Παρά το όνομά του, το «skin cycling» δεν είναι κάποιου είδος προπόνησης για την επιδερμίδα σας. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον τρόπο που τα προϊόντα εφαρμόζονται στο δέρμα, εξηγεί η Debra Wattenberg, MD, πιστοποιημένη δερματολόγος.

«Αντί να εφαρμόζετε τα ίδια προϊόντα κάθε μέρα, καθορίζετε ημέρες ξεκούρασης», λέει. Ενώ ο όρος «skin cycling» είναι νέος – επινοήθηκε από την Whitney Bowe, MD, δερματολόγο. Η ανάρτησή της στο TikTok έχει 2,1 εκατομμύρια προβολές – η ιδέα κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό.

Οι δερματολόγοι συνιστούν την εναλλασσόμενη χρήση ενεργών συστατικών εδώ και πολύ καιρό, λέει ο Joshua Zeichner, MD, διευθυντής αισθητικής και κλινικής έρευνας στη δερματολογία στο Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε επίσης: Μαλλιά: Πώς αλλάζουν με τα χρόνια;

Φαίνεται ότι και οι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι το δέρμα μας, όπως και το υπόλοιπο σώμα μας, χρειάζεται ξεκούραση. Αντί να συσσωρεύετε περισσότερα προϊόντα το ένα πάνω στο άλλο, το «skin cycling» ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα προϊόντα στρατηγικά ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται.

Τι είναι το «skin cycling»;

Το «skin cycling» είναι μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος που επιτρέπει «ημέρες ξεκούρασης» κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, έτσι ώστε το δέρμα σας να μπορεί να επανορθωθεί μετά τη χρήση συγκεκριμένων προϊόντων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του ερεθισμού και της φλεγμονής.

Το κλασικό πρόγραμμα είναι ένας κύκλος τεσσάρων νυχτών. Η πρώτη είναι η νύχτα απολέπισης, η οποία αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα από το επιφανειακό στρώμα του δέρματός σας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Τα άλλα προϊόντα σας θα έχουν πιο αποτελεσματική απόδοση επειδή είναι σε θέση να διεισδύσουν πιο βαθιά στο δέρμα με ελεγχόμενο, προβλέψιμο τρόπο. Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση μετά την απολέπιση.

Η δεύτερη είναι μια νύχτα με ρετινοειδή, τα οποία είναι παράγωγα βιταμίνης Α που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων, σημειώνει η Harvard Health Publishing.

Η τρίτη και η τέταρτη είναι οι νύχτες ξεκούρασης. Εστιάσετε στη θρέψη του μικροβιώματος του δέρματός σας και στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού. Επικεντρωθείτε στην ενυδάτωση και την υγρασία και αποφύγετε συστατικά που προκαλούν ερεθισμούς.

Μετά επαναλάβετε τον κύκλο. Όταν πρόκειται για τη ρουτίνα σας, η συνέπεια είναι πιο σημαντική από τη συχνότητα. Τα προϊόντα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται τακτικά, ακόμα κι αν δεν τα χρησιμοποιείτε καθημερινά.

Ο δερματολόγος σας μπορεί να προτείνει παραλλαγές στη μέθοδο, ανάλογα με το πώς ανταποκρίνεται το δέρμα σας.

Τα οφέλη του «skin cycling»

Η έννοια του skin cycling δεν είναι νέα. Ωστόσο, υπάρχει λόγος που έχει γίνει τόσο δημοφιλές τώρα, καθώς οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η χρήση περισσότερων προϊόντων δεν ισοδυναμεί πάντα με καλύτερο ή πιο υγιές δέρμα.

Όταν συνδυάζετε πολλά ενεργά συστατικά, διατρέχετε τον κίνδυνο να προκαλέσετε ερεθισμό του δέρματος. Το skin cycling μπορεί να ωφελήσει άτομα με ευαίσθητο δέρμα και να τα κάνει πιο ανθεκτικά σε προϊόντα.

Επιπρόσθετα οφέλη του «skin cycling» είναι ότι:

  1. Βοηθά στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού
  2. Μειώνει τις παρενέργειες των προϊόντων
  3. Προστατεύει την επιδερμίδα από εποχιακά προβλήματα

Δεν είστε σίγουροι αν το «skin cycling» είναι η κατάλληλη ρουτίνη για εσάς; Σε περίπτωση αμφιβολίας, ρωτήστε τον δερματολόγο σας. Εάν έχετε μια δερματική πάθηση, όπως η ακμή, η Bowe προτείνει να μιλήσετε με τον δερματολόγο σας για να εξατομικεύσετε τη θεραπεία, ειδικά εάν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα για το δέρμα σας.