Το αθλητικό μασάζ μπορεί να ακούγεται εντελώς νέο αλλά η ιστορία της θεραπευτικής αυτής μάλαξης ξεκινά από πολύ πίσω, με την πρώιμη χρήση του μασάζ και της ρεφλεξολογίας να χρονολογείται ήδη από την αρχαία αιγυπτιακή περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, παραδείγματα αθλητικού μασάζ μπορούν να εντοπιστούν στις μέρες των μονομάχων σε αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, αργότερα στην Κίνα αλλά και στην Ινδία.

Εχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε όλη την Ευρώπη, εδώ και καιρό. Το 1812, ο σουηδός δάσκαλος ξιφασκίας και γυμναστής Pehr Henrik Ling συνδύασε τις τεχνικές του γνωστού «σουηδικού μασάζ» με ασκήσεις αποκατάστασης, ονομάζοντάς το «κινησιοθεραπεία».

Διαβάστε επίσης: Κόπωση απόφασης: Η αιτία που είστε μονίμως κουρασμένοι

Η σύγχρονη ιστορία του ξεκίνησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924, όταν ο εξαιρετικά επιτυχημένος δρομέας Paavo Nurmi, γνωστός και ως «ο ιπτάμενος Φινλανδός», έφερε τον προσωπικό του θεραπευτή μασάζ ενώ αγωνιζόταν και με θεραπεία μεταξύ των αγώνων μπόρεσε να κερδίσει 5 χρυσά μετάλλια μέσα σε μια μέρα.

Οπως είχε δηλώσει και ο ίδιος, αυτή η ειδική θεραπεία μασάζ αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες του προπονητικού του προγράμματος που συνέβαλαν στην επιτυχία του.

Δεν είναι μόνο για αθλητές

Εκτός από τους επαγγελματίες αθλητές, το αθλητικό μασάζ είναι ιδανικό για ανθρώπους που αγαπούν την άσκηση αλλά και για τους λιγότερο δραστήριους.

Πρόκειται για έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διατήρησης και προστασίας του σώματος από πόνους, ενοχλήσεις και τραυματισμούς.

Επικεντρώνεται στους μαλακούς ιστούς, στοχεύοντας περισσότερο σε αυτούς συγκριτικά με το απλό χαλαρωτικό μασάζ.

Το αθλητικό μασάζ όμως μπορεί να σας βοηθήσει ακόμα κι αν δεν ασκείστε τακτικά. Ισως έχετε μυϊκή ένταση λόγω άγχους, καθιστικής εργασίας ή κακής σωματικής στάσης.

Οι θεραπευτές αθλητικού μασάζ μπορούν να προσαρμόσουν τη θεραπεία στις δικές σας ανάγκες, ανακουφίζοντας τη δυσκαμψία στα άκρα, την ένταση σε μυς και συνδέσμους αλλά και τον πόνο σε πλάτη και μέση.

Ανακουφίζει από τους πόνους

Το αθλητικό μασάζ βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από τραυματισμούς, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει στην αποφυγή της εμφάνισής τους. Ανακουφίζει από τους πόνους χρόνιων παθήσεων όπως η αρθρίτιδα ή η ινομυαλγία.

Επιπλέον, μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τον έντονο μυϊκό πόνο μετά την προπόνησή σας. Το βαθύ αυτό μασάζ καταπολεμά την ένταση και την ακαμψία, ζεσταίνοντας και τεντώνοντας τους ιστούς ενώ αυξάνει τη ροή του αίματος στους μυς.

Αυτό τους βοηθά να κινούνται πιο εύκολα και ευέλικτα, επιτρέποντας αυξημένη ελευθερία κινήσεων στην καθημερινότητά σας.

Προλαμβάνει τον καθυστερημένο μυϊκό πόνο

Ο καθυστερημένος μυϊκός πόνος πρόκειται για την επώδυνη μυϊκή αίσθηση που εμφανίζεται συνήθως μετά την προπόνηση (ώρες ή και μέρες αργότερα) και είναι χαρακτηριστικά επίπονη.

Το αθλητικό μασάζ θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την εμφάνισή του, εκτονώνοντας μέσω της μάλαξης την ένταση και αυξάνοντας τη ροή του αίματος στους μυς.

Επιπλέον, συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής τοπικά, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία αποκατάστασης, επιτρέποντάς σας να επιστρέψετε στην κανονική σας ρουτίνα νωρίτερα.

Μας κάνει να νιώθουμε καλά

Η εντατική και στοχευμένη δράση του έχει πολλές θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία, ενισχύοντας το αίσθημα ευεξίας.

Οι εξειδικευμένες τεχνικές θα ενθαρρύνουν το σώμα να απελευθερώσει τις δικές του χημικές ουσίες που ενισχύουν την καλή διάθεση, τις γνωστές feel-good ορμόνες ντοπαμίνη και σεροτονίνη, που αυξάνουν το αίσθημα ηρεμίας και τη συγκέντρωσή μας ενώ ταυτόχρονα μειώνουν το άγχος.