Τα σήματα θορύβου χωρίζονται σε χρώματα ανάλογα με το φάσμα συχνοτήτων τους. Αυτό συμβαίνει επειδή ο θόρυβος που τρέχει σε διαφορετικές συχνότητες γίνεται αντιληπτός διαφορετικά. Διαφορετικοί τύποι θορύβου έχουν μοναδικές ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χαλάρωση και άλλους θεραπευτικούς σκοπούς.

Οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν τον όρο για να αναφερθούν σε οποιονδήποτε ανεπιθύμητο ήχο, από την κίνηση της πόλης μέχρι ένα κακό τραγούδι. Ωστόσο, ο έγχρωμος θόρυβος όπως ο λευκός, ο ροζ και ο καφές θόρυβος μπορεί να οριστεί ως ένα τυχαίο ηχητικό σήμα που παίζει σε σταθερή φασματική συχνότητα. Κάθε χρώμα θορύβου έχει μια ιδιαίτερη πυκνότητα.

Τόσο το φως όσο και ο ήχος αποτελούνται από κύματα που μπορούν να γίνουν αντιληπτά από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Είναι η αντίληψή μας για το φως που μας επιτρέπει να διακρίνουμε ότι το κόκκινο χρώμα είναι διαφορετικό από το πράσινο χρώμα (για παράδειγμα).

Διαβάστε επίσης: Στιγμές διαλογισμού: 4 εύκολα και γρήγορα tips

Η ίδια ιδέα ισχύει και για τον έγχρωμο θόρυβο. Ακριβώς όπως το πράσινο καθορίζεται από τη συχνότητα των κυμάτων φωτός, ο πράσινος θόρυβος καθορίζεται από τη συχνότητα των ηχητικών κυμάτων.

Ωστόσο, η εκμάθηση της αναγνώρισης των διαφορετικών τύπων θορύβου δεν είναι τόσο εύκολη όσο η διάκριση του κόκκινου από το πράσινο. Τα χρώματα του θορύβου είναι σχετικά αφηρημένες έννοιες, που ορίζονται μαθηματικά από τις συχνότητές τους.

Αυτές οι συχνότητες είναι τυχαίες αλλά υπακούουν σε συγκεκριμένους τύπους φασματικής πυκνότητας. Για κάθε διαφορετικό χρώμα θορύβου, υπάρχει διαφορετική φόρμουλα. Και το κάθε ένα μπορεί να έχει σημαντικές επιδράσεις πάνω μας.

Λευκός θόρυβος

Είναι ο πιο δημοφιλής τύπος χρωματικού θορύβου. Περιέχει όλες τις συχνότητες που βρίσκονται στο φάσμα των ήχων που μπορείτε να ακούσετε σε ίσα μέρη. Συχνά αποκαλείται και ευρυζωνικός.

Ο λευκός θόρυβος χρησιμοποιεί ένα μείγμα συχνοτήτων ήχου για να δημιουργήσει έναν στατικό ήχο. Μπορεί να είναι έντονος και με υψηλό τόνο, όπως ένας ανεμιστήρας, ένα κλιματιστικό ή μια ηλεκτρική σκούπα.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι μπορεί να:

  • Βελτιώσει τον ύπνο
  • Μειώσει το κλάμα στα μωρά
  • Αυξήσει την απόδοσή σας στη δουλειά
  • Βοηθήσει με τα συμπτώματα ΔΕΠΥ

Ροζ

Ο ροζ θόρυβος είναι ένας σταθερός ήχος στο παρασκήνιο. Φιλτράρει πράγματα που σας αποσπούν την προσοχή, όπως άτομα που μιλούν ή αυτοκίνητα που περνούν, ώστε να μην διακόπτουν τον ύπνο σας. Λέγεται και θόρυβος περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιεί βαθύτερους ήχους από τον λευκό και χαμηλότερα ηχητικά κύματα, επομένως μπορεί να είναι πιο ήπιος και πιο καταπραϋντικός. Βασικά, το ροζ έχει χαμηλότερο τόνο από τον λευκό θόρυβο.

Ο ροζ θόρυβος χρησιμοποιεί μια σταθερή συχνότητα ή τόνο για να δημιουργήσει έναν πιο ομοιόμορφο, επίπεδο ήχο, όπως μια σταθερή βροχή, ο άνεμος που θροΐζει μέσα από δέντρα ή τα κύματα σε μια παραλία. Το πρόσθετο βάθος και τα χαμηλότερα κύματα φιλτράρουν υψηλότερους ήχους. Ως αποτέλεσμα, ακούτε πιο χαλαρωτικούς ήχους χαμηλότερης συχνότητας.

Καφέ

Ο καφές θόρυβος παράγει έναν ήχο βουητού που είναι πιο βαθύς με τόνο μπάσου από τον ροζ ή τον λευκό θόρυβο. Η στάθμη του ήχου (ντεσιμπέλ) μειώνεται καθώς η συχνότητα ανεβαίνει περισσότερο από ό,τι στο ροζ θόρυβο. Είναι παρόμοιο με ένα ντους με καλή πίεση.

Ορισμένες εφαρμογές ύπνου χρησιμοποιούν αυτόν τον ήχο αντί για ροζ θόρυβο για να του δώσουν ένα βαθύτερο αποτέλεσμα. Μελέτες δείχνουν ότι ο καφές θόρυβος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων εάν έχετε βουητό στα αυτιά σας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις δεξιότητες σκέψης σας.

Πράσινος

Σε αντίθεση με τον λευκό θόρυβο, ο οποίος περιέχει όλες τις συχνότητες ήχου σε όλο το φάσμα εξίσου, ο πράσινος θόρυβος αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη παραλλαγή του λευκού θορύβου, γύρω στη συχνότητα 500 Hz.

Ήχοι που μοιάζουν με απαλά κύματα ωκεανού, καταρράκτες και ποτάμια εμπίπτουν στην κατηγορία του πράσινου θορύβου. Όταν υπάρχουν μειωμένοι ήχοι υψηλής συχνότητας (όπως πράσινος θόρυβος), μπορεί να διαπιστώσετε ότι μπορείτε να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα ή πιο εύκολα.