές αιτίες απώλειας της όσφρησης και της γεύσης

Η απώλεια της γεύσης (δυσγευσία, υπογευσία ή αγευσία), προκαλείται όταν η αίσθηση της γεύσης δεν μεταφέρεται στον εγκέφαλο λόγω κάποιου είδους διακοπής ή όταν ο εγκέφαλος δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσει σωστά τα μηνύματα που του στέλνονται.

Η απώλεια της όσφρησης (υποσμία ή ανοσμία) πάει συχνά χέρι- χέρι με την απώλεια της γεύσης αν και κάποιες φορές τα άτομα με ολική ή μερική ανοσμία μπορεί λανθασμένα να πιστεύουν ότι έχουν χάσει και τη γεύση τους.

Κάποιες πιθανές αιτίες απώλειάς τους είναι:

Ηλικία

Η ηλικία είναι ένας κοινός παράγοντας όταν μιλάμε για απώλεια της αίσθησης της γεύσης και της όσφρησης.

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να αρχίσουν να χάνουν τη γεύση τους από τα 40 τους χρόνια και κάποιοι άνδρες από τα 50.

Κι αυτό διότι οι γευστικοί μας κάλυκες γίνονται λιγότερο ευαίσθητοι μεγαλώνοντας. Αρχικά συνήθως εξασθενεί η αλμυρή και η γλυκιά γεύση και ακολουθεί η πικρή και η ξινή.

Ομοίως, η απώλεια της όσφρησης μπορεί επίσης να εξασθενήσει με την ηλικία, κυρίως μετά την ηλικία των 60 ετών.

Η σταδιακή μείωση όσφρησης και γεύσης που σχετίζεται με την ηλικία δεν μπορεί να αντιστραφεί, αλλά μπορεί να ελεγχθεί ώστε να είστε βέβαιοι πως αυτή είναι η πραγματική αιτία.

Λήψη φαρμακευτικής αγωγής και θεραπειών

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης. Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιισταμινικά και οι β-αναστολείς είναι μερικά από αυτά.

Εάν λαμβάνετε θεραπεία κατά του καρκίνου, η φαρμακευτική αγωγή και η ακτινοβολία μπορεί επίσης να σας στερήσουν γεύση και όσφρηση.

Λοιμώξεις- Τραυματισμοί

Λοιμώξεις της ρινικής κοιλότητας και του λαιμού μπορούν να αλλάξουν την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης.

Κάποιος τραυματισμός στο κεφάλι, ένας όγκος ή μια εγχείρηση σε μύτη ή εγκέφαλο μπορούν επίσης να γίνουν οι αιτίες.

Κάπνισμα

Ο καπνός μπορεί να σας εμποδίσει να αναγνωρίσετε τις μυρωδιές και να σας αλλάξει την αίσθηση της γεύσης. Ευτυχώς, όταν αποφασίζουμε να κόψουμε το τσιγάρο, οι αισθήσεις αυτές επανέρχονται σταδιακά σε φυσιολογικά επίπεδα.

Φτωχή στοματική υγιεινή

Το χαμηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής δεν προδιαθέτει μόνο για την εμφάνιση νόσων του περιοδοντίου ή/και τερηδόνας.

Η οδοντική πλάκα και τα υπολείμματα των τροφών που συσσωρεύονται στα μεσοδόντια διαστήματα εμπλουτίζοντας το σάλιο με προϊόντα αποδόμησης των τροφών, αποτελούν βασικό αίτιο δυσάρεστης γεύσης, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται απαραίτητα η όσφρηση.