Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να έχει το παιδί μια υγιή καρδιά είναι να γίνει η η υγιεινή ζωή προτεραιότητα για όλη την οικογένεια, εξηγεί ο Colin Kane, M.D., παιδοκαρδιολόγος στο Children’s Health℠ και Διευθυντή Καρδιολογικής Ενημέρωσης στο UT Southwestern.

«Αν ένα παιδί δει ότι η καλή διατροφή και η άφθονη άσκηση είναι σημαντικά για τη μαμά, τον μπαμπά και τα άλλα μέλη της οικογένειας, είναι πολύ πιο πιθανό να υιοθετήσει έναν παρόμοιο τρόπο ζωής καθώς μεγαλώνει», εξηγεί ο Dr. Kane.

Διαβάστε επίσης: Λαχανικά: Πώς θα καταλάβετε αν τρώτε αρκετά

«Δεν είναι δίκαιο να λέτε στο παιδί να τρώει λαχανικά όταν βλέπει άλλα μέλη της οικογένειας να τρώνε τηγανητές πατάτες. Ομοίως, αν το παιδί βλέπει τη μαμά και τον μπαμπά να βλέπουν πολύ τηλεόραση, είναι πιθανό να κάνει το ίδιο».

Βοηθήστε τα παιδιά να τρώνε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή

Η ομάδα παιδιατρικών διαιτολόγων του Seattle Children’s λέει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τους γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν συνήθειες υγιεινής διατροφής για την καρδιά όσον αφορά το φαγητό. Οι συμβουλές τους για την υγιεινή διατροφή της καρδιάς περιλαμβάνουν τα εξής:

Αναγνωρίστε τις χοληστερόλες

Μόνο τα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, οι κρόκοι αυγών και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιέχουν χοληστερόλη. Η LDL ή λιποπρωτεϊνική χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας, είναι γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη.

Τα υψηλά επίπεδα της LDL αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η HDL, ή χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας, είναι το καλό είδος και μπορεί να συμβάλει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις. Απλά να θυμάστε: «Χαμηλή θέλετε χαμηλή» και «υψηλή θέλετε υψηλή».

Σερβίρετε γεύματα που έχουν μια πηγή πρωτεΐνης, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά

Οι πρωτεΐνες περιλαμβάνουν κρέας, ψάρια, φασόλια, αυγά ή ξηρούς καρπούς. Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως το τόφου, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί, δεν περιέχουν χοληστερόλη και είναι εξαιρετικές προσθήκες στην εναλλαγή των πρωτεϊνών σας.

Έχετε φρούτα και λαχανικά πρόχειρα για εύκολες επιλογές υγιεινών για την καρδιά σνακ

Καλύψτε περίπου το μισό πιάτο σας με φρούτα και λαχανικά σε διάφορα χρώματα.

Επιλέξτε ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και δημητριακά ολικής άλεσης

Τα τρόφιμα ολικής άλεσης αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή. Οι διαλυτές φυτικές ίνες δεσμεύουν την LDL χοληστερόλη και βοηθούν στην αποβολή της από το σώμα.

Δημιουργήστε ισορροπημένα σνακ από πολλές ομάδες τροφίμων

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως τοστ ολικής άλεσης με βούτυρο ξηρών καρπών και φέτες μπανάνας. Προσπαθήστε να περιορίσετε σνακ όπως αυτά που περιέχουν υδρογονωμένα έλαια, τα οποία είναι επίσης γνωστά ως τρανς λιπαρά.

Το λίπος αποτελεί σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά

Τα ακόρεστα λίπη, τα οποία βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα αβοκάντο και τα έλαια, είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων HDL του παιδιού σας. Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα κρέατα, το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά.

Ενθαρρύνετε το ενεργό παιχνίδι κάθε μέρα

«Οτιδήποτε ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς – έστω και λίγο – κάνει καλό στην καρδιά!»τονίζει η Dr. Mollie Grow, παιδίατρος στο Seattle Children’s. «Τα παιδιά από τη φύση τους αγαπούν να παίζουν. Το να είναι δραστήρια σε τακτική βάση βοηθά στην ενίσχυση της καρδιάς τους», προσθέτει.

Οι ισχυρότερες καρδιές αντλούν το αίμα πιο αποτελεσματικά, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η Dr. Grow προσφέρει πέντε απλές συμβουλές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν αγάπη για τη δράση:

Γίνετε φίλοι με το παιδί σας στο παιχνίδι

Τα παιδιά είναι πιο δραστήρια αν έχουν ανθρώπους με τους οποίους μπορούν να είναι δραστήρια. Γι’ αυτό προγραμματίστε οικογενειακές δραστηριότητες και βάλτε καλή μουσική. Η Dr. Grow συνιστά τα απλά παιχνίδια, τα οποία είναι συχνά τα πιο διασκεδαστικά.

Βγείτε έξω

Η δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμένουν τα παιδιά ενεργά. Είναι επίσης καλό για την ψυχική τους υγεία να περνάνε χρόνο στη φύση. Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν αρκετό χρόνο για παιχνίδι στην ύπαιθρο σε τακτική βάση. Βάλτε στόχο να βγαίνετε έξω μια φορά την ημέρα και μην αφήνετε τον κρύο καιρό να σας αποθαρρύνει.

Προγραμματίστε το – και πάρτε τις ιδέες των παιδιών

Αφιερώστε ειδικό χρόνο για παιχνίδι τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα, όταν οι οικογένεια είναι μαζί. Πάρτε τη γνώμη των παιδιών και αφήστε τα να επιλέξουν τη δραστηριότητα. Εγγραφείτε σε δομημένες δραστηριότητες που αρέσουν στα παιδιά σας. Όταν μπορείτε αναζητήστε μικρές ευκαιρίες για δραστηριότητες και σε καθημερινή βάση.