Γνωρίζατε ότι το υπνοδωμάτιό σας μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ξεκούρασής σας; Επιστημονικές μελέτες και ερευνητές του ύπνου έχουν διαπιστώσει ότι το περιβάλλον μας έχει πραγματικές και μετρήσιμες επιπτώσεις στον ύπνο.

Ο σχεδιασμός υπνοδωματίου είναι κάτι περισσότερο από το να τοποθετείτε απλώς ένα κρεβάτι σε ένα δωμάτιο. Ως προσωπικός χώρος, είναι το μέρος όπου «επαναφορτίζεστε»,  χαλαρώνετε και ξεφεύγετε από τις έγνοιες της καθημερινότητας. Φυσικά, η αίσθηση αλλά και η αισθητική του χώρου συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη του.

Διακοσμήστε το υπνοδωμάτιο

Μια διακόσμηση που ορίζεται από καθαρές γραμμές, απλότητα και μια μονοχρωματική χρωματική παλέτα μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός γαλήνιου χώρου που θα εμπνεύσει δημιουργικότητα, θετική ενέργεια και υγιή ύπνο. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει επίσης στο μυαλό να χαλαρώσει, ειδικά μετά από έναν βομβαρδισμό πληροφοριών και οθονών που αναβοσβήνουν όλη την ημέρα.

Παίξτε tetris με τα έπιπλα, τις πόρτες και τα παράθυρα

Η επιλογή της καλύτερης δυνατής διάταξης του δωματίου και διαρρύθμισης των επίπλων είναι ζωτικής σημασίας για έναν καλό ύπνο. Σύμφωνα με την αρχαία κινεζική πρακτική του feng shui, το πού τοποθετούμε τα αντικείμενα στον χώρο μας μπορεί να προωθήσει την καλύτερη ισορροπία μέσα στον φυσικό μας κόσμο.

Για να μεγιστοποιήσετε το feng shui στο υπνοδωμάτιό σας, το κεφαλάρι σας θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του κύριου εσωτερικού τοίχου, καθιστώντας το κρεβάτι σας το σημείο εστίασης και αφήνοντας ενδεχομένως χώρο και στις δύο πλευρές για κομοδίνα. Αυτό θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε τον χώρο σας χωρίς να κοιτάτε απευθείας την πόρτα, κάτι που θα μπορούσε να σας δημιουργεί άγχος.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι ο κανόνας για όλους. Ο σχεδιασμός του υπνοδωματίου σας θα πρέπει να προσαρμόζεται στα δικά σας μέτρα. Αν αισθάνεστε πιο άνετα κοιτάζοντας κατευθείαν στα μάτια όποιον (ή ό,τι) μπαίνει στο δωμάτιό σας, τοποθετήστε το κρεβάτι σας ακριβώς μπροστά από την πόρτα. Αλλά πριν μετακινήσετε οτιδήποτε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι σας αρέσει και τι δεν σας αρέσει στην τρέχουσα διαρρύθμιση και γιατί σας κάνει να αισθάνεστε έτσι.

Μην ξεχάσετε να σκεφτείτε και τι υπάρχει έξω από το υπνοδωμάτιό σας. Αν δεν θέλετε να σας ξυπνάει πολύ νωρίς το φως του ήλιου, φροντίστε το κρεβάτι σας να μη «βλέπει» κάποιο ανατολικό παράθυρο.

Επιπλέον, αν έχετε κοινόχρηστο τοίχο, μετακινήστε το κεφαλάρι σας μακριά από αυτόν για να έχετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στα αφτιά σας και τους γείτονές σας. Αλλωστε, το καλύτερο μέρος για να ξεκουράζετε το κεφάλι σας είναι αυτό που είναι ήσυχο, σκοτεινό και άνετο.

Για να αστράφτει το φως με τέτοια λαμπρότητα, πρέπει να συνυπάρχει με το σκοτάδι

Το φως είναι το πιο ισχυρό σύνθημα για τον κιρκάδιο ρυθμό σας, μέρος του βιολογικού σας ρολογιού που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου. Οταν είναι ώρα για ύπνο, πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε το υπνοδωμάτιό σας όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό, ώστε να ενισχύσετε έναν υγιή κιρκάδιο ρυθμό.

