Τα ράφια σε καταστήματα καλλυντικών και φαρμακεία είναι γεμάτα με προϊόντα που στοχεύουν στην προστασία και την αναζωογόνηση του δέρματός σας. Μερικά από αυτά κάνουν απολέπιση, άλλα τονώνουν και άλλα ενυδατώνουν. Όλα αυτά τα προϊόντα έχουν ένα κοινό: Δρουν στο εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας, το φίλτρο της που είναι γνωστό ως δερματικός φραγμός.

Το δέρμα σας αποτελείται από στρώματα, καθένα από τα οποία εκτελεί σημαντικές λειτουργίες για την προστασία του σώματός σας. Το πιο εξωτερικό στρώμα, που ονομάζεται κεράτινη στιβάδα, περιγράφεται συχνά ως «τοίχος από τούβλα».

Τι είναι ο δερματικός φραγμός;

Αποτελείται από σκληρά κύτταρα του δέρματος που ονομάζονται κερατοκύτταρα και συνδέονται μεταξύ τους με λιπίδια που μοιάζουν με κονίαμα. Αυτός είναι ο δερματικός φραγμός της επιδερμίδας.

Διαβάστε επίσης: Skinmunity – Ρουτίνα περιποίησης 3 βημάτων για να τονώσετε την άμυνα της επιδερμίδας σας

Μέσα στα κύτταρα του δέρματος, θα βρείτε κερατίνη και φυσικά ενυδατικά στοιχεία. Το λιπιδικό στρώμα περιέχει χοληστερίνη, λιπαρά οξέα και κεραμίδια.

Χωρίς τον δερματικό φραγμό, διάφορες επιβλαβείς περιβαλλοντικές τοξίνες και παθογόνα θα μπορούσαν να διεισδύσουν στο δέρμα σας και να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στο σώμα σας. Επιπλέον το νερό στο σώμα σας θα διέφευγε και θα εξατμιζόταν, αφήνοντας τον οργανισμό σας εντελώς αφυδατωμένο.

Τι μπορεί να τον βλάψει;

Καθημερινά, το δέρμα σας αμύνεται ενάντια σε ένα μπαράζ απειλών, πολλές από τις οποίες προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον και κάποιες από μέσα. Μερικοί από τους εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον δερματικό φραγμό σας περιλαμβάνουν:

  • Πολύ υγρό ή ξηρό περιβάλλον.
  • Αλλεργιογόνα, ερεθιστικοί παράγοντες και ρύποι.
  • Υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
  • Έκθεση σε σκληρές χημικές ουσίες.
  • Υπερβολική απολέπιση ή πλύσιμο.
  • Ψυχική δυσφορία.
  • Γενετικοί παράγοντες που μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε ορισμένες δερματικές παθήσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση.

Τα σημάδια ότι δεν λειτουργεί σωστά

Όταν ο δερματικός φραγμός δεν επιτελεί σωστά την λειτουργία του, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς να αναπτύξετε τα ακόλουθα δερματικά συμπτώματα και καταστάσεις:

  • Ξηρό δέρμα.
  • Φαγούρα.
  • Ακμή.
  • Ευαίσθητες περιοχές στην επιδερμίδα.
  • Βακτηριακές, ιογενείς ή μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος.

Πώς θα τον προστατέψετε

Δεδομένης της σημασίας της διατήρησης του δερματικού σας φραγμού, αυτές είναι οι στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να το «θωρακίσετε»:

Απλοποιήστε την skincare ρουτίνα σας

Εάν εκτελείτε μια περίπλοκη καθημερινή ρουτίνα μπορεί να αποδυναμώνετε ακούσια τον δερματικό σας φραγμό. Εάν κάνετε απολέπιση, παρατηρήστε πώς αντιδρά το δέρμα σας στη μέθοδο που χρησιμοποιείτε.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα και πιο σκούρες αποχρώσεις μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα απαλό πανί και ένα ήπιο απολεπιστικό.

Αναζητήστε τα κεραμίδια

Τα κεραμίδια είναι κηρώδη λιπίδια που βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις στην κεράτινη στοιβάδα. Είναι ζωτικής σημασίας για να βεβαιωθείτε ότι ο δερματικός φραγμός λειτουργεί σωστά.

Έρευνα αναφέρει ότι τα ψευδο-κεραμίδια μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ξηρότητας και του κνησμού, που προκαλούνται όταν ο δερματικός φραγμός δεν λειτουργεί σωστά. Οι ενυδατικές κρέμες πλούσιες σε κεραμίδια μπορεί επίσης να ενισχύσουν τη δομική ακεραιότητα του φραγμού του δέρματος σας.