Θέλετε έναν εύκολο και ανέξοδο τρόπο να αξιολογήσετε την υγεία της καρδιάς σας από το σπίτι; Δοκιμάστε να ανεβείτε τέσσερεις σκάλες (περίπου 60 σκαλοπάτια).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, οι άνθρωποι που μπορούν να ανεβούν τέσσερις ορόφους σε λιγότερο από ένα λεπτό, έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να έχουν καρδιακή δυσλειτουργία από εκείνους που χρειάζονται περισσότερα από 90 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσουν το έργο.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: οι 3 συμβουλές υγείας που θα την σώσουν

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το τεστ της σκάλας δεν μπορεί να αντικαταστήσει το τεστ κοπόσεως των καρδιολόγων. Αλλά θα μπορούσε να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής νόσου.

Το τεστ της σκάλας για την υγεία της καρδιάς

Σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής έναν καρδιολόγο στην Ισπανία εξέτασε τη σχέση μεταξύ της ικανότητας ενός ατόμου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες και των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών δοκιμασιών άσκησης, καθώς σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς.

Οι ερευνητές προσέλκυσαν 165 άτομα που είχαν συμπτώματα στεφανιαίας νόσου. Για παράδειγμα είχαν πόνο στο στήθος ή δύσπνοια κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας. Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν το πείραμα τρέχοντας ή περπατώντας σε διάδρομο. Η έντασή τους αυξανόταν μέχρι να εξαντληθούν.

Ενώ οι συμμετέχοντες βρίσκονταν στον διάδρομο, οι ερευνητές εξέταζαν την εικόνα της καρδιάς τους. Ταυτόχρονα μετρούσαν την τιμή της ικανότητας άσκησης με βάση τα μεταβολικά ισοδύναμα (METs).

Μετά τη δοκιμασία του διαδρόμου, οι ερευνητές χρονομέτρησαν πόσο γρήγορα οι συμμετέχοντες μπορούσαν να ανέβουν 60 σκαλοπάτια. Δηλαδή, περίπου τέσσερις ορόφους, χωρίς να σταματήσουν ή να τρέξουν.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι τα άτομα που μπορούσαν να ολοκληρώσουν τη δοκιμασία σκαλοπατιών σε λιγότερο από 40-45 δευτερόλεπτα πέτυχαν τουλάχιστον 9-10 METs. Αυτό μεταφράζετε σε χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Οι συμμετέχοντες που χρειάστηκαν περισσότερο από ενάμιση λεπτό για να φτάσουν στην κορυφή της σκάλας πέτυχαν λιγότερα από 8 METs. Ενδεικτικά, 1 ΜΕΤ θεωρείται το καρδιακό έργο που ολοκληρώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι καθημερινές δραστηριότητες συνήθως είναι συνήθως 2 έως 3 ΜΕΤ.

Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης τα αποτελέσματα της δοκιμασίας σκάλας με τις εικόνες της καρδιάς που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης στον διάδρομο.

Διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων που ολοκλήρωσαν τη δοκιμασία σκαλοπατιών σε λιγότερο από ένα λεπτό παρουσίασαν σημάδια μη φυσιολογικής λειτουργίας. Αντίθετα, το 58% των συμμετεχόντων που χρειάστηκαν περισσότερα από 90 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσουν τη δοκιμασία σκαλοπατιών είχαν μη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.