Τα πολλά οφέλη του διαλογισμού αξίζει να τα επιδιώξετε. Aκόμη και αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτές τις μικρές, ελεύθερες στιγμές, όπως η αναμονή στην ουρά, που εμφανίζονται τυχαία κατά τη διάρκεια της ημέρας και μας κάνουν ενστικτωδώς να αναζητούμε έναν αντιπερισπασμό.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για να διαλογιστείτε. Το SADness – στρες, άγχος και κατάθλιψη (stress, anxiety and depression) – είναι πιο έντονο από ποτέ στον εργασιακό χώρο. Τα smartphones έχουν συρρικνώσει τη διάρκεια της προσοχής μας.

Ο διαλογισμός μπορεί να μας βοηθήσει να ανακουφιστούμε από αυτά και να συγκεντρωθούμε καλύτερα. Ταυτόχρονα, κάνει τον πόνο λιγότερο επώδυνο, συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου και βελτιώνει τις σχέσεις μας.

Διαβάστε επίσης: Well-being: Πώς η ανατολή και το ηλιοβασίλεμα προάγουν την ευημερία

Αλλά πάνω απ’ όλα, ο διαλογισμός μας βοηθά να ζήσουμε τη ζωή μας όπως συμβαίνει, όχι ως μουσική υπόκρουση σε σκέψεις του παρελθόντος και φαντασιώσεις του μέλλοντος. Ακολουθούν τέσσερις εύκολες αλλά ισχυρές διαλογιστικές στιγμές που ο καθένας, όσο απασχολημένος κι αν είναι, μπορεί να εντάξει στην ημέρα του.

1. Stoplight = σταματώ + απολαμβάνω

Νιώθετε ποτέ την ανάγκη όταν σταματάτε σε ένα φανάρι να πιάσετε το κινητό σας και να δείτε τα μηνύματά σας; Αντί να πιάσετε το τηλέφωνό σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα και σαρώστε το περιβάλλον σας για κάτι ευχάριστο. Διπλασιάστε το διαλογιστικό αποτέλεσμα συνδυάζοντάς το με την επόμενη διαλογιστική στιγμή.

2. Η ευχή της ευτυχίας

Κάθε φορά που συναντάτε κάποιον, πείτε στον εαυτό σας: «Θέλω αυτό το άτομο να είναι ευτυχισμένο». Έτσι θα βραχυκυκλώσετε μια σπασμωδική αντίδραση να βλέπετε τους άλλους με κριτική σκέψη. Ταυτόχρονα, θα καλλιεργείτε μια αύρα καλοσύνης που, αν το άτομο είναι προσεκτικό, θα μπορεί να την αισθανθεί.

Αν μπορείτε να ευχηθείτε ευτυχία για όλους όσους βλέπετε μέσα στην ημέρα, θα έχετε τα ίδια οφέλη που ανεβάζουν τη διάθεση όπως μια κανονική συνεδρία διαλογισμού. Η συμπόνια ξεκινά πάντα από τον εαυτό σας. Ενώ εύχεστε ευτυχία στους άλλους, φροντίστε να αφιερώσετε μια στιγμή για να ευχηθείτε για τη δική σας ευτυχία.

3. Απλά αναπνεύστε

Η απλούστερη και πιο φορητή συμβουλή. Το «απλά αναπνεύστε» είναι ένας διαλογισμός που μπορείτε να κάνετε οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και αφήστε την προσοχή σας να ακολουθήσει την αναπνοή σας. Χρειάζονται μόνο λίγες αναπνοές για να δώσετε σήμα στο σώμα σας να χαλαρώσει, να επαναφορτιστεί και να ενεργοποιηθεί.

4. «Γευτείτε» την ευχαρίστηση

Θυμάστε να δοκιμάσατε κάτι σήμερα ή την ώρα του φαγητού ήσασταν απασχολημένοι με κάτι άλλο; Τρώτε ούτως ή άλλως, οπότε γιατί να μην αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μυρίσετε, να γευτείτε και να νιώσετε τις αισθήσεις που σας δίνει το φαγητό σας. Το να απολαμβάνετε το φαγητό σας μετράει ως διαλογισμός.