Γκρίζα μαλλιά από μικρή ηλικία; Αν και πολλές φορές η εμφάνισή τους οφείλεται, μεταξύ άλλων, σε γενετικούς παράγοντες και άρα είναι αναπόφευκτη, μπορούμε ακολουθώντας απλές συμβουλές, να επιβραδύνουμε τη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης: Φυσικά γκρίζα μαλλιά: 4 τρόποι για να κάνουμε τη μετάβαση

Tips ενάντια στο πρόωρο γκριζάρισμα

#1 Καλή διατροφή

Η κύρια λύση σε κάθε ζήτημα που αφορά τις αλλαγές στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου γκριζαρίσματος των μαλλιών, είναι οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής μας.

Προτιμήστε να καταναλώσετε:

Τρόφιμα πλούσια σε χαλκό που ενισχύουν τη μελαμίνη και βοηθούν τα σκούρα μαλλιά να διατηρήσουν το χρώμα τους. Τα κάσιους, οι πατάτες, τα ρεβίθια και τα μανιτάρια περιέχουν σημαντικές ποσότητες χαλκού.

Ομοίως, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι σπόροι κολοκύθας βοηθούν στη μείωση των πρόωρων γκρίζων μαλλιών.

Είναι επίσης σημαντικό να συμπεριλάβετε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β στη διατροφή σας, όπως τυρόπηγμα, μπανάνα, καρότα ή και χυμό λαχανικών της επιλογής σας.

Οι τροφές αυτές ενισχύουν την παροχή οξυγόνου στο σώμα, βοηθώντας τα κύτταρα να παραμείνουν υγιή και ενεργά, με αποτέλεσμα γερά και λαμπερά μαλλιά.

Αυξήστε επίσης την πρόσληψη πρωτεΐνης για μαλλιά με φυσική λάμψη και απαλή υφή.

Τέλος, συμπεριλάβετε περισσότερα μέταλλα στη διατροφή σας, όπως ψευδάργυρο και σίδηρο.

Σε γενικές γραμμές, μια ισορροπημένη διατροφή εμπλουτισμένη με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα όπως χαλκός, βιταμίνη Β, ωμέγα 3, σίδηρος, ιώδιο,  μπορεί να αποτρέψει το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.

#2 Μην τα «κακομεταχειρίζεστε»

Ορισμένες ενέργειες περιποίησης μαλλιών μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι ωφέλιμες.

Αποφύγετε:

  • Τη συνεχή ταλαιπωρία των μαλλιών σας με ντεκαπάζ.
  • Τη χρήση μη ειδικών για απαλό ξέμπλεγμα των μαλλιών βουρτσών.
  • Να χρησιμοποιείτε συνέχεια πιστολάκι ή και σίδερο μαλλιών.
  • Να λούζετε τα μαλλιά σας πολύ συχνά.
  • Να τα πλένετε με σαμπουάν με χημικές ουσίες, όπως το λαυρυλοθειικό νάτριο.

#3 Μείωση ή διακοπή κακών συνηθειών

Το πρόωρο γκριζάρισμα μπορεί επίσης να αποδοθεί σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και στον τρόπο ζωής. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και το κάπνισμα μπορούν για παράδειγμα να συμβάλλουν σε αυτό.

Κόψτε το κάπνισμα ή τουλάχιστον ελαττώστε το και ενσωματώστε την άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα για να ενισχύσετε τη σωστή κυκλοφορία του αίματος στους θύλακες των τριχών.

#4 Αποφύγετε το άγχος

Σύμφωνα με νέα έρευνα, υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ στρες και γκρίζων μαλλιών.

Επιδοθείτε σε χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός που βοηθούν στην απομάκρυνση του στρες και την αναζωογόνηση.

#5 Κοιμηθείτε καλά

Η έλλειψη τακτικού κύκλου ύπνου μπορεί επίσης να κάνει τα μαλλιά σας να γκριζάρουν πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Αυτό συμβαίνει επειδή η ορμονική ανισορροπία που προκαλείται από την έλλειψη ύπνου αναγκάζει το σώμα μας να παράγει λιγότερη ευμελανίνη, τη χρωστική ουσία που διατηρεί τα μαλλιά μας μαύρα.

Ο ύπνος από επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της χρωστικής ουσίας στους θύλακες των τριχών μας.

#6 Αντιμετωπίστε τις ελλείψεις με συμπληρώματα

Η ανεπάρκεια επαρκών ποσοτήτων σιδήρου, ασβεστίου, βιταμινών Β12 και D3 στη διατροφή σας μπορεί να επιταχύνει το γκριζάρισμα στα μαλλιά σας. Η λήψη τους φυσικά πρέπει να γίνεται πάντοτε με μέτρο και πάντα σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού σας.

#7 Προστατέψτε τα μαλλιά σας από τον ήλιο

Οι ακτίνες UV είναι επιβλαβείς για τα μαλλιά σας, όπως είναι και για το δέρμα σας. Η συνεχής έκθεση στις ακτίνες UV μπορεί να αποχρωματίσει τα μαλλιά με την πάροδο του χρόνου. Ο πιο αποτελεσματικός και απλούστερος τρόπος για να προστατεύσετε τα μαλλιά σας από τον ήλιο είναι να τα καλύπτετε με ένα καπέλο ή μια ομπρέλα, ειδικά τα καλοκαίρια.