Αν βασανίζεστε από συνεχή ανησυχία και άγχος, ξέρετε ότι δεν είναι διασκεδαστικό. Η ατελείωτη ενασχόληση με το τι θα μπορούσε να πάει στραβά είναι τουλάχιστον εξαντλητική και αποκαρδιωτική.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να καταπνίξουμε αυτή τη φωνή μέσα στο κεφάλι μας που διαρκώς ανησυχεί και σκέφτεται τα πάντα υπερβολικά.

Διαβάστε επίσης: Καταστροφολογία: Τι είναι και πώς μπορείτε να τη σταματήσετε;

Με τη συνεπή εξάσκηση δεξιοτήτων που βασίζονται στην έρευνα, η ζωή σας μπορεί να βελτιωθεί με περισσότερους τρόπους απ’ ό,τι φαντάζεστε.

10 οφέλη της ζωής με λιγότερο άγχος

1. Λιγότερη ένταση. Αν και το άγχος είναι ένα νοητικό γεγονός, έχει βαθιές επιπτώσεις στο σώμα, δημιουργώντας ένα σταθερό υπόβαθρο μυϊκής έντασης (ειδικά στον αυχένα και τους ώμους). Η αποδέσμευση της ανησυχίας αφήνει το σώμα να χαλαρώσει.

2. Περισσότερη ενέργεια. Το άγχος της ανησυχίας ενεργοποιεί διαρκώς την αντίδραση μάχης-φυγής-πάγωμα, η οποία μας εξαντλεί. Με λιγότερη ανησυχία, αυτή η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο παραγωγικά.

3. Καλύτερος ύπνος. Το άγχος είναι ένας διαβόητος ανασταλτικός παράγοντας  του ύπνου. Με την πάροδο του χρόνου, λιγότερη ανησυχία σημαίνει πιο ήρεμη νυχτερινή ξεκούραση.

4. Περισσότερος νοητικός χώρος. Τι θα σκεφτόσασταν αν το μυαλό σας δεν ήταν συνεχώς γεμάτο άγχος; Δεν το καταλαβαίνουμε καν μέχρι να σταματήσουμε να ανησυχούμε.

5. Μεγαλύτερη άνεση με την αβεβαιότητα. Η ανησυχία ορίζεται από τη δυσκολία να αντιμετωπίσετε το άγνωστο. Όταν ανησυχούμε λιγότερο, είμαστε πιο ικανοί να ανεχτούμε -ή ακόμα και να αγκαλιάσουμε- το αβέβαιο μέλλον μας.

6. Ευκολότερη λήψη αποφάσεων. Η ανησυχία θολώνει το μυαλό και την κρίση μας, οπότε είναι δύσκολο να κάνουμε επιλογές, μερικές φορές ακόμη και για απλά πράγματα όπως το τι να φορέσουμε. Ένα πιο καθαρό μυαλό σημαίνει πιο καθαρή σκέψη και λήψη αποφάσεων.

7. Βελτιωμένη συγκέντρωση. Στενά συνδεδεμένη με τη λήψη αποφάσεων είναι η ικανότητα συγκέντρωσης, η οποία γίνεται καλύτερη όταν το άγχος δεν κλέβει συνεχώς την προσοχή μας.

8. Ενισχυμένη δημιουργικότητα. Η ανησυχία μας εγκλωβίζει σε άκαμπτες διαδικασίες σκέψης και δεν αφήνει χώρο για ευελιξία και δημιουργικούς τρόπους σκέψης.

9. Λιγότερη ευερεθιστότητα. Είναι δύσκολο να είσαι υπομονετικός και ευχάριστος όταν είσαι αφηρημένος, εξαντλημένος, νευρικός και στερημένος ύπνου.

10. Καλύτερες σχέσεις. Ανησυχώντας λιγότερο, είναι ευκολότερο να τα πηγαίνετε καλά με τους άλλους. Και καλύτερες σχέσεις σημαίνει ένα πράγμα λιγότερο για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε.

3 βήματα για να ανησυχείτε λιγότερο

Βήμα 1. Αμφισβητήστε τη χρησιμότητα της ανησυχίας. Συχνά πιστεύουμε, συνειδητά ή όχι, ότι είναι κάπως καλύτερο ή ασφαλέστερο να ανησυχούμε – ότι μας βοηθάει να λύσουμε προβλήματα ή να αποτρέψουμε κακές εκπλήξεις ή ότι δείχνει ότι νοιαζόμαστε. Αμφισβητήστε αυτές τις υποθέσεις. Τις περισσότερες φορές το άγχος δεν είναι καθόλου παραγωγικό.

Βήμα 2. Επιτρέψτε στις αισθητηριακές σας εμπειρίες να σας βοηθήσουν να επικεντρωθείτε σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει, αυτή τη στιγμή.

Βήμα 3. Αποδεχτείτε την πιθανότητα αυτού που φοβάστε: Μην διαφωνείτε με τις ανησυχίες σας ή μην προσπαθείτε να τις επιλύσετε. Αυτό θα ενισχύσει μόνο τον κύκλο της ανησυχίας. Αντίθετα, αποδεχτείτε ότι αυτό για το οποίο ανησυχείτε μπορεί να συμβεί. Στην απίθανη περίπτωση που η ανησυχία σας επαληθευτεί, θα το χειριστείτε με τη δύναμη και την αποφασιστικότητα που σας έφεραν ως εδώ. Η ανησυχία μαραίνεται όταν σταματήσουμε να την ποτίζουμε με ψυχική ενέργεια και αντίσταση.