Για πολύ καιρό, η έννοια της ταυτόχρονης διεκπεραίωσης πολλών καθηκόντων (multitasking) αποτελούσε δεξιότητα που άξιζε να μπει σε βιογραφικό σημείωμα για δουλειά.

Πρόσφατα, όμως οι συζητήσεις σχετικά με την κουλτούρα της βιασύνης της καθημερινής ζωής που μας κάνει να ζαλιζόμαστε, έχουν αποκτήσει άλλη διάσταση.

Διαβάστε επίσης: Αναβλητικότητα: 5 στρατηγικές για να τη νικήσετε

Επιπλέον, οι έρευνες μάς λένε ότι το multitasking μπορεί στην πραγματικότητα να μας κάνει λιγότερο παραγωγικούς και ότι το monotasking είναι πολύ καλύτερο για την υγεία, τις σχέσεις και την παραγωγικότητά μας.

Το κακό με το multitasking

Με απλά λόγια, το multitasking είναι όταν προσπαθούμε να κάνουμε περισσότερα από ένα πράγματα ταυτόχρονα. Το πρόβλημα είναι ότι ο εγκέφαλός μας δεν είναι καλωδιωμένος για να αντιμετωπίζει τις εργασίες με αυτόν τον τρόπο.

Όλη αυτή η εναλλαγή εργασιών έχει κόστος. Υπερφορτώνει τον εγκέφαλό μας και προκαλεί σημαντικό άγχος. Mελέτες έχουν δείξει ότι οι εργασίες διαρκούν περισσότερο και κάνουμε περισσότερα λάθη απ’ ό,τι αν κάναμε ένα πράγμα κάθε φορά.

Για παράδειγμα, το να απαντάμε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να στέλνουμε γραπτά μηνύματα ενώ βρισκόμαστε στο Zoom μπορεί να μας κάνει να χάσουμε σημαντικές λεπτομέρειες από μια συνάντηση ή να οδηγήσει σε ασαφείς επικοινωνίες.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε περισσότερο χρόνο που θα δαπανηθεί αργότερα προσπαθώντας να διευκρινίσουμε, να κατανοήσουμε ή να διορθώσουμε. Ακόμα και η εναλλαγή από τη μία εργασία στην άλλη μπορεί να δημιουργήσει γνωστική κόπωση. Ως αποτέλεσμα, γινόμαστε πιο εξαντλημένοι και λιγότερο παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το multitasking μπορεί να επηρεάσει σημαντικές σχέσεις. Για παράδειγμα, η παρακολούθηση τηλεόρασης κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού δείπνου ή το να είμαστε στο κινητό μας όταν βγαίνουμε έξω με έναν φίλο μας κάνει να χάνουμε τις καλύτερες ευκαιρίες να συνδεθούμε με αγαπημένα πρόσωπα.

Πώς να γίνετε ένας ικανός monotasker

Το monotasking έχει να κάνει με το να κάνεις ένα πράγμα κάθε φορά με την πλήρη προσοχή σου. Να ολοκληρώνεις πρώτα μια εργασία και μετά να προχωράς σε κάτι άλλο. Το κλειδί είναι να επικεντρώνετε την προσοχή σας σε ένα πράγμα και να αντιστέκεστε στην παρόρμηση να εναλλάσσεστε εργασίες.

Χρειάζεται χρόνος για να τελειοποιήσετε την τέχνη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας χειρουργός, ο οποίος πρέπει να παραμένει απόλυτα συγκεντρωμένος για πολλές ώρες. Πολλοί πιθανότατα δεν είναι σε θέση να επιτύχουν αυτό το επίπεδο βαθιάς συγκέντρωσης στην αρχή, αλλά με τον καιρό γίνεται πιο φυσικό.

Τρόποι για να βελτιώσετε την συγκέντρωσή σας:

Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις του τηλεφώνου σας.

Κρατήστε το τηλέφωνό σας σε άλλο δωμάτιο ή στην τσάντα σας όταν περνάτε χρόνο με άλλους.

Προγραμματίστε χρόνο για βαθιά συγκέντρωση.

Ορίστε ένα χρονικό όριο για το πόσο καιρό θέλετε να επικεντρωθείτε σε μια εργασία και εργαστείτε μέσα στο καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Εντοπίστε άλλους συνήθεις περισπασμούς και απομακρύνετε/εξαλείψτε τους όσο το δυνατόν καλύτερα.

Μπορείτε να εξασκήσετε τον «μυ» του monotasking μέσω του διαλογισμού και της ενσυνειδητότητας, της γιόγκα και της βαθιάς αναπνοής.