Ζωτικές πληροφορίες, όπως το πώς θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε όρια αλλά και ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας υγιής σχέσης, έχουν γίνει πιο εύκολα διαθέσιμες χάρη σε πλατφόρμες όπως το TikTok. Ένας πολυσύχναστος όρος που μπορεί να έχετε δει είναι και το «love bombing» («βομβαρδισμός αγάπης»). Κι ενώ το όνομά του περιγράφει πάνω-κάτω το φαινόμενο, οι συνέπειές του μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τόσο το σώμα όσο και τον εγκέφαλο.

Το «love bombing» είναι μια μορφή χειραγώγησης κατά την οποία ένας σύντροφος χρησιμοποιεί υπερβολικές επιδείξεις προσοχής ή στοργής και συνήθως είναι στην αρχή μιας σχέσης.

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της χειραγώγησης

Αυτό συχνά εκδηλώνεται με συμπεριφορές όπως η υπερβολική προσφορά δώρων, τα πολλά κομπλιμέντα και η συνεχής αποστολή μηνυμάτων ή τηλεφωνημάτων από τα πολύ αρχικά στάδια της σχέσης.

Δύσκολα το αναγνωρίζουμε στην αρχή

Σύμφωνα με την Τζένιφερ Γκούτμαν, όταν κάποιος κάνει «love bombing» σε έναν νέο σύντροφο, μπορεί να τον συστήσει σε μέλη της οικογένειας, φίλους και άλλα σημαντικά άτομα από νωρίς ή να προχωρήσει τη σχέση με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι συνήθως αναμενόταν.

«Αυτή η μέθοδος σας αφοπλίζει γιατί αρχικά σας γεμίζει αυτοπεποίθηση» αναφέρει η ίδια. «Ωστόσο, η σαγηνευτική προσοχή μπορεί γρήγορα να στραφεί σε υποτίμηση».

«Όταν βρισκόμαστε στην αρχή μια σχέσης, τα όρια μας μπορεί ήδη να έχουν γίνει ασαφή» αναφέρει η Μαρία Βαστάρντο, θεραπεύτρια από την Καλιφόρνια. Στην πραγματικότητα, ο «βομβαρδισμός αγάπης» συχνά μοιάζει και μοιάζει με τη φάση του μήνα του μέλιτος μιας σχέσης.

Πυροδοτεί τις feel-good ορμόνες

Υπάρχει ένας λόγος που ο βομβαρδισμός αγάπης είναι τόσο συναρπαστικός στην αρχή.

«Όπως το να ερωτεύεσαι, έχει αποδειχθεί ότι ο βομβαρδισμός της αγάπης απελευθερώνει ορμόνες ευτυχίας όπως σεροτονίνη, ωκυτοκίνη, ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη», σημείωσε ο Σανάμ Χαζίφ, νευροψυχολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Όταν δεχόμαστε μεγάλα κύματα αγάπης, στοργής και προσοχής, αυτές οι ορμόνες ενισχύονται και μας κάνουν να νιώθουμε ακόμα καλύτερα, σηματοδοτώντας την συναισθηματική ασφάλεια.

Ενώ ο βομβαρδισμός αγάπης τείνει να προκαλεί συναισθήματα ευτυχίας και οικειότητας, δεν είναι έτσι.

Το «love bombing» βλάπτει

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άτομο που βομβαρδίζεται με αγάπη μπορεί να νιώσει ότι πνίγεται από συναισθήματα δυσφορίας, άγχους και ενοχής εάν δεν ανταποδώσει υπερβολικές ρομαντικές χειρονομίες.

Σύμφωνα με τον Σανάμ Χαζίφ, αυτός ο τύπος συναισθηματικής κακοποίησης μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με άγχος και στρες, όπως «αϋπνία, απώλεια της όρεξης και αδυναμία καθαρής σκέψης».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο βομβαρδισμός αγάπης – όπως ακριβώς και η εμπειρία οποιασδήποτε μορφής συναισθηματικής χειραγώγησης ή κακοποίησης – μπορεί να έχει μόνιμη επίδραση στην ψυχική ή σωματική υγεία ενός ατόμου.

Πώς θα το καταλάβετε

Φυσικά, οι καλές προθέσεις και ρομαντικές χειρονομίες ενός νέου συντρόφου δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι πρόκειται για love bombing.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν διάφορα σημεία που θα σας δείξουν περί τίνος πρόκειται. Για παράδειγμα, το να επικοινωνείτε με τον σύντροφό σας μέσα στην ημέρα, όταν βρίσκεστε στην δουλειά είναι φυσιολογικό.

Το να αναστατώνονται όταν δεν απαντάτε σε συνεχόμενα μηνύματα ή κλήσεις δεν είναι.

«Αν υποψιάζεστε ότι βομβαρδίζεστε με αγάπη, είναι απαραίτητο να κάνετε ένα βήμα πίσω για να αποκτήσετε μια αντικειμενική προοπτική», αναφέρει ο Σανάμ Χαζίφ.