Οι εργαζόμενοι που παίρνουν την ίδια αμοιβή για λιγότερες ημέρες εργασίας είναι εξίσου παραγωγικοί, όπως όταν εργάζονται για περισσότερες ώρες ενώ φαίνεται να δηλώνουν λιγότερες ημέρες ασθένειας, να έχουν λιγότερο άγχος και συνολικά υψηλότερα επίπεδα ευεξίας. Αυτό τουλάχιστον, είναι το εύρημα νέας επιστημονικής μελέτης αναφορικά με την τετραήμερη εργασία.

Οι ερευνητές στήριξαν τα ευρήματά τους σε ένα πρόγραμμα διάρκειας 6 μηνών στο οποίο συμμετείχαν 61 εργοδότες στο Ηνωμένο Βασίλειο που μείωσαν τις ώρες εργασίας κατά 20%.

Διαβάστε επίσης: Στρατηγικές για να ξεπεράσετε το burnout

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εταιρείες που επιτρέπουν στους υπαλλήλους να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα αντί για πέντε, συνέβαλαν στην μείωση του άγχους των εργαζομένων κατά 39% και του burnout κατά 71%.

Αυξημένη παραγωγικότητα με την τετραήμερη εργασία

Επιπλέον, οι ημέρες ασθενείας μειώθηκαν κατά 65% όπως και ο δείκτης αντικατάστασης προσωπικού (turnover) κατά 57%, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πριν από τη δοκιμή, πολλοί αμφισβητούσαν ότι θα βλέπαμε μια αύξηση στην παραγωγικότητα για να αντισταθμίσουμε τη μείωση του χρόνου εργασίας. Όμως, αυτή ακριβώς ήταν η διαπίστωσή μας» δήλωσε ο Brendan Burchell, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ερευνητής.

«Πολλοί εργαζόμενοι ήταν πολύ πρόθυμοι να βρουν μόνοι τους μεθόδους και τρόπους για να γίνουν πιο παραγωγικοί. Ήταν πολύ λιγότερο διατεθειμένοι να σπαταλούν το χρόνο τους σε χρονοβόρες μη αποδοτικές συναντήσεις και αναζήτησαν ενεργά τεχνολογίες που βελτίωναν την παραγωγικότητά τους».

Απαραίτητος ο προσεκτικός προγραμματισμός

Η Shirley Borg, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού δήλωσε ότι ο προσεκτικός προγραμματισμός του χρόνου είναι κομβικής σημασίας για να λειτουργήσει η τετραήμερη εργασία, να είναι δηλαδή οι εργαζόμενοι το ίδιο παραγωγικοί αλλά σε λιγότερο χρόνο.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν καθοριστεί με σαφήνεια οι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν αλλά και το αναλυτικό πρόγραμμα με τα επιμέρους καθήκοντα των εργαζομένων.

Πριν την εφαρμογή της, οι ειδικοί προτείνουν να δοκιμάσετε πρώτα το νέο σύστημα και να προχωρήσετε σε πιο μόνιμες αλλαγές μετά από μια δοκιμαστική περίοδο ενός μήνα.