Όσον αφορά την ευτυχία, είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι στις σκανδιναβικές χώρες σημειώνουν τακτικά υψηλές βαθμολογίες στις έρευνες για την ικανοποίηση από τη ζωή. Στην πραγματικότητα, η Φινλανδία κατέχει την πρώτη θέση στον κατάλογο των πιο ευτυχισμένων χωρών της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας για πέντε συνεχή έτη.

Γιατί οι κάτοικοι της Φινλανδίας ευημερούν παρά τον κρύο καιρό, το μακρύ χειμώνα και την έλλειψη ηλιακου φωτός;

Διαβάστε επίσης: Ευτυχία: 5 τρικ που χρειάζονται λιγότερο από 5 λεπτά

Ένα τεράστιο μέρος αυτού οφείλεται στο γεγονός ότι η Φινλανδία διαθέτει συστήματα που καθιστούν τις πτυχές της ζωής λιγότερο αγχωτικές. Η εκπαίδευση είναι σε μεγάλο βαθμό δωρεάν. Ο ελεύθερος χρόνος από την εργασία είναι άφθονος. Η υγειονομική κάλυψη είναι εγγυημένη.

Πέρα από αυτά τα συστήματα, όμως, υπάρχουν συνήθειες και πεποιθήσεις που έχουν οι άνθρωποι στη Φινλανδία και τους βοηθούν να εξασφαλίζουν τακτικά την πρώτη θέση στη λίστα της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας.

Φινλανδοί ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας μοιράζονται γιατί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι στη χώρα είναι πιο ευτυχισμένοι. Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι εσείς μερικά από τα εργαλεία της χώρας για την ευημερία.

1. Υπάρχει λιγότερη επιθυμία να λένε ψέματα για τα συναισθήματά τους

Στη χώρα μας (και σε πολλές άλλες) η αναμενόμενη απάντηση στο ερώτημα «πώς είσαι;» είναι «καλά» ή «μια χαρά». Το να περιγράφετε λεπτομερώς τον αγώνα σας θεωρείται άβολο για τους άλλους.

Στη Φινλανδία, ωστόσο, υπάρχει πολύ λιγότερη υποχρεωτική θετικότητα. Υπάρχει μεγαλύτερη ανοχή στο να λες «δεν είμαι εντάξει» ή «δεν αισθάνομαι καλά», εξηγεί η Meri Larivaara, διευθύντρια στρατηγικών υποθέσεων στο MIELI Mental Health Finland.

Ορισμένες μελέτες λένε ότι το να κρατάτε τα συναισθήματα μέσα σας, εκτός από το ότι μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε παγιδευμένοι, μπορεί επίσης να στερήσει την κοινωνική σύνδεση και συνδέεται με πρόωρο θάνατο.

2. Δίνουν προτεραιότητα στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Οι άνθρωποι αναμφίβολα εργάζονται σκληρά στη Φινλανδία. Όμως οι ώρες εργασίας τους είναι σε μεγάλο βαθμό λογικές. Πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

«Στο τέλος, υπάρχει χρόνος για να κάνετε δραστηριότητες εκτός από τη δουλειά», σημειώνει η Mirka Hintsanen, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Oulu. Ο Juho Saari, κοσμήτορας του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τάμπερε, πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μετακινούνται πολύ μακριά για να εργαστούν.

3. Έχουν εύκολη πρόσβαση στη φύση

Οι άνθρωποι στη Φινλανδία επιτρέπεται να χρησιμοποιούν με σεβασμό σχεδόν κάθε δάσος, λίμνη και παραθαλάσσια περιοχή δωρεάν, τονίζει ο Saari. Αυτό σημαίνει ότι δραστηριότητες όπως η κατασκήνωση, το κολύμπι, η πεζοπορία, η ιππασία και το σκι είναι δωρεάν σε αυτούς τους δημόσιους χώρους.

«Υπάρχουν μελέτες ότι η φύση μειώνει στην πραγματικότητα το στρες και αυτό συνδέεται επίσης με την ευτυχία. Όταν έχεις λιγότερο στρες, είναι πιο εύκολο να είσαι ευτυχισμένος», υπογραμμίζει η Hintsanen. Μια βόλτα σε ένα κοντινό πάρκο μπορεί να σας βοηθήσει να διοχετεύσετε αυτή τη φινλανδική συμβουλή ευτυχίας.

4. Ενθαρρύνεται η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων

«Είμαστε πραγματικά πρόθυμοι να εξελιχθούμε», αναφέρει η Larivaara. «Το να μαθαίνεις νέα πράγματα είναι καλό για την ψυχική σου υγεία». Αυτό δεν χρειάζεται να σημαίνει εκμάθηση μιας νέας γλώσσας ή μιας εργασίας.

Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως το να δοκιμάσετε μια νέα συνταγή ή να παρακολουθήσετε ένα μάθημα που σας ενδιαφέρει. Ο Saari πρόσθεσε ότι στη Φινλανδία υπάρχει μεγάλος αριθμός συλλόγων όπου οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν χόμπι μαζί – από γιόγκα μέχρι μαθήματα αγγειοπλαστικής.

Η εκμάθηση νέων πραγμάτων δημιουργεί την εντύπωση ότι έχετε πιο πολύ χρόνο. Όταν βγείτε από την καθημερινή σας ρουτίνα και κοιτάξετε πίσω στο μήνα ή το έτος σας, ο χρόνος θα σας φανεί μεγαλύτερος και θα νιώσετε ότι εκμεταλλευτήκατε πλήρως τις ημέρες σας.

5. Είναι μια κοινωνία εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με τον Saari, τα επίπεδα εμπιστοσύνης μεταξύ των ατόμων στη Φινλανδία είναι πολύ υψηλά. Σε μια μικρή χώρα, οι άνθρωποι δημιουργούν δίκτυα και υπάρχει αυτό που ονομάζεται «δύναμη των αδύναμων δεσμών».

Μπορείτε ακόμα να περιβάλλετε τον εαυτό σας με έναν κύκλο ανθρώπων που εμπιστεύεστε. Η επένδυση στις κοινωνικές σας σχέσεις παίζει μεγάλο ρόλο στην ευτυχία, υποστηρίζει ο Saari. Υπάρχουν πολλές έρευνες που λένε ότι το να απαλλαγείτε από τη μοναξιά είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα όταν πρόκειται για το αίσθημα ικανοποίησης.

6. Στη Φινλανδία, οι άνθρωποι βιώνουν ένα αίσθημα ικανοποίησης, όχι συγκλονιστικής ευτυχίας

«Αν πάμε περισσότερο προς τη συναισθηματική εμπειρία της ευτυχίας, υποθέτω ότι πολιτισμικά στη Φινλανδία, η ευτυχία δεν χρειάζεται να σημαίνει αυτό το πολύ έντονο συναίσθημα που νομίζουμε», σχολιάζει η Larivaara.

Είναι περισσότερο ένα ήσυχο και συνεχές συναίσθημα. «Έτσι, ίσως είναι πιο εύκολο να είσαι ευτυχισμένος με αυτόν τον τρόπο από ό,τι θα ήταν αν αναζητούσες έντονα συναισθήματα και έντονες εμπειρίες ευτυχίας όλη την ώρα», καταλήγει.