Η καταστροφολογία είναι στην ουσία η διόγκωση των μικρών προβλημάτων. Έχει να κάνει με τη σκέψη ότι βρίσκεστε σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι είστε στην πραγματικότητα ή ότι οι συνέπειες μιας κατάστασης θα είναι οι χειρότερες δυνατές.

Είναι εύκολο απλά να θεωρήσουμε την καταστροφολογία ως υπερβολή. Αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι σκόπιμη.

Διαβάστε επίσης: Ψυχική υγεία: Οι 7 συνήθειες που τη βλάπτουν

Οι άνθρωποι που την κάνουν συχνά δεν το συνειδητοποιούν. Μπορεί απλώς να αισθάνονται υπερβολική ανησυχία την οποία δεν μπορούν να ελέγξουν.

Τα σημάδια της καταστροφολογίας

  • Επίμονο άγχος και ανησυχία
  • Επανάληψη των ίδιων σκέψεων ξανά και ξανά
  • Αίσθημα απελπισίας ή αδυναμίας για μια απόφαση ή κατάσταση
  • Υπερβολική σκέψη καθημερινών καταστάσεων ή παρελθοντικών γεγονότων
  • Αίσθημα πίεσης ως αποτέλεσμα φόβου ή θυμού
  • Αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας
  • Μια μικρή σκέψη μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο αγχωτικών σκέψεων

Τι την προκαλεί

Για μερικούς ανθρώπους, είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης, αποτέλεσμα μιας τραυματικής εμπειρίας ή μπορεί να σχετίζεται με τη μοναδική χημεία του εγκεφάλου τους.

Υπάρχουν πολλές παθήσεις που σχετίζονται με την καταστροφολογία. Ορισμένες διαταραχές όπως η αγχώδης διαταραχή, η κατάθλιψη και η αϋπνία επηρεάζουν την ψυχική υγεία και άλλες συνδέονται με τον χρόνιο πόνο.

Στρατηγικές αυτοφροντίδας

Mindfulness

Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μπορεί να είναι αποτελεσματική για την καταστροφολογία. Αυτή η τεχνική βοηθά τους ανθρώπους να παραμένουν στη στιγμή, να βιώνουν και να αποδέχονται τις σκέψεις τους με ανοιχτό και μη επικριτικό τρόπο.

Journaling

Η καταγραφή αυτών των μοτίβων σκέψης ενώ βιώνετε την εμπειρία σας επιτρέπει να τα επανεξετάσετε αργότερα. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε μοτίβα σε αυτές τις σκέψεις.

Αποδοχή της αβεβαιότητας

Η προσπάθεια να αφιερώσουν χρόνο για να καθίσουν με αυτές τις σκέψεις και να αποδεχτούν την εγγενή αβεβαιότητά τους είναι χρήσιμη για μερικούς ανθρώπους.

Κοινωνική υποστήριξη

Η συζήτηση με έμπιστους φίλους ή μέλη της οικογένειας μπορεί να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη στην ψυχική υγεία.