«Δεν γίνεται να θεωρούμε την εμμηνόπαυση ταμπού. Κάθε ηλικία έχει ομορφιά» δηλώνει η Μαρία Καβογιάννη. Και δεν είναι η μόνη, μιας και όλο και περισσότερες διάσημες γυναίκες ανά τον πλανήτη μιλάνε πλέον ανοιχτά για αυτή την περίοδο καθώς και για τις αλλαγές που υφίστανται τόσο στην ψυχολογία όσο και την εμφάνισή τους.

Γεγονός που «σπάει» τα στεγανά και αποκτά θετικό πρόσημο, αφού η καλύτερη κατανόηση των μεταβολών μας βοηθάει να προετοιμαστούμε για αυτές καθώς και για τα συμπτώματα της επιδερμίδας που μπορεί να εμφανιστούν.

Γιατί εν τέλει το ζητούμενο είναι να βιώσουμε τη νέα φάση στην οποία μπαίνουμε με αυτοπεποίθηση και ευεξία.

Οσα λένε οι μελέτες

* Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένοι τύποι κολλαγόνου μπορεί να μειωθούν έως και 30 τοις εκατό κατά τα πρώτα πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

* Δημοσιευμένες μελέτες από κροατικά και αυστριακά πανεπιστήμια δείχνουν ότι ο ρυθμός γήρανσης στο γυναικείο δέρμα κατά τη μετεμμηνόπαυση είναι πιο γρήγορος από το ανδρικό. Μάλιστα, η χαλάρωση ήταν το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα.

Διαβάστε επίσης: Skintrends 2023: Κάνουμε update στην beauty ρουτίνα μας

* Βραζιλιάνοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι οι μαύροι κύκλοι επιδεινώνονται στις γυναίκες που κοιμόντουσαν λιγότερο από 5 ώρες για μία μόνο νύχτα στη μετεμμηνόπαυση. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο ανεπαρκής ύπνος θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα διαδερμικής απώλειας νερού.

* Η τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα μπορεί να αυξηθεί μετά την εμμηνόπαυση, λόγω της μείωσης των οιστρογόνων. Το ίδιο ισχύει και για την ακμή.

Η φροντίδα κατά την εμμηνόπαυση

Οι δερματολόγοι επισημαίνουν το αυτονόητο. Δεν είναι δυνατόν να αντιστρέψουμε τον χρόνο. Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία και η εμμηνόπαυση είναι μέρος της. Ωστόσο, ακολουθούμε μία ολιστική προσέγγιση προκειμένου να φαινόμαστε και να αισθανόμαστε καλύτερα.

Και σημαντικό κομμάτι της είναι η περιποίηση με τα κατάλληλα συστατικά και καλλυντικά.

* Για τις λεπτές γραμμές

Συνήθως είναι το πρώτο εμφανές σημάδι γήρανσης. Οι ειδικοί προτείνουν τρία βασικά συστατικά φροντίδας:

– Πεπτίδια

Διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, της βασικής πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και λείο. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα βιοενεργά πεπτίδια που βρίσκονται σε καλλυντικά συμβάλλουν στη μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.

– Ρετινόλη

Ο παράγοντας που αποδεδειγμένα μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών καθώς και των υπόλοιπων σημαδιών γήρανσης, κατά την εμμηνόπαυση.

– Αντηλιακό

Εάν δεν αποτελεί ήδη μέρος της περιποίησής μας, τότε πρέπει άμεσα να το εισαγάγουμε. Μια μελέτη του 2021 έδειξε ότι οι γυναίκες άνω των 40 ετών θα μπορούσαν να μειώσουν τον σχηματισμό ρυτίδων φορώντας αντηλιακό.

* Για την ξηρότητα

Αναζητούμε συνθέσεις που βοηθούν το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία του, όπως:

– Υαλουρονικό οξύ

Μια πρόσφατη έρευνα σε 40 γυναίκες ηλικίας 30-65 ετών έδειξε ότι η χρήση ενός serum με υαλουρονικό οξύ ανεβάζει ικανοποιητικά τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας. Σημείωση: Τα ενυδατικά οφέλη του ορού εξαρτώνται από το μοριακό βάρος του συστατικού αυτού. Ιδανικά επιλέγουμε μία σύνθεση με υαλουρονικό οξύ χαμηλού και υψηλού μοριακού βάρους.

– Γλυκερίνη

Ιταλοί επιστήμονες βρήκαν ότι ένα serum με υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη και Centella asiatica, θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ενυδάτωση του δέρματος για 24 ώρες.

– Κεραμίδια (ceramides)

Ή αλλιώς κερατινοκύτταρα. Βελτιώνουν τον επιδερμιδικό φραγμό και κατ’ επέκταση θωρακίζουν το ξηρό δέρμα, ώστε να διατηρεί την υγρασία στο εσωτερικό του.