Οι κουρτίνες συσκότισης μπορούν να βοηθήσουν εάν το δωμάτιό σας δέχεται πολύ εξωτερικό φως. Προτιμήστε ο φωτισμός, συμπεριλαμβανομένου του φωτιστικού δίπλα στο κρεβάτι, αν χρησιμοποιείτε, να μην είναι πολύ δυνατός για να αποκοιμηθείτε ευκολότερα.

Ενα άλλο σημαντικό μέρος του ελέγχου της έκθεσης στο φως είναι να ελαχιστοποιήσετε ή να εξαλείψετε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των tablets και των κινητών τηλεφώνων, στο υπνοδωμάτιό σας. Ο χρόνος της οθόνης εκθέτει τα μάτια σας σε μπλε φως που μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό σας και μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει το μυαλό σας, καθιστώντας δυσκολότερο να χαλαρώσετε.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας εξοικονομήστε ηλεκτρική ενέργεια και προτιμήστε το φυσικό φως. Ο φυσικός φωτισμός συμβάλλει στη διατήρηση του φυσικού κιρκάδιου ρυθμού σας και στη μείωση της εξάρτησής σας από τον τεχνητό φωτισμό.

Τι χρώμα έχει ο ύπνος;

Οι τοίχοι, τα δάπεδα, τα έπιπλα και τα κλινοσκεπάσματα είναι όλα παράγοντες που επηρεάζουν τον χρωματικό σχεδιασμό της κρεβατοκάμαράς σας.

Είναι σημαντικό να δίνετε έμφαση στα χρώματα που σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα την ώρα του ύπνου. Οι επιστήμονες έχουν τεκμηριώσει καλά τη σχέση μεταξύ της επιλογής χρώματος και του ύπνου.

Μια μελέτη μάλιστα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν σε ένα δωμάτιο με χρώματα που τους άρεσαν τους βοηθούσαν να αποκοιμηθούν πιο γρήγορα.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτά είναι πιο απαλά, πιο ζεστά χρώματα. Αλλά μπορείτε να επιλέξετε τα χρώματα που σας ελκύουν περισσότερο.

Ενας από τους καλύτερους τρόπους για να δημιουργήσετε μια ηρεμιστική, ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα σε ένα υπνοδωμάτιο είναι να επιλέξετε το σωστό χρώμα.

Τα ανοιχτά και φωτεινά χρώματα αντανακλούν το φως, το οποίο βοηθά στην απαλότερη ατμόσφαιρα.

Μια γήινη χρωματική παλέτα από γκρι, καφέ, μπεζ ή λευκά χρώματα, για παράδειγμα, βοηθά στην επίτευξη αυτού του οράματος. Προωθεί επίσης μια ανακουφιστική ατμόσφαιρα.

Πρόσθετη έρευνα απέδειξε ότι οι φοιτητές πανεπιστημίου ένιωθαν πολύ πιο ήρεμοι όταν κατοικούσαν σε μπλε χώρους, γεγονός που τους βοηθούσε να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν.

Οι φοιτητές επέλεγαν επίσης πιο ανοιχτές εκδοχές κάθε χρώματος για εσωτερικούς χώρους και προτιμούσαν λευκά ταβάνια, τα οποία οι ερευνητές συνέδεσαν με την αίσθηση ότι το δωμάτιο ήταν ψηλότερο.

Τα μπλε και τα πράσινα χρώματα δημιουργούν ένα ανακουφιστικό, χαλαρωτικό περιβάλλον που θα σας δώσει την καλύτερη ευκαιρία για έναν βαθύ, νυχτερινό ύπνο.

Ωστόσο, αν βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο που δυσκολεύεται για το φυσικό φως, μπορείτε να σκεφτείτε μια πιο ανοιχτή απόχρωση.

Αν το βάψιμο ενός υπνοδωματίου φαίνεται υπερβολικό, σκεφτείτε αντί αυτού να ενσωματώσετε αυτά τα ηρεμιστικά χρώματα στη διακόσμησή σας.