Ολοι γνωρίζουμε ότι η συστηματική γυμναστική μάς ωφελεί ποικιλοτρόπως. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» έλεγαν πολύ σωστά οι αρχαίοι. Μας χαρίζει υγεία, σωματική δύναμη, ευλυγισία και ευεξία, καθώς οδηγεί σε παραγωγή ενδογενών οπιοειδών, τις ενδορφίνες που προσφέρουν επιπλέον στον άνθρωπο που γυμνάζεται καλή διάθεση και χαρά.

Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι κάνει καλό και στην επιδερμίδα μας. Το δέρμα αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου.

Διαβάστε επίσης: Fitness: Τι σημαίνει «ακούω το σώμα μου»;

Εμφανίζει ρυτίδες, σακούλιασμα και σημάδια που οφείλονται στις φυσιολογικές μεταβολές των στιβάδων του. Στην ηλικία περίπου των 40 χρόνων παρατηρείται στους περισσότερους ανθρώπους πάχυνση της κερατίνης, της εξωτερικής προστατευτικής στιβάδας της επιδερμίδας. Αυτή η στιβάδα είναι ορατή από όλους και μέσω αυτής λειτουργεί η αίσθηση της αφής.

Αποτελείται κυρίως από νεκρά δερματικά κύτταρα και καθώς περνάνε τα χρόνια γίνεται ολοένα πιο ξηρή, ξεφλουδίζει και σκληραίνει. Ταυτόχρονα, η στιβάδα του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα, που επιστημονικά ονομάζεται χόριο, αρχίζει να λεπταίνει, να ελαττώνεται και να παρουσιάζει μείωση ελαστικότητας, με αποτέλεσμα να εμφανίζει το δέρμα πιο σακουλιασμένη μορφή, σαν λεπτές ρυτίδες.

Οι αλλαγές αυτές οφείλονται στην πάροδο του χρόνου και είναι ανεξάρτητες από τις βλάβες του δέρματος λόγω εξωτερικών παραγόντων, όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση κ.ο.κ.

Πιο νεανικό δέρμα με γυμναστική

Σε έρευνα που έκαναν καναδοί επιστήμονες θέλησαν να διαπιστώσουν αν οι φθορές στο δέρμα είναι αναπόφευκτες ή αν αναχαιτίζονται με τη βοήθεια της γυμναστικής.

Για τις ανάγκες της έρευνας επιστράτευσαν άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20 έως 84 χρόνων, κάποιοι εκ των οποίων έκαναν καθιστική ζωή και άλλοι γυμνάζονταν τουλάχιστον 3 ώρες την εβδομάδα.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα δέρματος από τους γλουτούς των εθελοντών, διότι αυτό το σημείο του σώματος κατά κανόνα δεν εκτίθεται στον ήλιο και συνήθως έχει μόνο τα σημάδια από τη φυσιολογική φθορά της ηλικίας.

Η εξέταση λοιπόν των δειγμάτων στο μικροσκόπιο με βάση την ηλικία έδειξε ότι οι πιο ηλικιωμένοι εθελοντές είχαν πιο παχιά εξωτερική στιβάδα και σημαντικά πιο λεπτό χόριο από ό,τι οι πιο νέοι.

Οταν όμως οι ερευνητές αξιολόγησαν το δέρμα και με βάση το επίπεδο της δραστηριότητας των εθελοντών, διαπίστωσαν ότι στις ηλικίες άνω των 40 άνδρες και γυναίκες που γυμνάζονταν συστηματικά διέθεταν πολύ πιο λεπτή και υγιή εξωτερική στιβάδα και πολύ πιο παχύ χόριο.

Στην πραγματικότητα, το δέρμα των ασκούμενων εθελοντών έμοιαζε πολύ περισσότερο με το δέρμα των εικοσάρηδων και των τριαντάρηδων εθελοντών, ακόμα και αν οι πρώτοι είχαν περάσει τα 65 τους χρόνια.

Επειδή όμως οι διαφορές αυτές θα μπορούσαν να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα ή η διατροφή, οι ερευνητές προχώρησαν την έρευνά τους με μια άλλη ομάδα εθελοντών που δεν γυμνάζονταν καθόλου.

Πήραν δείγματα δέρματος από τους γλουτούς και μετά τους ζήτησαν να αρχίσουν ένα πρόγραμμα συστηματικής γυμναστικής. Οι εθελοντές ηλικίας 65 χρόνων και άνω κατά την έναρξη της μελέτης είχαν το δέρμα που θα περίμενε κανείς για την ηλικία τους. Επί τρεις μήνες γυμνάζονταν δύο φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά τη φορά, κάνοντας τζόκινγκ και ποδήλατο με μέτρια ένταση.

Στο τέλος του τριμήνου οι ερευνητές πήραν πάλι δείγματα δέρματος για έλεγχο στο μικροσκόπιο και με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν πως είχαν σημαντικές διαφορές από τα αρχικά δείγματα, καθώς οι εσωτερικές στιβάδες έμοιαζαν πάρα πολύ με εκείνες των ατόμων ηλικίας 20-40 ετών.

Η έρευνα δεν έχει σαφή πληροφόρηση για το πώς ακριβώς επηρεάζει η συστηματική γυμναστική το δέρμα, αλλά εικάζεται πώς παίζει ρόλο η παραγωγή ορισμένων ουσιών που λέγονται μυοκίνες και παράγονται από τους μυς όταν γυμναζόμαστε. Οι εν λόγω ουσίες απελευθερώνονται στο αίμα και επηρεάζουν τα κύτταρα που βρίσκονται πολύ μακριά από τους μυς που τις παράγουν.

Ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσει κανείς να γυμνάζεται, αφού η άσκηση μας χαρίζει υγεία και… νιάτα

Ακολουθήστε το στο Google News