* Για τα «ξεσπάσματα»

Η ακμή δεν είναι απαραίτητα κάτι που ανήκει στην εφηβεία, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και στην ενήλικη ζωή μας.

– Σαλικυλικό ή γλυκολικό οξύ

Τα καθαριστικά με σαλικυλικό οξύ ή/και γλυκολικό οξύ έχουν αποτέλεσμα, όμως αν το δέρμα μας είναι πιο ξηρό, τότε προτιμάμε ένα απαλό καθαριστικό.

– Ρετινόλη

Η ρετινόλη επίσης είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της ακμής των ενηλίκων. Ινδοί δερματολόγοι διαπίστωσαν ότι τα χημικά πίλινγκ με σαλικυλικό οξύ, γλυκολικό οξύ, μανδελικό οξύ και ρετινόλη αποδεικνύονται ευεργετικά για την ώριμη επιδερμίδα με ακμή.

Προσοχή: Η χρήση τους είναι ένας λόγος παραπάνω για να χρησιμοποιούμε καθημερινά απαραιτήτως ένα αντηλιακό ευρείας προστασίας με υψηλό δείκτη, καθώς αυτά τα ενεργά συστατικά κάνουν το δέρμα φωτοευαίσθητο.

* Για τις κηλίδες και τις δυσχρωμίες

Οι ορμονικές αλλαγές και τα χρόνια συσσωρευμένης βλάβης από τον ήλιο μπορεί να προκαλέσουν τη μελάγχρωση.

– Αντιοξειδωτικά

Ενα καλλυντικό με νιασιναμίδη (βιταμίνη Β3), βιταμίνη C ή άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό βοηθά στη δέσμευση των ελεύθερων ριζών από τον ήλιο και τη ρύπανση, διεγείρει το κολλαγόνο και βοηθά με τα μαύρα στίγματα.

– Πεπτίδια

Μια μελέτη του 2021 συμπέρανε ότι τα πεπτίδια μειώνουν τον άτακτο ρυθμό παραγωγής μελανίνης.

– SPF

Η χρήση ενός αντηλιακού ευρέος φάσματος τουλάχιστον SPF 30+ μπορεί να μετριάσει περαιτέρω φθορές.

Εμμηνόπαυση: Η καθημερινή περιποίηση βήμα-βήμα

Δεν χρειάζεται μία υπερβολικά περίπλοκη διαδικασία, αρκεί να επιλέξουμε καλλυντικά με λίγα αλλά αποτελεσματικά συστατικά.

– Καθαρίζουμε το πρόσωπό μας με χλιαρό νερό και ένα ήπιο καθαριστικό με κερατινοκύτταρα (ceramides), υαλουρονικό οξύ ή/και γλυκερίνη.

– Χρησιμοποιούμε μια ενυδατική κρέμα με ceramides, υαλουρονικό οξύ ή/και γλυκερίνη.

– Εφαρμόζουμε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 ή μεγαλύτερο.

– Επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του κάθε δύο ώρες εάν εκτιθέμεθα στον ήλιο.

– Το βράδυ, χρησιμοποιούμε το ίδιο καθαριστικό και έναν αντιγηραντικό ορό με πεπτίδια.

– Ακολουθεί μία κρέμα νύχτας με ρετινόλη για τη μείωση των ρυτίδων και της ακμής.

Πώς θα βρούμε αυτό που λειτουργεί για εμάς

Κάθε τύπος δέρματος ανταποκρίνεται διαφορετικά στα παραπάνω συστατικά. Για παράδειγμα, αν έχουμε ξηρό, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι τα ρετινοειδή επιδεινώνουν την ξηρότητα, άρα πρέπει να επιλέξουμε άλλες συνθέσεις για τη μείωση των ρυτίδων.

Επιπλέον αν έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα καλό είναι να κάνουμε πρώτα ένα patch test σε μια μικρή περιοχή του δέρματος πριν αγοράσουμε το νέο καλλυντικό.

Τι κάνουμε:

– Εφαρμόζουμε σε ένα σημείο δοκιμής, όπως π.χ. στον καρπό μας ή στο εσωτερικό του αγκώνα, δύο φορές την ημέρα για 7 έως 10 ημέρες. Εάν δεν έχουμε δερματική αντίδραση, όπως κοκκινίλα, κνησμό ή πρήξιμο, τότε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.

– Εάν το δέρμα ερεθιστεί, το ξεπλένουμε το συντομότερο δυνατόν και διακόπτουμε τη χρήση. Γενικά θυμόμαστε ότι πρέπει να ξεκινάμε σταδιακά τη χρήση ενός νέου καλλυντικού με ενεργούς παράγοντες και σταδιακά να αυξάνουμε τη συχνότητα όσο το δέρμα προσαρμόζεται στα νέα συστατικά που του προσφέρουμε.

Τέλος, αν έχουμε συγκεκριμένες ανησυχίες, τότε καλό είναι να επισκεφθούμε έναν δερματολόγο.