Ρόλο ελεγκτή των υπηρεσιών υγείας μπορούν να αναλάβουν πλέον και οι ασθενείς, επιβεβαιώνοντας ότι πράγματι οι υπηρεσίες που χρεώθηκαν στον φάκελο υγείας τους όντως πραγματοποιήθηκαν.

Η δυνατότητα αυτή, η οποία δίνεται με τη σημερινή δομή που λειτουργεί ο φάκελος υγείας των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ και αφορά την τελευταία τριετία, στόχο έχει να αντιμετωπίσει περιστατικά προκλητής ζήτησης ή πρόσθετες χρεώσεις για υπηρεσίες που δεν δόθηκαν ποτέ, όμως «χρεώθηκαν» στο ιατρικό προφίλ του ασθενή.

Διαβάστε επίσης: Υγεία: 10 απλές κινήσεις για να την βελτιώσετε άμεσα

Στη δυνατότητα αυτή αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος Ελέγχου και Εκκαθάρισης του ΕΟΠΥΥ Σπ. Γούλας, μιλώντας στην εκδήλωση του ΕΟΠΥΥ για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού. Στο πλαίσιο των ελέγχων της διεύθυνσης, διαπιστώθηκε πως στην Ελλάδα, το 60% των γεννήσεων γίνεται με καισαρική τομή, όταν στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 55% και στην Τουρκία στο 53%. Με τα δεδομένα αυτά πρότεινε είτε την καλύτερη αποζημίωση των φυσιολογικών τοκετών, είτε την εισαγωγή κλιμακωτού rebate το οποίο θα αυξάνει ανάλογα με τα ποσοστά τοκετών όπου εφαρμόζεται καισαρική αντί για φυσιολογικό τοκετό.

Φάκελος Υγείας

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η κ. Ελπίδα Φωτιάδου, προϊσταμένη της υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών της  ΗΔΙΚΑ αναφερόμενη στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας των ασθενών,  σημείωσε πως τώρα καθιερώνεται ενιαίος ιατρικός φάκελος σε όλο το σύστημα υγείας, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα υγείας, όπως αλλεργίες, νοσηλείες, φαρμακευτική αγωγή, αποτελέσματα εξετάσεων από οικογενειακούς και προσωπικούς γιατρούς. Ο Φάκελος έχει πολλές πηγές ενημέρωσης και πολλές διαλειτουργικότητες, όμως για την κατάρτισή του θα πρέπει να γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός εξ΄ αρχής.

Διαπραγματεύσεις για φάρμακα

Σε ότι αφορά την εισαγωγή φαρμάκων στη συνταγογράφηση, από την πλευρά της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η πρόεδρος της Επιτροπής και μη εκτελεστική πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Νάντια Γκογκοζώτου, ανέφερε πως συνολικά από το 2020 έχουν υπογραφεί 474 συμφωνητικά, ενώ επιπλέον 46 βρίσκονται υπό επεξεργασία προς υπογραφή.