Μπορεί κάτι τόσο απλό όπως ένα φλιτζάνι καφέ με γάλα να έχει αντιφλεγμονώδη δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό; «Ναι» απαντούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, καθώς σύμφωνα με έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, ένας συνδυασμός πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών στον καφέ με γάλα φαίνεται να διπλασιάζει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Κάθε φορά που βακτήρια, ιοί και άλλοι ξένοι μικροοργανισμοί εισέρχονται στο σώμα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά αναπτύσσοντας λευκά αιμοσφαίρια και χημικές ουσίες για να μας προστατεύσουν.

Διαβάστε επίσης: Ανοσοποιητικό: Πόσο έχει εξελιχθεί τα τελευταία 10.000 χρόνια;

Αυτή η αντίδραση, γνωστή ως φλεγμονή, εμφανίζεται επίσης κάθε φορά που υπερφορτώνουμε τους τένοντες και τους μύες και είναι χαρακτηριστική για ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Από την άλλη, τα αντιοξειδωτικά γνωστά ως πολυφαινόλες βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό, τα φρούτα και τα λαχανικά και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα, καθώς βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα που προκαλεί η φλεγμονή.

Ωστόσο, πολλά είναι τα ερωτήματα για τις πολυφαινόλες που παραμένουν αναπάντητα.

Στην μελέτη τους, οι ερευνητές από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων, σε συνεργασία με ερευνητές από το Τμήμα Κτηνιατρικών και Ζωικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ερεύνησαν πώς συμπεριφέρονται οι πολυφαινόλες όταν συνδυάζονται με αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Τα ευρήματά τους είναι ελπιδοφόρα.

Διπλά αποτελεσματικός στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Για να διερευνήσουν την αντιφλεγμονώδη επίδραση του συνδυασμού πολυφαινολών με πρωτεΐνες, οι ερευνητές εφάρμοσαν τεχνητή φλεγμονή στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μερικά από τα κύτταρα έλαβαν διάφορες δόσεις πολυφαινολών που είχαν αντιδράσει με ένα αμινοξύ, ενώ άλλα έλαβαν μόνο πολυφαινόλες στις ίδιες δόσεις. Μια ομάδα ελέγχου δεν έλαβε τίποτα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με συνδυασμό πολυφαινολών και αμινοξέων ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής από τα κύτταρα στα οποία προστέθηκαν μόνο πολυφαινόλες.

«Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η αντιφλεγμονώδης δράση που παρατηρήσαμε στα κυτταρικά πειράματα.

Και προφανώς, αυτό μας έκανε να ενδιαφερόμαστε περισσότερο να κατανοήσουμε αυτές τις επιδράσεις στην υγεία με μεγαλύτερη λεπτομέρεια» ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Andrew Williams του Τμήματος Κτηνιατρικών και Ζωικών Επιστημών της Σχολής Υγείας και Ιατρικών Επιστημών, ο οποίος είναι επίσης ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Δεν είναι μόνο ο καφές με γάλα

Προηγούμενες μελέτες των ερευνητών έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες συνδέονται με τις πρωτεΐνες σε προϊόντα κρέατος, το γάλα και την μπύρα, εκτός από τα ροφήματα καφέ με γάλα.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η αντίδραση συμβαίνει τόσο γρήγορα που ήταν δύσκολο να αποφευχθεί σε οποιοδήποτε από τα τρόφιμα που μελετήσαμε μέχρι στιγμής» αναφέρουν οι ερευνητές.