Είτε δεν μπορείτε να παρακινηθείτε να καθαρίσετε το σπίτι σας είτε απλά δεν έχετε κίνητρο να χάσετε βάρος, η έλλειψη κινήτρων μπορεί να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων σας.

Όταν αισθάνεστε ότι δεν έχετε την δύναμη να ολοκληρώσετε μια εργασία (ή ακόμα και να ξεκινήσετε μια), σκεφτείτε τους πιθανούς λόγους για τους οποίους δυσκολεύεστε. Στη συνέχεια, αναπτύξτε ένα σχέδιο που θα σας βοηθήσει να παρακινήσετε τον εαυτό σας να προχωρήσει.

Λάβετε υπόψη ότι δεν λειτουργεί κάθε στρατηγική για όλους ή σε κάθε περίπτωση. Δοκιμάστε τις ακόλουθες συμβουλές και πειραματιστείτε με τον συνδυασμό τους για να διαπιστώσετε ποιες στρατηγικές λειτουργούν καλύτερα για εσάς.

Χρησιμοποιήστε τον κανόνα των 10 λεπτών

Όταν φοβάστε να κάνετε κάτι, όπως το να περπατήσετε στο διάδρομο για τρία χιλιόμετρα, δεν θα έχετε κίνητρο για να το κάνετε. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, αποδεικνύοντας στον εαυτό σας ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη ή τόσο επίπονη, όσο νομίζετε.

Διαβάστε επίσης: Decluttering: Σε ποιους τομείς της ζωής μας είναι σημαντικό;

Ο κανόνας των 10 λεπτών μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να εγκαταλείψει μια δραστηριότητα μετά από δέκα λεπτά. Όταν φτάσετε στο όριο των δέκα λεπτών, αναρωτηθείτε αν θέλετε να συνεχίσετε ή να σταματήσετε. Πιθανότατα θα ανακαλύψετε ότι έχετε αρκετά κίνητρα για να συνεχίσετε.

Επομένως, όταν δεν έχετε κίνητρο για να σηκωθείτε από τον καναπέ και ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία, χρησιμοποιήστε τον κανόνα των 10 λεπτών για να παρακινήσετε τον εαυτό σας να αναλάβει δράση.

Το να ξεκινήσετε αποτελεί συνήθως το πιο δύσκολο κομμάτι. Μόλις ξεκινήσετε, ωστόσο, είναι πολύ πιο εύκολο να συνεχίσετε.

Συμπεριφερθείτε σαν να έχετε κίνητρο

Η αλλαγή της συμπεριφοράς σας μπορεί να επηρεάσει και την διάθεσή σας. Έτσι δοκιμάστε να ενεργήσετε όπως θα κάνατε εάν είχατε κίνητρο και οι ενέργειές σας μπορεί να σας «παρασύρουν», αλλάζοντας και τον τρόπο που νιώθετε ή βιώνετε μια κατάσταση.

Για παράδειγμα, αντί να κάθεστε στον καναπέ με τις πιτζάμες σας όλη μέρα περιμένοντας να έρθει από μόνο του, δοκιμάστε να ντυθείτε και να κινηθείτε. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η ανάληψη δράσης θα αυξήσει τα κίνητρά σας, γεγονός που καθιστά ευκολότερο να συνεχίσετε.

Αναρωτηθείτε λοιπόν, «Τι θα έκανα αυτή τη στιγμή αν ένιωθα ότι είχα κίνητρο;». Σκεφτείτε τι θα φορούσατε, πώς θα σκεφτόσασταν και ποιες ενέργειες θα κάνατε. Στη συνέχεια, κάντε αυτά τα πράγματα και δείτε εάν το επίπεδο κινήτρων σας αυξάνεται.

Υποστηρίξτε το αντίθετο

Όταν προσπαθείτε να ανακτήσετε τα κίνητρά σας, πιθανότατα θα βρείτε πολλούς λόγους για να παραμείνετε αδρανείς. Μπορεί να σκεφτείτε, «Θα είναι πολύ δύσκολο» ή «δεν θα το κάνω ποτέ έτσι κι αλλιώς». Αυτού του είδους οι σκέψεις όμως, θα σας κρατήσουν «κολλημένους».

Για αυτό, προσπαθήστε να υποστηρίξετε το αντίθετο αυτών των σκέψεων. Όταν νομίζετε ότι θα αποτύχετε, επιχειρηματολογήστε και βρείτε όλους τους λόγους για τους οποίους μπορεί να πετύχετε. Ή όταν νομίζετε ότι δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε μια εργασία, αναφέρετε όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι θα είστε σε θέση να ολοκληρώσετε την εργασία.

Το να υποστηρίζετε το αντίθετο μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τα δύο άκρα του φάσματος. Μπορεί επίσης να σας υπενθυμίσει ότι ένα υπερβολικά απαισιόδοξο αποτέλεσμα δεν είναι απολύτως ακριβές.

Υπάρχει πιθανότητα τα πράγματα να πάνε καλύτερα από ό,τι περιμένετε. Και μπορεί να διαπιστώσετε ότι η ανάπτυξη μιας πιο ισορροπημένης προοπτικής θα σας βοηθήσει να έχετε περισσότερο κίνητρο για να προσπαθήσετε.