Όταν έχουμε μόνο ένα Σαββατοκύριακο για να ξεκουραστούμε και να συνεχίσουμε ανανεωμένοι, τότε είναι σημαντικό να το εκμεταλλευόμαστε με έξυπνο τρόπο. Ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός;

Οι καλύτεροι τρόποι «επαναφόρτισης» το Σαββατοκύριακο

Αυτοφροντίδα

Διαβάστε επίσης: Social media: Μπορούν τα φίλτρα να βλάψουν την ψυχική μας υγεία;

Μπορείτε να περιποιηθείτε τον εαυτό σας οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας, αλλά τα Σαββατοκύριακα τείνουν να είναι ιδανικά για αυτό. Κι αυτό διότι σας εξασφαλίζουν πως θα έχετε αρκετό χρόνο για να απολαύσετε τη στιγμή αντί να σκέφτεστε τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Η ρουτίνα αυτοφροντίδας έχει αναρίθμητα οφέλη όπως, μεταξύ άλλων, η ανακούφιση από τα συμπτώματα άγχους και πεσμένης διάθεσης. Περιποιούμενοι το σώμα σας, περιποιείστε το νου και την ψυχή σας και τελικά καμιά Δευτέρα δεν μοιάζει πια… βουνό.

Κάντε μια μάσκα προσώπου, βάψτε τα νύχια σας ενώ βλέπετε την αγαπημένη σας ταινία, πηγαίνετε για ψώνια στο αγαπημένο σας μαγαζί, πιείτε ένα καφέ στη φύση.

Φυσικά, δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να εξασκήσετε την αυτοφροντίδα. Ό,τι πραγματικά επιθυμείτε να κάνετε, κάντε το.

Μην ξεχνάτε (εντελώς) την καλή διατροφή

Τα Σαββατοκύριακα, πολλοί βγαίνουμε να φάμε έξω, παραγγέλνουμε junk food ή και πίνουμε ένα ποτό παραπάνω. Κι ενώ όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και τα έχουμε ανάγκη, δεν είναι καλό να χάνουμε το μέτρο.

Εάν φάτε για παράδειγμα αργά το βράδυ, πιθανότατα θα ξυπνήσετε ληθαργικοί την επόμενη μέρα. Η κατανάλωση λιπαρών τροφών ή η κατανάλωση αλκοόλ όλο το Σαββατοκύριακο μπορεί να κάνει το ξύπνημα το πρωί της Δευτέρας πάρα πολύ δύσκολο. Φροντίστε λοιπόν να έχετε μια ισορροπία ώστε το σώμα σας να ανακάμψει από μια έξοδο το Σαββατόβραδο ή το μεσημεράκι της Κυριακής.

Προτιμήστε και το Σαββατοκύριακο τροφές με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που θα αναζωογονήσουν τον οργανισμό σας. Τα τρόφιμα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση του δέρματός σας και να σας προσφέρουν μια υγιή λάμψη. Ξεκινήστε το πρωί σας με ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού αντί για καφέ για μια δυναμωτική ενίσχυση βιταμίνης C και, το πιο σημαντικό, παραμείνετε ενυδατωμένοι όλο το Σαββατοκύριακο και θα είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τη νέα εβδομάδα.

Βάλτε χρονοδιάγραμμα για τις δουλειές

Μπορεί να θέλετε να κρατήσετε το σπίτι σε καλή κατάσταση τις καθημερινές, ωστόσο τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι εφικτό. Αν δεν είστε προσεκτικοί, οι δουλειές σας εντός ή εκτός σπιτιού μπορεί να σας πάρουν όλη την ημέρα, αφήνοντάς σας εξαντλημένους.

Μπορείτε να περιορίσετε αυτή την κούραση σχεδιάζοντας τις δουλειές σας με παρόμοιο τρόπο όπως θα κάνατε στην εργασία σας. Προγραμματίστε ένα συγκεκριμένο χρόνο αφιερωμένο σε ό,τι θέλετε κατά προτεραιότητα να ολοκληρώσετε, όπως για παράδειγμα μερικές ώρες το πρωί του Σαββάτου και κάντε πράγματα μέχρι εκεί που μπορείτε.

Λάβετε υπόψιν πως η οργάνωση του χώρου σας και η τακτοποίηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική σας υγεία. Ένα τακτοποιημένο περιβάλλον αυξάνει την εστίαση και τη συγκέντρωση και απαλύνει το περιττό άγχος.

Τέλος, καλό είναι να αποφεύγετε να γεμίζετε τα Σαββατοκύριακα σας με υποχρεώσεις μιας και πραγματικά είναι ένας ανεκτίμητος χρόνος επαναφόρτισης.

Συναντήστε φίλους

Οι πολλές ώρες εργασίας μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε αποκομμένοι από τους φίλους σας. Η σύνδεση με αυτούς που αγαπάτε μπορεί να τονώσει σημαντικά τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στη δουλειά ανανεωμένοι. Εάν είστε εσωστρεφής και ο δικός σας τρόπος ανανέωσης είναι να περάσετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας, προτιμήστε να κάνετε κάτι χαλαρωτικό όπως το «journaling», να καταγράψετε δηλαδή σε ένα ημερολόγιο τις σκέψεις σας ή να διαβάσετε ένα καλό βιβλίο για να ξεκουραστείτε.

Άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χαλαρώσετε και να επαναφορτιστείτε είναι η συμμετοχή σε δραστηριότητες που σας επιτρέπουν να «αδειάσετε» το μυαλό σας, όπως η μαγειρική.

Προετοιμαστείτε για την εβδομάδα που έρχεται

Άλλος ένας πολύ καλός τρόπος για να επαναφορτιστείτε είναι να προγραμματίσετε την εβδομάδα που ακολουθεί. Το να περάσετε ένα μέρος του Σαββατοκύριακου, προετοιμάζοντας πράγματα για την εβδομάδα μπορεί να φαίνεται αντιπαραγωγικό, μπορεί όμως να βελτιώσει σημαντικά την εβδομάδα σας.

Η ολοκλήρωση μικρών εργασιών, όπως η προετοιμασία γευμάτων ή η καταγραφή των ραντεβού σας, μπορεί να κάνει την εβδομάδα σας να κυλήσει ομαλά. Ο προγραμματισμός διασφαλίζει ότι οι συναντήσεις δεν θα ξεχαστούν και ότι θα έχετε χρόνο να φάτε το μεσημεριανό σας τις πολυάσχολες μέρες.