Σύμφωνα με έρευνες και στατιστικές, κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στο κομμάτι της φροντίδας του δέρματος. Συνοπτικά, το 2023 αναμένουμε να παρατηρήσουμε μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που προσεγγίζουμε την περιποίησή του, με αποκορύφωμα τα καλλυντικά που επιτελούν πάνω από έναν ρόλους, ενώ ταυτόχρονα είναι πιο αποτελεσματικά, διαρκούν περισσότερο και μας κάνουν να νιώθουμε πιο υγιείς.

Από τα top συστατικά που ενισχύουν τη δύναμη της επιδερμίδας μέχρι τα καλλυντικά που αλλάζουν σύνθεση (για την ακρίβεια αποκτούν περισσότερους από έναν χαρακτήρες), αυτές είναι οι skincare τάσεις που πρέπει να σημειώσουμε τη νέα χρονιά για να κάνουμε update στη ρουτίνα μας.

Διαβάστε επίσης: Δέρμα: 5 συμβουλές για να αποτρέψετε την πρόωρη γήρανσή του

Τα κορυφαία trends ομορφιάς επιγραμματικά

*Προϊόντα πολλαπλών χρήσεων ή αλλιώς τα πολυχρηστικά καλλυντικά
* Η υγεία του επιδερμικού φραγμού
* Πεπτίδια
* Μεσοθεραπείες με skinboosters
* Skinminimalism
* Τα υβριδικά καλλυντικά
* Η περιποίηση σώματος

1. Προϊόντα πολλαπλών χρήσεων

Πρόκειται για μια τάση που θα συνεχιστεί και το 2023 καθώς οι περισσότεροι από εμάς προσβλέπουν σε μια απλοποιημένη αλλά αποτελεσματική διαδικασία περιποίησης της επιδερμίδας. Τα πολυχρηστικά καλλυντικά που εξυπηρετούν παραπάνω από έναν ρόλους (και καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στο ράφι του μπάνιου μας) αυξάνουν συνεχώς τη δημοτικότητά τους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλά προϊόντα περιποίησης έγιναν ιδιαίτερα εξειδικευμένα καθώς προέκυψαν ζητήματα όπως π.χ. το mascne (ακμή εξαιτίας της μάσκας) ή η αφυδάτωση της επιδερμίδας λόγω της παραμονής μας σε κλειστούς χώρους με κλιματισμό.

Όμως τώρα που η καθημερινότητα έχει αποκατασταθεί κι έχουμε επιστρέψει στους έντονους ρυθμούς, οι πωλήσεις των καλλυντικών πολλαπλών χρήσεων εκτοξεύονται. Αφενός η εφαρμογή τους είναι λιγότερο χρονοβόρα, αφετέρου είναι εξίσου αποτελεσματικά.

#Η υγεία του επιδερμικού φραγμού

Αποτελεί τον κύριο παράγοντα που καθορίζει τη λάμψη και την όμορφη εμφάνιση της επιδερμίδας μας. Ένας υγιής επιδερμικός φραγμός συγκρατεί καλύτερα το νερό στα κύτταρα, διατηρώντας το δέρμα ενυδατωμένο, λείο και πιο ελαστικό.

Επίσης, το θωρακίζει ενάντια στους περιβαλλοντικούς επιθετικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση, κάνοντάς το λιγότερο επιρρεπή στην ευαισθησία και τον ερεθισμό.

Γι΄ αυτόν τον λόγο, τα αναδομητικά συστατικά, όπως τα κερατινοκύτταρα (ceramides), και φυσικοί παράγοντες, όπως ουρία και αμινοξέα, εμπλουτίζουν συνεχώς τις συνθέσεις καλλυντικών.

#Πεπτίδια

Αλλος ένας παράγοντας που προβλέπεται να πρωταγωνιστήσει το 2023, χάρη στην ικανότητά του να ενισχύει και να αναδομεί το δέρμα. Τα πεπτίδια κατασκευάζονται από αλυσίδες αμινοξέων και λειτουργούν σαν δομικά στοιχεία, δίνοντας σήμα στα κύτταρα να εκτελέσουν λειτουργίες όπως ο σχηματισμός κολλαγόνου και η επούλωση τραυμάτων.

Ως εκ τούτου, βοηθούν στη διόρθωση των λεπτών γραμμών, της θαμπής όψης, της ερυθρότητας και των κηλίδων.

# Μεσοθεραπείες με skinboosters

Αυτές οι ενέσιμες θεραπείες έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν βαθιά ενυδάτωση, τόνωση του κολλαγόνου, ενίσχυση του δέρματος και λείανση των λεπτών γραμμών. Στα πιο σημαντικά skinboosters συγκαταλέγονται το υαλουρονικό οξύ που ενυδατώσει σε βάθος, και η βιταμίνη C, που κάνει την όψη της επιδερμίδας πιο φρέσκια και λαμπερή.

#Skinimalism

Η αλλαγή στη φιλοσοφία της περιποίησής μας παγιώνεται το 2023. Ποιότητα έναντι ποσότητας. Αυτή η τάση συνδέεται άρρηκτα με την αύξηση της δημοτικότητας των προϊόντων πολλαπλών χρήσεων. Ετσι όλο και περισσότεροι αποφεύγουν τη χρήση περιττών προϊόντων και αντίθετα επιλέγουν το ελάχιστο για το μέγιστο αποτέλεσμα.

# Υβριδικά καλλυντικά

Καθώς θέτουμε σε προτεραιότητα την υγεία του δέρματος, τα όρια μεταξύ της περιποίησης και του μακιγιάζ αρχίζουν να γίνονται δυσδιάκριτα. Ετσι το μακιγιάζ με περιποιητικές φόρμουλες θα πρωταγωνιστήσει το 2023.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και τα αντηλιακά με χρώμα, που προσφέρουν προστασία από τις επιδράσεις της γήρανσης της ηλιακής φθοράς, όπως φυσικά τα foundations και τα προϊόντα μακιγιάζ με αντηλιακά φίλτρα και αντιοξειδωτικά συστατικά.

# Περιποίηση σώματος

Δίνοντας την ανάλογη προσοχή στο σώμα μας όπως στο πρόσωπό μας, θα μπορούμε να διατήρουμε υγιές το πιο μεγάλο όργανο του σώματος: Το δέρμα. Αυτό το τονίζουν πολλές φορές οι επαγγελματίες του skincare αλλά συνεχίζουμε να το παραμελούμε στην καθημερινότητά μας, και μάλιστα ιδίως τους χειμερινούς μήνες.

Το bodycare είναι το νέο skincare, με αποτέλεσμα τα προϊόντα σώματος που συνδυάζουν τις ιδιότητες του skincare και του bodycare να βρίσκονται ήδη σε άνοδο. Ωστόσο η τάση θα γίνει ακόμα πιο έντονη το επόμενο έτος.

Τι άλλο δείχνουν οι έρευνες

*Οι γυναίκες, κατά μέσο όρο, χρησιμοποιούν 12 προϊόντα ομορφιάς την ημέρα και ξοδεύουν σχεδόν 4.000 δολάρια κάθε χρόνο σε προϊόντα που βελτιώνουν την εμφάνισή τους.

* Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών στρέφεται στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερωθεί για τα νέα προϊόντα μακιγιάζ και τα συστατικά περιποίησης δέρματος. Τα επόμενα χρόνια, η επιρροή των social media αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.